Cornet Smoked: tips van Antwerpse **chef
Na de succesvolle lancering van - Cornet - in 2014 introduceren de brouwers van Brouwerij De Hoorn - Cornet Smoked - een blond Belgisch bier dat door toevoeging van gerookte eikenhouten snippers tijdens het brouwen een subtiel ‘smoked’ karakter in geur en smaak heeft gekregen. De Antwerpse tweesterrenchef Viki Geunes proefde het bier en geeft foodpairingtips.
Meer dan ooit staan bierliefhebbers open voor innovatie en vernieuwing, is de ervaring van brouwerij De Hoorn, die deel uitmaakt van Swinkels Family Brewers. Daarom investeert De Hoorn ondanks dat Covid-19 de brouwerij- en horecasector recht in het hart treft, in deze innovatie.
Cornet Smoked
Op basis van eigen inzichten én reacties van Cornet-consumenten ontstond de idee om een extra smaakbeleving aan Cornet toe te voegen. Het creëren van Cornet Smoked nam meer dan een jaar ontwikkeling in beslag. Het resultaat is een sterk blond Belgisch bier (8,5% vol/alc) met een subtiele ‘smoked’ toets. Brouwmeester Stijn Bundervoet: “Het heeft alles van het krachtige en toch zachte karakter van Cornet maar door de subtiele rokerige toets krijgt de smaak meer diepgang. De complexiteit en extra aroma’s worden verkregen door het toevoegen van gerookte eikenhouten snippers en een dosis geturfde mout tijdens het brouwen.”
Limited edition
Net zoals bij Cornet streven de brouwers bij het brouwen van Cornet Smoked naar een bier dat mooi gebalanceerd is, het is fruitig, rijk, rond en verwarmend, de extra ingrediënten in het brouwproces zorgen voor een bijzondere smaakbeleving zonder dat het de vriendelijke zachte afdronk verliest. Het bier komt begin oktober als Limited Edition in flesjes van 33 cl. op de Belgische en Nederlandse markt.
Beleving: Cornet Smoked serving ritual
Tom Robberechts, marketing manager Cornet: “Met Cornet Smoked gaan we nog een stapje verder dan alleen het kelkglas met iconische masker in de hoge voet. Het bier zal in een geselecteerd aantal horecazaken met een ‘serving ritual’ worden geserveerd. Het glas wordt, voor het inschenken, aan de hand van een ‘smoke gun’ gevuld met extra rook waardoor het ‘smoked’ karakter wordt versterkt en extra aroma’s worden toegevoegd, een prikkeling voor smaak- en geurzin en niettemin zorgt deze unieke ‘perfect serve’ voor een ongeziene extra beleving in de wereld van het bier.”
Foodpairingtips van Viki Geunes**
Tweesterrenchef Viki Geunes van Restaurant Zilte Antwerpen ziet de introductie van Cornet Smoked als een verrijking van het bieraanbod. “De vanille-houttoets verkregen door het gebruik van extra getoast eikenhout en het aangename rookaroma vanwege de geturfde mout signeren subtiel dit geraffineerd sterk blond bier, de brouwers beheersen duidelijk de kunst om de balans te bewaren.”
Geunes ziet naast uiteraard het degusteren van het bier op zich ook tal van culinaire combinaties. “Cornet Smoked zie ik als een mooi begeleider van gerechten. Het bier leent zich ideaal in combinatie met geroosterd vlees zoals ‘bbq pulled pork’, een keuken op basis van specerijen uit het Midden Oosten, het vegetarisch auberginegerecht baba ganoush en laat ons niet vergeten dat bier dé ideale begeleider van kazen is, bijvoorbeeld voor een gerijpte Gruyère de ideale partner. In Restaurant Zilte serveer ik Cornet Smoked bij zonnevis met kikkerbillen, bbq prei en oude gruyère. “
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen