Dit zijn de 10 meest gestelde vragen (én antwoorden) over alcoholvrij in de horeca

Alcoholvrije cocktail

Dit zijn de 10 meest gestelde vragen (én antwoorden) over alcoholvrij in de horeca

Entree Magazine ging tijdens de Horecava op bezoek bij de stand van ISAAC. De academy geeft trainingen in hospitality en spirits. Tijdens het bezoek werden de tien meest gestelde vragen over alcoholvrije spirits beantwoord door experts Misja Vorstermans en Jessica Kant. Vorstermans is oprichter van de ISAAC Academy, Kant is specialist op gebied van no- en low alcohol bij ISAAC.

 

Tekst: David Boersen

Waar komt deze trend vandaan en is het blijvend?

“De trend is er al een tijdje. Iedereen wil graag met het borrelmoment mee kunnen doen, ook als ze geen of weinig alcohol drinken. In 2015 werden in Nederland voor het eerst alcoholvrije spirits geïntroduceerd. Het liep nog niet bepaald hard, Nederland stond er niet heel open voor. Afgelopen twee jaar is daar veel verandering in gekomen. Mensen gaan bewuster met alcohol om, het aanbod van alcoholvrije spirits is enorm toegenomen en men eet en drinkt bewuster.”

Wanneer is een cocktail no of low?

“No alcohol is heel simpel: hier zit geen alcohol in. Het is vaak moeilijker te bepalen wat low alcohol precies is als het gaat om een cocktail. Het alcoholpercentage zegt namelijk niet zoveel, het gaat hierbij om units alcohol. Als je de juiste maten aanhoudt zit namelijk overal precies evenveel alcohol in. Denk hierbij aan een vaasje bier, een glas wijn of een whiskyglas met een maatje whisky. De tijd die je lichaam nodig heeft om de alcohol af te breken is bij allemaal gelijk, namelijk anderhalf uur. Een low alcohol cocktail houdt in dat de cocktail minder dan één unit alcohol bevat. Bij ISAAC wordt erbij gezet hoeveel units er worden gebruikt voor de cocktail, zodat men daar rekening mee kan houden.”

Wat is het verschil tussen alcoholarm, alcoholvrij en 0.0?

“In Nederland mag een alcoholvrij bier bijvoorbeeld alleen zo heten, als er daadwerkelijk geen druppel alcohol in zit: 0.0 is ook echt 0.0. Dat is bij onze oosterburen anders: al het bier met minder dan 0.5% alcohol, mag daar als alcoholvrij verkocht worden. Dit wordt in Nederland echter als ‘alcoholarm’ betiteld.”

Zijn er binnen de alcoholvrije spirits verschillende soorten categorieën? Zoals wodka, gin, rum en whisky?

“Zeker. Er is bijvoorbeeld een enorm aanbod als het gaat om alcoholvrije gins. Je ziet steeds meer dat de grote merken ook een alcoholvrije variant aanbieden. Tanqueray heeft recent bijvoorbeeld een goede alcoholvrije gin op de markt gebracht. Rum en wodka blijven hierin niet achter. De trend groeit en het aanbod stijgt.”

Is het niet gewoon water met een smaakje?

“Dat is het niet. Er gaat een flink proces aan vooraf. Alcoholvrije spirits worden veelal hetzelfde gemaakt als de alcoholhoudende variant ervan. De distillatie van alcoholvrije gin is bijvoorbeeld hetzelfde proces als bij alcoholhoudende gin, maar dan zonder de alcohol. Het basisingrediënt is, net als bij echte gin, jeneverbes. Deze wordt gecombineerd met kruiden zoals kardemon.”

'Iedereen wil graag met het borrelmoment mee kunnen doen, ook als ze geen of weinig alcohol drinken'

Zijn alcoholvrije spirits lang houdbaar?

“Er zit een houdbaarheidsdatum op alcoholvrije spirits. Alcohol is hetgeen dat ervoor zorgt dat spirits vaak heel lang houdbaar zijn en in sommige gevallen alleen maar smaakvoller worden.”

Hoeveel milliliter van een alcoholvrije spirit gebruik je in een cocktail?

“Je gebruikt minimaal 60 milliliter als je een cocktail maakt met een alcoholvrije spirit. Met alcoholhoudende spirits zit je rond de 30 á 40 milliliter, maar deze hebben aanzienlijk meer smaak door de alcohol die erin zit. Je gebruikt dus meer, puur om meer smaak te krijgen.”

Waarom zou je een alcoholvrije menukaart moeten hebben?

“De groep met mensen die niet drinken of tijdelijk niet drinken, denk aan ‘dry januari’ of ‘stoptober’, groeit. Je wilt de gasten die geen alcohol drinken dezelfde beleving kunnen geven als de gasten die wel drinken. Verder is qua marges erg aantrekkelijk om alcoholvrije dranken te verkopen. Je kunt met hogere marges werken dan bijvoorbeeld de marges op frisdrank. Het is met alcoholvrije dranken wel zaak dat je ze goed zichtbaar op de kaart zet.”

Er zit geen accijns op alcoholvrij, waarom is het dan even duur?

“Dit heeft een aantal redenen. De productieprocessen zijn vaak vrijwel hetzelfde bij alcoholhoudende en alcoholvrije spirits. Verder liggen de marketingkosten vaak nog een stuk hoger vanwege het feit dat alcoholvrije spirits zichzelf nog moeten laten zien aan de consument. Producenten van alcoholvrije spirits zijn nog altijd aan het innoveren om hun producten te verbeteren. Hier zitten ook kosten aan verbonden. Verder wil je mensen dezelfde beleving geven en sluit een prijs die wat hoger ligt er goed bij aan.”

Hoe ziet de toekomst eruit voor no-low?

“We zien dat iedereen het financieel zwaarder heeft door de inflatie. Je merkt hierdoor dat men toch minder vaak de horeca opzoekt. Als mensen gaan, willen ze juist hierom vaak iets bijzonders drinken en neigen ze toch sneller naar alcohol. De verwachting is daarom ook een kleine afname in de verkoop van alcoholvrije dranken de komende tijd. Maar dit zal absoluut weer gaan stijgen.”

Artikel delen