Bier en eten: porter

Bier en eten: porter

Laat je niet afleiden door zijn koffiebruine kleur, geroosterde karakter en licht bitterzoete smaak. Met een porter sluit je de maaltijd niet af. Integendeel, hij combineert juist heel goed met gerechten. Denk onder andere aan pompoen, wortel en diverse grill- en rooksmaken.

Tekst: Puck Kerkhoven

Porter heeft als bijnaam de espresso onder de bieren. Die dankt het bier aan de donkere kleur en de licht bitterzoete smaak. Het is vooral de gebrande mout die voor die karakteristieke bitterheid zorgt, en veel minder de hop. Ook de diepdonkere kleur en de mokkabruine, romige schuimkraag, die doet denken aan het cremalaagje op espresso, komen daarvandaan. Naast licht bitterzoet smaakt het bier ook naar gebrande koffie, karamel (gebrande suiker) en pure chocolade, wat van gebránde cacaobonen wordt gemaakt. Drop, laurier en rook willen we er ook nog weleens in herkennen.

Het branden van de mout is essentieel bij het brouwen van porter. Vaak worden gebrande gerstekorrels toegevoegd, voor extra smaak. Door de mout of graankorrels kort te branden, ontstaat een oranje-goudbruine kleur, een heerlijk rijk aroma en een hartige smaak. Brand je verder, tot de korrels echt zwart kleuren, dan neemt de bitterheid toe. In een goede porter proef je beide.

Ga je porter combineren met gerechten, bedenk dan eens wat er bij pure chocolade past: sinaasappel, noten, gedroogde zuidvruchten, avocado, vijgen, donker fruit. Maar ook gegrilde kip en wild, wortel en pompoen, chilipeper en zeezout. Diepe grill- en rooksmaken en zilt doen het fantastisch. Uniek is dan het mondgevoel: bijna plakkerig, relatief dik. Het bier blijft hangen rond je tong, net als chocola en karamel. Alleen de smaak is niet, of slechts een tikkeltje, zoet.

Arbeidersbrouwsel
Het mag in Nederland nog een vrij onbekend bier zijn, in Engeland drinken ze porter al sinds de achttiende eeuw. In eerste instantie, zoals het verhaal gaat, door de vrachtdragers in de havens van Londen: vandaar de naam porter (drager). Het was een goedkoop bier omdat de brouwers er hun te ver gebrande mout in verwerkten, dat anders maar werd weggegooid. En zo laag in alcohol (destijds minder dan 4%), dat havenbaronnen er geen bezwaar tegen konden hebben. Een echt arbeidersbier dus, om de stoffige kelen mee te smeren. Tegenwoordig ligt het alcoholpercentage met 5 tot 6,5% voor plain porters iets hoger dan toen. Wil je meer? Dan is er nog de verzwaarde of dubbele porter, of stout, wat stevig betekent. De ideale schenktemperatuur voor een porter is tussen de 6 en 10 graden Celsius.

Bekende porters
Ierland/GB/VS
* Guinness West Indies Porter (6%) van Guinness is een hoppig bier. Donkere tonen van geroosterde mouten en karamel combineren met wat frissere tonen van donker fruit.
* Fuller’s London Porter (5,4%) van Fuller Smith & Turner. Een zachte, romige smaak met tonen van chocolade en koffie.
* Meantime Chocolate Porter (5,5%) van brouwerij Meantime. Bier waaraan echte chocolade wordt toegevoegd voor een warm mondgevoel.
* Anchor Porter (5,6%) van brouwerij Anchor Brewing Company heeft een gebrande moutsmaak en een licht zoetje.

Nederland
* Maximus Stout 6 van brouwerij Maximus (6%). Bitter met subtiel zoetje, die doet denken aan karamel.
* Hamer & Sikkel van brouwerij De Molen (5,1%). Een roodbruine porter met schuimkraag. Een geur van mout, chocolade en likeur.
* Duits & Lauret Stout (6,5%) van speciaalbierbrouwerij Duits & Lauret. Complex, donker en vol smakende porter. De geur van koffie en donkere chocolade is goed te herkennen.
* De Vriendschap Ndsm Porter (6%) van brouwerij De Vriendschap. Met de smaak van koffie, pure chocolade en rood fruit.
* East India Porter van brouwerij Kees! (6,5%). Met aroma’s van walnoten, koffie en bittere chocolade.
* Jopen Extra Stout (5,5%) van brouwerij Jopen. Een zwart bier, type stout.

Smaakcombi’s
* Oesters, schaal- en schelpdieren.
* Vette vis als gerookte zalm, makreel en paling, in combinatie met avocado.
* Eiergerechten, bacon en een traditioneel Engels ontbijt.
* Op houtskool gegrilde kip, vlees en groenten.
* Vis- en vleespasteien en milde curry’s.
* Wild zoals hert, konijn en fazant.
* Pompoen, knolselderij, pastinaak, wortel en kool.
* Koekkruiden en specerijen als kaneel en nootmuskaat.
* Milde, romige kazen, maar ook blauwschimmelkaas, zoute boter.
* Fruit als rijpe peer, aardbei, donker fruit en sinaasappel.
* Noten, rozijnen, portercake (fruitcake met porter).
* Vanille-ijs, melk- én donkere chocolade.
* Koffie, mokka, karamel.

Winnende porter
Brouwerij Brand en bierconsumentenvereniging Pint houden jaarlijks een wedstrijd voor thuisbrouwers. Brand brouwt het winnende bier en brengt het op de markt. De opdracht dit jaar: brouw een porter. 194 thuisbrouwers, een record, stuurden hun bier in. Na strenge, uitgebreide jurering werd begin juni de winnaar gekozen: Dennis Pancras en Niels Bosman uit Enschede. Zij brouwden een toegankelijke, volle, donkere porter met karamel- en chocoladetonen en een romige schuimkraag. Begin 2017 komt deze Brand Porter op de markt.

Artikel delen