De vegan versie vertoont meer gelijkenis met de traditionele Spaanse drankje horchata waarop de likeuren gebaseerd zijn. Het traditionele recept uit Valencia bevat ook geen melkeiwitten. ProVeg Nederland verwacht dat de komende jaren meer drankmerken hun aanbod verduurzamen.
Met deze introductie speelt Licor 43 in op de snel groeiende vraag naar vegan producten. Veerle Vrindts, directeur van ProVeg zegt: “Deze introductie is een slimme zet. Met een kleine verandering is de drank duurzamer en voor een veel grotere groep mensen geschikt gemaakt. Onderzoek van nu.nl en hettestpanel.nl laat zien dat er 170.000 veganisten in Nederland zijn. Hiernaast heb je nog de groeiende groep consumenten die met het oog op het milieu zuivel zoveel mogelijk vermijden. En het drankje is nu ook geschikt voor mensen met een lactose intolerantie, wat wereldwijd om 75% van de volwassen gaat.”
Lees hier een achtergrondartikel over vegan terrassnacks!
Hoe vegan is het alchoholschap?
Het is bij het grote publiek niet zo bekend dat alcoholische dranken niet altijd vegan zijn. Bij wijn en bier worden er dierlijke producten gebruikt om onzuiverheden uit de drank te filteren, zoals gelatine, ei eiwitten en vislijm verkregen uit de gedroogde zwemblazen van vissen. Veel Nederlands bier is wel gewoon vegan, maar Heineken 0.0 weer niet bijvoorbeeld. Bij bier kan je niet aan het etiket zien of het vegan is. Veel wijnen zijn niet vegan, en het wordt alleen soms op het etiket vermeld als het wel vegan is. Veel sterke dranken zijn wel vegan, behalve de cream likeuren, zoals Amarula Cream, Boswandeling en Baileys Irish Cream.