Iers of Schots: de verschillen tussen whisky en whiskey

Whisky of whiskey
Tags: whisky
Gepubliceerd op: 31 maart 2025

Iers of Schots: de verschillen tussen whisky en whiskey

Vragen gasten jouw medewerkers weleens wat het verschil is tussen Schotse en Ierse whisky? En komen ze dan met een goed verhaal? Voor wie wel wat achtergrondinformatie kan gebruiken, gaan we in op onder meer de verschillende smaakprofielen en stookprocessen.

 

Whisky of whiskey

De spelling geeft je alvast houvast: whiskey is afkomstig uit Ierland en de Verenigde Staten en whisky komt vooral uit Schotland en Canada. Wanneer een gast in jouw bar of restaurant vraagt of je een suggestie hebt voor een lekkere whisky, is het belangrijk om eerst zijn voorkeur te peilen. Houdt hij van een zachte, toegankelijke smaak, adviseer dan een Ierse whiskey. Liefhebbers van meer uitgesproken smaken met rokerige en aardse tonen, kun je beter een Schotse whisky serveren.

Ierse whiskey: zacht en toegankelijk

Ierse whiskey staat bekend om zijn zachte en toegankelijke smaak, een eigenschap die wordt bereikt door het proces van drievoudige distillatie. Dit zorgt voor een heldere, frisse smaak die minder intens en vaak ook lichter is dan de meeste Schotse whisky’s. Voor Ierse whiskey wordt meestal ongemoute gerst gebruikt en de distilleerders vermijden doorgaans turfrook tijdens het mouten. Voorbeelden van Ierse whiskeys zijn: Jameson, Roe & Co, en Bushmills.

'De vraag naar Ierse whiskey neemt weer toe'

De vraag naar Ierse whiskey neemt weer toe. Volgens Melanie Murray van Murray’s Irish Pub & Whiskey Bar in Spijkenisse is dat te danken aan het toegankelijke smaakprofiel en de diversiteit ervan. “Neem bijvoorbeeld de toegankelijkheid van een Roe & Co of een Kilbeggan: je proeft het verschil. Deze whiskeys zijn gemakkelijker te drinken. En zo zijn er meer smaken en variaties te ontdekken.”

*De tekst gaat verder onder de foto en het kader.

Ierse-Whisky-opening

Oer-whisky komt uit Ierland

De geschiedenis van whiskey ligt in Ierland. In 1405 werd het ‘uisce beatha’ (levenswater) genoemd. Ierse whiskey was ooit wereldwijd toonaangevend, maar in de loop van de negentiende eeuw raakte de industrie in verval door hoge belastingen, politieke onrust en concurrentie van Schotse whisky. In 1987 opende John Teeling een onafhankelijke distilleerderij in het Ierse Cooley. Dit gaf de industrie een impuls. Nu telt Ierland meer dan twintig distilleerderijen.

Ierse whiskey: vier stijlen

Ierse whiskey kent vier stijlen: Pot Still, Malt, Grain en Blended Irish Whiskey. Blended whiskey, zoals Jameson, is het populairst en geliefd om zijn zachtheid en balans. Ook wordt Ierse whiskey steeds vaker gebruikt in cocktails, denk aan een Jameson met ginger ale en limoen (foto linksboven) of een kruidige Teeling-cocktail.

'Schotse whisky heeft een uitgesproken, robuust karakter'

Schotse whisky: robuust en rokerig

Schotse whisky, ook bekend als Scotch, heeft een uitgesproken karakter en staat bekend om zijn krachtige en vaak rokerige smaak. Die smaak ontstaat doordat Schotse whisky meestal slechts twee keer wordt gedistilleerd en vaak gerookt wordt met turf tijdens het mouten van de gerst.

Over hoe het komt dat Schotse whisky nog altijd de bekendste whisky is, zegt Hans Offringa, whiskykenner en auteur: “Schotland profiteerde van de productie met de Coffey still, een efficiënte distilleerketel waarmee een neutrale, lichte graanwhisky kan worden gemaakt. Dit apparaat stond aan de basis van de Schotse blended whisky’s, die wereldwijd enorm populair werden. Hierdoor kregen de Schotten een sterke positie in de whisky-industrie en die weten ze al jarenlang te behouden.”

*De tekst gaat verder onder de foto

1 - Whisky of whiskey

Schotse whisky: vijf productiegebieden

Schotland kent vijf productiegebieden: Highland, Lowland, Islay, Speyside en Campbeltown. Elk gebied heeft zijn eigen karakteristieken; Speyside staat bijvoorbeeld bekend om zijn fruitige en zachte whisky’s, terwijl Islay beroemd is om de rokerige, turfachtige smaak.

Artikel delen