Herberg De Koppelpaarden: de ‘bierambassade’ van Assen
Sinds 1 april zijn Frank van Urk (28) en zijn vriendin Anne Haandrikman (27) de trotse eigenaars van Herberg de Koppelpaarden, mooi gelegen aan de markt in Assen. Met hun kennis en enthousiasme maken ze het biercafé tot een plek waar iedereen zich thuis voelt, van gewone bierdrinker tot beergeek.
Een prachtig, authentiek bruin café. Dat is de uitstraling van Herberg de Koppelpaarden. Een hoekpand op een gezellig horecaplein. Binnen springt de klassieke toog met 20 tapkranen meteen in het oog. Authentieke bierreclames uit binnen en buitenland – vooral België - brengen je meteen in de sfeer van een horecazaak met een hart voor bier. Toch bestaat De Koppelpaarden pas 20 jaar. Het pand is veel ouder en er zat al eerder horeca in, maar de vorige eigenaar bracht met oude materialen de prachtige sfeer. Het is een café met een ziel en Franke en Anne willen dat vasthouden. "Veel blijft hetzelfde, want aan alle mooie en goede dingen gaan we niet tornen", zegt Frank. "Onze vaste gasten zeggen weleens dat het als thuiskomen voelt, als ze hier binnenstappen. Dat vind ik het grootste compliment."
Samen met zijn vriendin Anne Haandrikman, die inmiddels de StiBON-opleiding niveau 2 volgt, nam de biersommelier Herberg De Koppelpaarden over, het bedrijf waar ze beiden al jaren werken. "Frank werkte hier al toen hij nog studeerde", vertelt Anne. "Toen hij een half jaar in het buitenland ging studeren, ben ik hier gaan werken. Toen Frank weer terugkwam, ben ik gebleven."
Rimpelloze overname
De kersverse ondernemers weten dus al langere tijd hoe het is om als partners in hetzelfde bedrijf te werken. Frank werkt nu 8 jaar in de horeca, Anne al 12 jaar. Hun opleiding helpt overigens ook bij het ondernemerschap. Frank studeerde International Business & Management, Anne Communicatie & Multimedia Design.
Doordat de band met de vorige eigenaren zeer goed was, het voelde voor beiden als familie, verliep de overname vlekkeloos en in een zeer goede sfeer. Frank en Anne zorgen nu met twee fulltimers en 3 medewerkers die één dag per week werken, dat Herberg De Koppelpaarden voor de stamgasten en alle andere bierliefhebbers een huiskamer is waar altijd iets te beleven valt op biergebied.
De overname van Herberg de Koppelpaarden was voor de gasten misschien een verrassing, Frank en Anne wisten al een aantal jaren dat ze de zaak vroeg of laat zouden kopen. Anne: "Het was wel een hele stap, maar het is zo verschrikkelijk leuk. Je hebt altijd blije mensen, die wij met een goed glas bier nog blijer willen maken en dat is het mooie van dit vak. We hadden de overname al eerder willen doen maar toen gooide de coronacrisis roet in het eten.
Zelfde sfeer, meer beleving
Met de overname verandert er enerzijds niets, want de sfeer is nog steeds hetzelfde en anderzijds verandert er ook veel. "Toen we hier nog in loondienst waren konden we onze ideeën al uitvoeren", vertelt Frank.
"Zo hebben we zonder eigen keuken bijvoorbeeld een bierdiner georganiseerd dat binnen twee uur was uitverkocht. We werkten daarvoor samen met een naburig restaurant. We hadden 50 gasten waarvan er 25 bij ons een plek hadden en 25 bij het restaurant. Het restaurant serveerde het eten aan onze gasten en wij serveerden het bier aan de gasten die bij het restaurant zaten. Dat was een geweldige samenwerking en we zijn dan ook van plan in de toekomst weer bierdiners te gaan organiseren omdat we juist die beleving zo belangrijk vinden. Daarom hebben we ook nieuwe elementen toegevoegd na de overname."
Teamspirit
“We proberen het team overal bij te betrekken en daarom maken we af en toe een reisje met elkaar, met uiteraard bier als thema. Dat kan bijvoorbeeld een trip naar België zijn en we gaan ook wel samen naar proeverijen. Wij zijn zelf als werknemer hier altijd heel fijn behandeld en zo willen wij het ook gaan doen nu we zelf de zaak leiden. Als je als team zo met elkaar omgaat krijg je een sfeer waarin iedereen zich thuis voelt, dus ook de gasten. Wij proberen mee te denken met onze medewerkers en dan merk je dat alles prettig verloopt, want sfeer is voor ons heel erg belangrijk”, legt Frank uit.
Geen personeelsprobleem dus bij Herberg De Koppelpaarden. Alle medewerkers krijgen de kans om StiBON niveau 1 te volgen zodat er altijd kennis op het niveau ‘bierambassadeur’ is om de gasten een optimale beleving te geven en te laten genieten van een mooi aanbod bieren.
Onafhankelijk
Frank en Anne schenken het pils van Hertog Jan, een vrije keuze, want De Koppelpaarden is niet afhankelijk van een brouwerij. “We zijn volledig vrij, maar ik vind Hertog Jan het mooiste pilsener van Nederland, dus dat wilde ik graag schenken", zegt Frank, die ook de inkoop doet. Hij selecteert vooral bieren met een verhaal, want hij merkt dat de gasten dat enorm waarderen. Dat daarbij de omvang van de brouwerij geen rol speelt, is te zien aan het feit dat er op de kaart ook wel bieren uit het aanbod Heineken en AB Inbev staan. Het is een mix van kleine regionale brouwerijen tot aan mooie bieren van grote multinationale brouwers.
Lokaal en authentiek
Het liefst zouden Frank en Anne een mooie selectie lokale en regionale bieren aanbieden, maar helaas is de spoeling wat dat betreft wat dun in Drenthe. Dat neemt niet weg dat de twee ondernemers er alles aan doen om mooie bieren op de kaart te kunnen zetten, ook internationaal. Ze rijden dus gewoon naar België om bijzondere bieren op te halen. Het gaat uiteindelijk om de kwaliteit en het verhaal achter het bier. "We willen zoveel mogelijk authentieke bieren."
Meteen na de overname breidden ze het aantal tapkranen uit van 16 naar 20 om de gasten nog meer keuze te kunnen bieden. Op de helft van de taps zitten wisselbieren. De trots van Drenthe zijn natuurlijk de bieren van Maallust, maar daar doet Herberg De Koppelpaarden dan iets bijzonders mee. "We leggen de bieren uit Veenhuizen weg voor rijping, zodat we onze gasten op termijn jaargang kunnen laten proeven."
Bieren van de buren
Omdat Drenthe nog weinig brouwerijen kent, richten Frank en Anne zich ook op de nabijgelegen provincie Groningen. Een speciale plek in het hart van de ondernemers hebben de bieren van Toon van den Broek van de gelijknamige brouwerij en stekerij die gespecialiseerd is in bieren van spontane gisting. Uiteraard staan er ook bieren van Bax, Symbiose, Floem en Folkinge Brew op de kaart.
"We willen lokale brouwers een podium geven dus zodra we horen dat er in Drenthe iemand gaat brouwen dan gaan we zeker op bezoek. Laatst nog hadden we een brouwer met mooie bieren maar die kon ons qua capaciteit niet bedienen.
Huisbier
De volgende stap waarmee Anne en Frank de gasten gaan verrassen, is een huisbier en dat zal worden gebrouwen bij Dokjard brouwbistro in Groningen. "We gaan ons bier daar zelf brouwen maar we weten nog niet precies welke stijl het zal zijn. We hebben een goede contacten met deze brouwerij en we vinden het belangrijk om als horecazaak ook een eigen bier op de kaart te hebben."
Maar dat is niet de enige verandering. Herberg De Koppelpaarden is inmiddels ook aangesloten bij het Hertog Jan Genootschap waardoor de 'herberg' exclusieve bieren van Hertog Jan kan gaan schenken. "We willen ook Orval ambassadeur worden en de aanvraag daarvoor is gedaan. Daarnaast overwegen we nog een aansluiting bij de Alliantie van Biertapperijen. Het zijn voor ons allemaal mogelijkheden om te laten zien dat we passie voor bier hebben en onze gasten een zo breed mogelijk aanbod willen bieden, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk niet om de hoeveelheid maar om de bijzondere smaken die we op de kaart kunnen zetten.
Verdieping
De sfeer blijft dus hetzelfde maar er komt meer verdieping in de zin van meer kennis en meer activiteiten rondom bijzondere bieren. Er zullen meer proeverijen zijn en er is ook een mogelijkheid van een mini proeverij in een ongedwongen sfeer. "Gewoon een tafel hier achter In de zaak waarin we dan een selectie bieren op tafel zetten voor een vaste prijs zodat mensen heel ongedwongen nieuwe bieren kunnen leren kennen en wij komen af en toe aan tafel om tekst en uitleg te geven", zegt Frank.
Een ander doel is om meer traditionele Belgische bieren op de kaart te zetten en als straks de aansluiting bij Orval een feit is zal dat het aanbod en de beleving nog meer verbreden. Anne: "wij worden vooral uitgedaagd als mensen zeggen dat ze geen bier lusten. Dan laten we ze vaak iets proeven waarvan we denken dat ze het lekker vinden en zo hebben we al een aantal mensen van zoete witte wijn naar bijvoorbeeld een Liefmans Fruitage gekregen. Overigens hebben wij helemaal niets tegen wijn want dat hebben we ook op de kaart staan maar voor cocktails en shotjes hoef je hier niet ze zijn. We vinden het ook leuk om Leffe drinkers naar een stout te krijgen."
Voor iedereen
Na de overname werden ook niet alleen extra tapkranen toegevoegd ook alle leidingen werden vervangen en inmiddels zijn er ook koelkasten neergezet. Alles is klaar om met Herberg de Koppelpaarden een nieuwe fase in te gaan. Van een bokbiertocht tot een jaargangenproeverij (2016 tot nu) van Hertog Jan Grand Prestige, er zit voor de gasten van Herberg De Koppelpaarden nog veel in het vat.
De Koppelpaarden zorgt met het bieraanbod dat iedereen aan zijn trekken komt. De traditionele bierliefhebber, maar ook de beergeek. We staan op Untappd en we hebben genoeg variatie om ook de meest fervente beergeeks tevreden te houden. Wie een Belgische klassieker wil drinken in een mooie sfeer voelt zicht thuis, maar wie een extreme stout van 18%, een barrel aged bier of een gelimiteerde geuze wil bestellen, vind zijn plek in dat mooie biercafé aan de Markt in Assen. Frank en Anne – ondernemers met een missie - zorgen dat het een feest van mooie smaken wordt met veel beleving. "We halen veel energie uit de reacties van mensen." Herberg De Koppelpaarden is de bierambassade van Assen.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen