De sommelier heeft de kennis. Weet waar elke fles in de kelder ligt en hoe hij het verhaal over de wijn moet vertellen en verkopen aan zijn gasten. Maar wat als de sommelier vrij is? Drie sommeliers vertellen hoe je dit met je team kunt opvangen. Met handige tips voor iedere horecaondernemer die hier weleens mee worstelt.
Tekst: Niels van Laatum
Foto's: Lyan van Furth
Ik ga met mijn vrouw uit eten in Amsterdam. Bij een bekend, gerenommeerd restaurant. Ik vraag om de wijnkaart. Daaruit kies ik drie opties die ik met de sommelier wil bespreken. Zodat we samen kunnen bepalen wat het beste past. “De sommelier is vrij, met vakantie. Sorry, ik kan er niet zoveel over vertellen.” Kun je me de flessen dan laten zien, vraag ik, zodat ik zelf beter kan kiezen. Na een kwartier komt de bediening terug met twee flessen. “Die derde kan ik echt niet vinden. Nogmaals sorry.” Geeft niet, jok ik. Want het geeft natuurlijk wel. Ik heb het restaurant dat mij de inspiratie voor dit stuk gaf ook gevraagd om mee te werken, maar kreeg nooit een reactie.