Jelle van Ravenstein nieuwe sommelier bij Restaurant Wolfslaar* in Breda

Restaurant Wolfslaar Sommelier
Gepubliceerd op: 31 januari 2025

Jelle van Ravenstein nieuwe sommelier bij Restaurant Wolfslaar* in Breda

Restaurant Wolfslaar* in Breda verwelkomt Jelle van Ravenstein als nieuwe sommelier. Op 25-jarige leeftijd neemt hij de leiding over de uitgebreide wijnkaart van het fine dining-restaurant. Van Ravenstein zet in op verrassende wijn-spijscombinaties en ziet wijntrends. "De vraag naar natuurwijn groeit."

Fotograaf: Marly Martens, Studio 1412

Van Ravenstein is geen onbekende bij Wolfslaar. Op 20-jarige leeftijd begon hij hier als leerling van De Rooi Pannen en groeide hij in de afgelopen vierenhalf jaar door tot assistent-sommelier. Met zijn WSET 3-diploma op zak en een diepgewortelde liefde voor wijn, is hij nu klaar om het stokje definitief over te nemen.

Passie voor wijn en gastronomie

Zijn interesse in wijn ontstond al op jonge leeftijd, toen hij op het mbo in Tilburg kennismaakte met wijnproeven. Tijdens zijn opleiding Gastronoom/Sommelier werkte hij bij restaurant Noble in 's-Hertogenbosch, waar de indrukwekkende wijnkaart en klimaatkast zijn enthousiasme verder aanwakkerden. "Bij Restaurant Wolfslaar heb ik mijn passie verder ontwikkeld, zelfs midden in de coronaperiode," vertelt Van Ravenstein.

Een van de meest memorabele momenten uit zijn carrière? Zijn WSET 3-opleiding onder begeleiding van wijnexpert Edwin Raben. "Ik stond versteld van hoeveel iemand van wijn kan weten en hoe inspirerend dat overgebracht kan worden. Die lessen waren mijn meest leerzame periode tot nu toe."

Complexe wijnen

Als sommelier heeft Van Ravenstein een voorliefde voor krachtige wijnen met complexiteit. "Geef mij maar power, power en nog eens power," zegt hij enthousiast. Zo is hij groot fan van de Meursault van Albert Grivault, Gran Reserva’s van La Rioja Alta en klassieke wijnen uit Châteauneuf-du-Pape en Priorat. Ook heeft hij de afgelopen jaren een groeiende waardering ontwikkeld voor Duitse en Oostenrijkse Rieslings.

'Geef mij maar power, power en nog eens power'

In de wijn-spijscombinaties zoekt hij graag naar verrassende harmonie. Een van zijn favoriete combinaties? "Een Meursault van Albert Grivault met het signatuurgerecht van chef-kok Maarten Camps: tarbot, dashi beurre blanc, Lardo di Colonnata en Belper Knolle. Boter met boter bestrijden," lacht hij.

Wijntrend

Van Ravenstein ziet de populariteit van orange wines, natuurwijnen en biologische en biodynamische wijnen toenemen. Hoewel natuurwijnen niet direct zijn favoriet zijn, blijft hij deze trend nauwlettend volgen. "We hebben zelfs een Nederlandse natuurwijn in het arrangement gehad die fantastisch was. Ik blijf me verdiepen, want de vraag groeit."

Artikel delen