De unieke Tamarinde Liqueur van Senior & Co heeft alles in zich voor glansrijke toekomst in de Nederlandse horeca: legio toepasmogelijkheden, een toegankelijke smaak en een écht ambachtelijk verhaal. Niet voor niets is de Tamarinde Liqueur een favoriet op Curaçao. Hier is de drank nog onbekend, maar tijdens Horecava kun je kennismaken met deze allemansvriend.
In de top van toeristische attracties op Curaçao staat Landhuis Chobolobo. Logisch, want de locatie is één van de weinige, nog werkende distilleerderijen die je kunt bezoeken. Bij Chobolobo - de distilleerderij van Senior & Co, opgezet door de familie Senior in 1896 - worden onder andere de Triple Sec, Blue Curaçao en Specialty Liqueurs geproduceerd.
*Tekst gaat verder onder het grijze kader
Uniek aan de likeuren van Senior & Co is onder meer dat deze allemaal triple sec zijn, ofwel: drie keer gedistilleerd. “Dat is een groot verschil met andere producenten van Blue Curaçao,” vertelt Sales Manager Harmen Köhler vanuit het Caribische eiland. Ook het productieproces verloopt al sinds het ontstaan van de distilleerderij hetzelfde en is ongeëvenaard, aldus Köhler.
“Het is met recht een ambachtelijk proces. De lahara-vruchten – de basis van onze likeuren – worden handmatig geplukt en met de hand gesneden. Dat gebeurt met een houten mes, om de smaak van schil niet aan te tasten.” De schillen worden hierna gedroogd en dan samengevoegd met andere ingrediënten in de speciale distilleerketel die ook al gebruikt wordt sinds 1896. Köhler: “Zo wordt het distillatieproces in gang gezet. Ook dat wordt handmatig begeleid en gemonitord. Daarna kan de drank worden gebotteld.”
Één van de Specialty Liqueurs is de Tamarind Liqueur, op basis van de exotische vrucht van de tamarindeboom. “Een favoriet van veel eilandbewoners hier, maar in Nederland nog een onbekende,” aldus Köhler. Hij hoopt daar tijdens Horecava verandering in te brengen:
“Tamarind Liqueur is een echte allemansvriend: zacht, verfijnd, fris en licht zoetig van smaak – perfect voor in een cocktail met bijvoorbeeld ginger ale en verse munt: snel, makkelijk én een goede margepakker. Maar deze likeur is óók te gek in allerlei gerechten uit de wereldse keuken, denk aan sausen, curry’s, chutneys en desserts, of in een glace over kip en gevogelte. De toepasmogelijkheden reiken dus veel verder dan alleen mixdrinks. Hoog tijd voor een introductie in de Nederlandse horeca!”