Kaap de Goeie Hop en Gielke Tripel zijn Entree Huisbier van het Jaar
Voor de vijfde keer was brouwerij Maximus in Utrecht de gastheer voor de Huisbier van het Jaar verkiezing van Entree. Er werd geproefd in de categorieën licht (tot 6,5%) en zwaar (6,5% alcohol en meer) uit het AnDer 1.0 proefglas. Twee jury's gingen aan de slag om een topselectie te maken. De jury ‘zwaar’ bepaalde de ranking in de topselectie van de categorie licht en andersom. De best scorende bieren zijn dus door alle acht juryleden geproefd.
Top drie lichte bieren
In de categorie licht (tot 6,5%) won een IPA van Texel, speciaal gebrouwen voor Strandpaviljoen Kaap Noord, door Tesselaar familiebrouwerij Diks. De tweede plaats was voor de Dutch Eagle, een American Pale Ale van het geheel op Nederlandse bieren gerichte Proeflokaal Arendsnest in Amsterdam. De bieren die Van der Arend brouwt – dat doet hij zelf bij Poesiat & Kater, waarvan hij medeaandeelhouder is – vallen steevast in de smaak bij de jury. Het zou een verrassing zijn als hij niet in de top 3 zou verschijnen.
De derde plaats was voor een lager, gebrouwen door brouwerij Breugem voor het eigen Breugem Meeting Point.
Nuance en balans
Jurylid Fiona de Lange vond de kwaliteit van de bieren in de categorie licht dit jaar erg goed. "Nuance en balans met toch een persoonlijke toets is terug te vinden in deze bieren.” Henri Reuchlin sluit zich daarbij aan. "Over het algemeen een goede kwaliteit. Iets meer ingetogen en minder rariteiten. We zijn een beetje uitgeraasd, lijkt het wel." Jurylid Stephanie Verkerk, die voor de tweede keer jureerde: "Fijne huisbieren. Het lijkt wel beter dan de vorige keer. Sommige passen niet helemaal in de stijlcategorie die door de horecazaken is aangegeven.” Beerfluencer Marcel Borghart was iets kritischer: "De kwaliteit was wisselend, van erg sterk naar minder goed en zelf wat bieren met brouwfouten." Van de 18 beoordeelde bieren vond de jury die de voorselectie maakte er vier niet voldoende.
Dit is de jury:
- Fiona de Lange, auteur, zytholoog, biersommelier, certified cicerone, Fionadelange.com
- Henri Reuchlin, auteur, biersommelier, certified cicerone, Bierburo/StiBON
- Ferry Wijnhoven, biersommelier, oprichter Beer Geeks
- Puck Kerkhoven, auteur, foodjournalist
- Marcel Borghart, beerfluencer
- Fedor Vogel, beer judge, uitgever Bier! Magazine/Brouw!
- Ton van Opstal, biersommelier, Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur
- Stephanie Verkerk, biersommelier
Verrassingen
Het is altijd leuk ervaren proevers te vragen of ze af en toe ook werden verrast. Opvallend is dat meerdere juryleden de lager met yuzu noemen en een blond bier met rookmout en zeezout. Fiona de Lange over dit bier: “Het heeft balans en is doordrinkbaar. Het is een kwaliteit dit zo te brouwen.” Henri Reuchlin noemt dit bier een rariteitenkabinet, "maar zo mooi ingetogen en in balans."
De jury zwaar werd aangenaam verrast door de tripel met sinaasappel, maar Puck Kerkhoven noemde de West Coast IPA Bald Eagle als verrassing.
De jury over Kaap de Goeie Hop
Wat vond de jury van het winnende bier in de categorie licht? Fedor Vogel: “Een toegankelijke IPA voor een goedbezochte strandtent brouwen klinkt als een ABC-tje. Niets is minder waar. Maar de IPA van Tesselaar is een zeer geslaagde en doordrinkbare IPA waar je van wilt blijven genieten in het zonnetje.” Puck Kerkhoven vindt dit “een prachtig bier. Verfrissend licht, maar krachtig, met mooie hoppen. Uitstekend afgestemd op de locatie waar hij wordt geschonken/ getapt.” Fiona de Lange gaf dit bier een hoge waardering en Stephanie Verkerk waardeerde de doordrinkbaarheid. “Vraagt om een tweede glas”, was het commentaar van Henri Reuchlin.
Top 3 zware bieren
In de categorie zwaar (6,5% en hoger) won een tripel waaraan sinaasappel is toegevoegd. De Gielke Tripel is het huisbier van De Zoes in het Limburgse Helden, Bij liefhebbers bekend als een adres met een breed bieraanbod en mooie bierspijscombinaties. Deze tripel is gebrouwen door brouwerij de Molen in Bodegraven. De tweede plaats is voor een oude en vaker bekroonde bekende: The Big Fat 5 double ipa van Beer Temple in Amsterdam, net als de nummer 3 gebrouwen bij Poesiat & Kater. De derde plaats is voor dezelfde horecazaak. De Bald Eagle werd vlak voor de jurering geïntroduceerd als het tweede huisbier van Beer Temple.
Tekst gaat onder de afbeeldingen verder.
Interessante bieren
Ook de jury die de voorselectie in de categorie zwaar maakt vond het niveau goed. “Er zaten interessante bieren bij”, zegt Ferry Wijnhoven. In deze categorie scoorde slechts één bier (licht) onvoldoende in de voorselectie. “De kwaliteit was goed en een mooie verbetering ten opzichte van eerdere huisbierverkiezingen”, meent Puck Kerkhoven. “Over het algemeen erg goede bieren, waarbij duidelijk naar voren komt dat de IPA-stijlen in kwaliteit én commercialiteit boven de rest uitsteken. Er zitten een paar gedurfde stijlen tussen, zoals bieren met wilde gisten of een zoete stouts. Geen allemansvrienden maar als het past bij het horecaconcept kan dat een prima huisbier zijn.”, zegt Fedor Vogel.
De jury over Gielke Tripel
Een fijne tripel, in balans, doordrinkbaar en met een zacht mondgevoel”, zegt Stephanie Verkerk. Fiona de Lange prijst de combinatie van de fruitigheid, bitterheid en doordrinkbaarheid. Marcel Borghart: “Sinaasappel en perzik brengen een mooi fruitig randje”. Henri Reuchlin spreekt van een toegankelijke gelaagdheid door de toevoeging van sinaasappel. “Hier kun je gastronomisch wat mee.” Puck Kerkhoven spreekt van een allemansvriend en Ferry Wijnhoven maakte notitie van de goede doordrinkbaarheid, terwijl Ton van Opstal dat juist mist. Fedor Vogel spreekt van een plezierig bier.
Een passend huisbier
De jury keek ook of het ingezonden bier bij de horecazaak past. Voor beide winnaars geldt dat in het bijzonder, vindt de jury. Tips heeft de jury ook. Puck Kerkhoven. “Als horecazaken een huisbier overwegen: vooral doen! Zoek een bier dat past bij het karakter van het bedrijf. Een goed gekozen huisbier zet de toon. Het vertelt wie jij wil zijn en welke gasten je graag in de zaak wilt hebben.” Henri Reuchlin hamert op kwaliteit. “Zorg dat je bier goed gebrouwen is en proef iedere batch.” Fiona de Lange: “Kijk naar het DNA van je zaak en naar de streek waar je gevestigd bent en verwerk dat in je huisbier.”
Wat maakt het verschil?
De discussie over welk bier eerste wordt, is soms stevig. Het kan ook erg dicht bij elkaar liggen. Op de vraag waarom een bier dat tweede werd de toppositie niet haalde, zijn de antwoorden uiteraard wisselend, omdat het om specifieke bieren gaat. Het gaat dan soms om details, zoaals de stabiliteit ven een schuimkraag, maar de jury kan de winnaar ook net iets verrassender vinden. Het goede nieuws is dat bieren nog zelden onvoldoende scoren. De jury ziet dat de negatieve uitschieters, die er bij de eerste edities waren, zeldzamer zijn geworden.
Tekst gaat verder onder de afbeeldingen van Fiona de Lange (links) en Ton van Opstal (rechts).
De winnaars:
Licht:
- Kaap de Goeie Hop IPA (6%), Strandpaviljoen Kaap Noord, Texel. Gebrouwen door Tesselaar familiebrouwerij Diks.
- Dutch Eagle American Pale Ale (5,5%), Proeflokaal Arendsnest, Amsterdam. Gebrouwen door brouwerij Poesiat & Kater.
- Groet Lager (5%), Breugem Meeting Point, Amsterdam. Gebrouwen door brouwerij Breugem.
Zwaar:
- Gielke Tripel (8%), De Zoes, Helden. Gebrouwen door brouwerij De Molen.
- The Big Fat 5 Double IPA (8%), American BeerBar BeerTemple, Amsterdam. Gebrouwen door brouwerij Poesiat & Kater.
- Bald Eagle West Coast IPA (6,5%), American BeerBar BeerTemple, Amsterdam, Gebrouwen door brouwerij Poesiat & Kater.
De Huisbier van het Jaar verkiezing is mede mogelijk gemaakt door Dijkstra Vereenigde en Nomoq.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen