Wat worden de wijntrends van 2025? Dennis Suikerbuik en Mark Leenhoven, respectievelijk commercieel directeur en sales manager foodservice van Delta Wines, bespreken vier opvallende ontwikkelingen in de wijnindustrie. “Tegenwoordig geldt: rosé everyday.”
Alcoholvrije wijn zagen we de afgelopen jaren al overtuigend groeien en Suikerbuik verwacht dat dit aandeel alleen nog maar meer zal toenemen in 2025. “Vooral de jongere generaties kiezen steeds vaker bewust voor gezondere opties. Het is belangrijk om daarop in te spelen met wijn, zodat een gast meer keuze heeft dan alleen 0.0-bier of fris. Er wordt echt een kwaliteitsslag gemaakt met alcoholvrije wijn. Het loont om het te blijven proberen.”
Wijnsuggestie: Oddbird
Delta Wines ziet dat Nederlanders steeds meer momenten vinden om een fles bubbels te openen. In restaurants valt echter nog een wereld te winnen, vindt Suikerbuik. “Te weinig nog krijgen gasten de vraag of ze de avond willen beginnen met een mousserend aperitief. Terwijl het gros van de mensen juist ‘ja’ zegt op die vraag. Dat kan voor ondernemers extra omzet en een betere gastbeleving betekenen.” Dat hoeft niet per definitie een duurdere champagne te zijn, weet Leenhoven. “Naar cava is nu de grootste vraag. Crémant begint op te komen.”
Wijnsuggestie: Anna de Codorníu
Leenhoven ziet een opvallende trend in de consumptie van rosé. “Waar we voorheen duidelijk een seizoenspiek in de zomer hadden, geldt tegenwoordig rosé everyday.” Suikerbuik begrijpt dat wel. “Horecaondernemers zijn steeds meer gaan investeren om het terras het hele jaar door als onderdeel te zien van hun zaak. Dat werpt zijn vruchten af. Waardoor rosé ook het hele jaar gewild blijft.”
Wijnsuggestie: Ultimate Provence
De focus op duurzaamheid zal zich verder verdiepen in 2025, voorspelt Suikerbuik. “Ik denk dat we als wijnindustrie een belangrijke taak hebben: volledige openheid en transparantie over duurzaamheid. Daar hoort ook bij dat wijnen uit de nieuwe wereld vaak onterecht worden gezien als minder populair, want; verder weg, meer CO2-uitstoot, minder duurzaam. Dat is niet terecht als we de uitstoot van een transport per vrachtwagen vanuit Zuid-Italië vergelijken met een containerschip vanuit ZuidAfrika. Een eerlijk verhaal is nodig, zodat consumenten zelf de juiste keuze kunnen maken.”
Wijnsuggestie: Waterkloof