In De Kas* in Amsterdam vond op uitnodiging van wijnimporteur Delta Wines het evenement Taste the Terroir van wijnhuis Symington plaats. Tijdens een uitgebreide wijn-spijs-lunch werden verschillende jaargangen Dow’s port geproefd. “Hoe verder we teruggaan in de tijd, hoe zeldzamer de port.”
Foto's: Alice Bown PR
Het evenement Taste the Terroir van wijnhuis Symington vindt plaats op een regenachtige woensdagmiddag in sterzaak De Kas* in Amsterdam. Wijnprofessionals en wijnjournalisten komen hier samen om verschillende soorten Dow’s port, een van de merken van Symington, te proeven. Het event dankt haar naam aan het woordje terroir dat voor de verschillende natuurlijke factoren staat die de druiven beïnvloeden: de zon, regenval, kou en warmte. Al deze invloeden door de jaren heen worden geproefd tijdens een uitgebreide wijn-spijs-lunch.
Het evenement start in de moestuin van De Kas*, waar de gasten bij binnenkomst een cocktail van witte port en gin krijgen, gegarneerd met een eetbare bloem uit de moestuin. Een plaatje.
Zodra iedereen binnen is, vertelt Rosalie Lammers, exportmanager van Symington, over de rijke historie van Dow’s port en de brug naar het heden. “De port bestaat al vijf generaties lang. De focus voor de toekomst is dat we de oude generatie willen verbinden met de nieuwe.” Ze legt uit dat De Kas* dezelfde focus heeft en daarom de ideale plek is voor deze tasting. Dan is het de hoogste tijd om de port te gaan proeven.
De groep verplaatst zich naar de tuinzaal waar de lunch wordt geserveerd. Aan twee lange tafels nemen de gasten plaats in een prachtig lichte kas. Het geeft een haast sprookjesachtige sfeer, alsof de lunch buiten plaatsvindt. De mooi gedekte tafels zijn voorzien van menukaarten, informatieboekjes over de port en verschillende soorten wijnglazen. De Dow’s tasting trapt af met een tien jaar oude port. “Door het oxidatieproces verandert de kleur langzaam en krijgt de port de Tawny-kleur”, licht Lammers toe. Daarna gaan we nog meer jaargangen proeven, geeft ze aan. “Hoe verder we teruggaan in de tijd, hoe zeldzamer de port.
*Tekst gaat verder onder de foto's.
Ondertussen serveert het team van De Kas* de bijpassende vega(n) gerechten. Het restaurant, dat naast de rode ook een groene Michelinster heeft, bestaat inmiddels 22 jaar, wordt tijdens het uitserveren verteld. Al sinds de start plukt het team ‘s ochtends de groente en serveren ze deze vanaf de middag. “Wat de tuin ons geeft, daar koken we mee.” Bij elk gerecht van het driegangenmenu worden er twee soorten port geschonken die er perfect bij passen. Zo wordt bijvoorbeeld bij de biet, grapefruit en labneh een ‘crusted’ port gepaird: een blend van verschillende jonge portwijnen, gebotteld zonder klaring en filtratie.
Lammers loopt ondertussen rond om met de gasten te praten en extra toelichting te geven. Ze fluistert: “De combinatie van het eten en drinken is een experiment. We probeerden de tonen van de port zoveel mogelijk met het eten te combineren.” Dat experiment blijkt goed gelukt, bij elke geserveerde gang is het stil in de tuinzaal. De gasten genieten volop van de gerechten en de port.
Dow’s is een topproducent in de Douro-vallei in Portugal en brengt al meer dan tweehonderd jaar portwijnen op de markt. John Da Silva richtte het huis in 1798 op en in 1877 nam de familie Dow het bedrijf over. Zo ontstond ook de nieuwe naam. Nu heeft wijnhuis Symington de wijngaarden in beheer. De jonge Dow’s port is intens en tanninevol. Zodra deze veroudert, rijpen de tannines naar een overtreffende trap van pittige elegantie met geuren als viooltjes en munt. Kenmerkend aan de port is de drogere afdronk die Dow’s als ‘fingerprint’ achterlaat op elke wijn. Daarnaast heeft deze producent ook een specialisatie in vintage portwijnen. Zo benoemde Winespectator de 2011 Vintage Dow’s tot ‘Wine of the year’.