De sommelier is vrij: hoe vang je dit op en houd je gasten tevreden?

Sommelier
Tags: wijn drank

De sommelier is vrij: hoe vang je dit op en houd je gasten tevreden?

De sommelier heeft de kennis. Weet waar elke fles in de kelder ligt en hoe hij het verhaal over de wijn moet vertellen en verkopen aan zijn gasten. Maar wat als de sommelier vrij is? Drie sommeliers vertellen hoe je dit met je team kunt opvangen. Met handige tips voor iedere horecaondernemer die hier weleens mee worstelt.

Tekst: Niels van Laatum
Foto's: Lyan van Furth

Aanleiding voor dit artikel

Ik ga met mijn vrouw uit eten in Amsterdam. Bij een bekend, gerenommeerd restaurant. Ik vraag om de wijnkaart. Daaruit kies ik drie opties die ik met de sommelier wil bespreken. Zodat we samen kunnen bepalen wat het beste past. “De sommelier is vrij, met vakantie. Sorry, ik kan er niet zoveel over vertellen.” Kun je me de flessen dan laten zien, vraag ik, zodat ik zelf beter kan kiezen. Na een kwartier komt de bediening terug met twee flessen. “Die derde kan ik echt niet vinden. Nogmaals sorry.” Geeft niet, jok ik. Want het geeft natuurlijk wel. Ik heb het restaurant dat mij de inspiratie voor dit stuk gaf ook gevraagd om mee te werken, maar kreeg nooit een reactie.

Verder lezen?

Het volledige artikel lees je via de Entree Digitaal App. Hierin bespreken we hoe je gasten tevreden stelt zonder sommelier en wat andere ondernemers doen wanneer de sommelier ziek is. Verder lees je nog meer exclusieve artikelen, die alleen beschikbaar zijn voor Entree-abonnees.

Ga naar Entree Magazine Digitaal

Artikel delen