Expositie: Amsterdammers en hun bier

Tags: bier

Expositie: Amsterdammers en hun bier

Ooit was er een brouwer die maar liefst acht keer burgemeester van Amsterdam was. De stad had met De Gekroonde Valk in de 19e eeuw al de grootste brouwerij van het land en kreeg met Heineken uiteindelijk een wereldspeler binnen de stadgrenzen. De rol van brouwers en bier in Amsterdam is het thema van een nieuwe tentoonstelling.

In Amsterdam Museum (voorheen Amsterdams Historisch Museum) is een tentoonstelling geopend met als thema ‘Amsterdam, stad van bier en brouwers’. De expositie is samengesteld door gastconservatoren Edo Dijksterhuis en Irma Enklaar. Ze hebben er voor gekozen achterstevoren door de bierhistorie te gaan.

Bruisende bierwereld

Bij binnenkomst stap je meteen in de bruisende Amsterdamse bierwereld anno 2020. De stad telt 45 brouwerijen waarvan er 19 eigen ketels hebben. De rest huurt capaciteit bij andere brouwerijen. In de zaal vind je flessen en blikken van alle Amsterdamse brouwers en op videoschermen zijn ook brouwers aan het woord.

Maar wat zijn Amsterdamse brouwerijen zonder een bruisende horeca en gepassioneerde bierdrinkers? De rol van de horeca komt dus ook aan bod in deze tentoonstelling, met een oude toog uit een Amsterdams café en de originele krijtborden van het roemruchte biercafé Gollem.

Brouwreuzen

Met Heineken had Amsterdam een wereldspeler binnen de stadsgrenzen. De Heineken brouwerij is echter al lang geleden gesloten en de voormalige brouwerij is nu een ‘Beer Experience’. Dat de stad nog een brouwgigant had is voor veel mensen onbekend, maar gelukkig is die andere ‘sterspeler’, brouwerij De Gekroonde Valk, goed zichtbaar op deze expositie. In de 19e eeuw was het de grootste brouwerij van Nederland en het beroemde Van Vollenhovens Stout werd wereldwijd geëxporteerd. In 1949 werd de brouwerij gesloten maar via Brouwerij Poesiat & Kater in Oost leeft deze roemruchte brouwerij voort. Poesiat & Kater brouwt een paar historische bieren van De Gekroonde Valk, onder andere Van Vollenhovens Extra Stout.

Feestje

De expositie gaat diep de geschiedenis in, naar een tijd dat brouwers vooraanstaande burgers waren en soms ook de rol van burgemeester vervulden. In een grote ruimte is er ook uitgebreid aandacht voor het brouwproces. Je kunt er hop ruiken en gistcellen bekijken. Oude verpakkingen en reclameplaten maken een bezoek aan ‘Amsterdam, stad van bier en brouwers’ een feestje. Dat er toch ook aandacht wordt besteed aan de schaduwzijde van alcohol is te prijzen. De conservatoren geven een compleet beeld.

www.amsterdammuseum.nl

Expositie: Amsterdammers en hun bier

Artikel delen