Texel groot genoeg voor familiebrouwerij Diks

Tags: bier

Texel groot genoeg voor familiebrouwerij Diks

Eind 2018 startte Maurice Diks, een bekende naam in de Nederlandse bierwereld, samen met vrouw en kinderen een heuse familiebrouwerij. Het gezin stampte in korte tijd een prachtbedrijf uit de grond. Het bier uit de fraaie koperen ketels blijft allemaal op het eiland.

Tekst Gerard Molenaar

In Den Burg, hoofdplaats van Texel, is Tesselaar familiebrouwerij Diks gevestigd. Saillant detail: Maurice Diks was tot 2017 een van de drijvende krachten, als brouwmeester en technisch directeur,  achter de Texelse bierbrouwerij. In 2017 kwam er een einde aan zijn betrokkenheid bij die brouwerij en na een vakantie, waarin hij over de toekomst dacht, stelde zijn dochter Marinka voor om samen iets te gaan doen. Diks: ‘We willen alleen dingen doen die we leuk vinden en dat was het uitgangspunt bij het opzetten van een bedrijf. Het moest een familiebedrijf worden en Marinka benaderde haar broers. “Een paar dagen later zaten we met z’n achten aan tafel: mijn vrouw en ik en de kinderen en hun partners. We besloten een brouwerij te beginnen, wat gezien mijn passie, kennis en ervaring, logisch leek. Vijf familieleden werken inmiddels fulltime in de brouwerij.”

Prachtige ketels

Als we binnenvallen is zoon Jasper druk met brouwen. Dochter Marinka rekent in de winkel net wat bieren af. Vader Maurice Diks vertelt het verhaal van de brouwerij. De familiebrouwerij is gevestigd op een industrieterrein. Niet het ambachtelijke uiterlijk dat je verwacht, maar wie binnenkomt is verrast: een intiem proeflokaal, van waaruit ook een rondleiding wordt georganiseerd met uitzicht op een brouwerij met een paar prachtige koperen ketels uit 1967. Gekocht van een Duitse brouwerij die werd gesloten. Die ketels zijn toch typisch Texels, want als isolatiemateriaal zijn dekens van Texelse schapenwol gebruikt. De lokale producent TexelWool vond het zo’n goed idee dat dekens gratis werden geleverd. Diks maakte nog een belangrijke keuze: alleen bierverkoop op Texel.

Pils!

Opvallend is dat Tesselaar een pils brouwt. “Niet iedereen wil aan het speciaalbier. Bovendien wilden we onszelf uitdagen, want een pils brouwen is niet eenvoudig. Het is een ongefilterd pils met een volle, zachte smaak zonder harde bitterheid. Onze Eilandkriebel is ook populair. Uitgangspunt was een voorjaarsbock, maar dit bier is het hele jaar verkrijgbaar. Een ondergistend bier met vijf hopsoorten. Clean, zonder al die esters, met ene frisheid van citrus uit de hop. Eigenlijk een mix van blond, met de frisheid maar niet de bitterheid van een IPA en zo clean als een pilsener”, zegt Diks. “Een bier dat goed met eten combineert.”

Horeca belangrijk

De brouwer merkt dat de horeca steeds vaker naar de bieren vraagt. Tijdens het bezoek is er net een nieuw bier, de ‘koper’ weizen, met een klein deel geroosterde gerste- en tarwemout, waardoor de koperkleur ontstaat. “Wij maken geen bier voor beergeeks, maar toegankelijk bieren de Texelaars en toeristen graag drinken.”

Zoals voor veel kleine brouwerijen is de eigen horeca,  het proeflokaal erg belangrijk. “Hier bouw je een merk. De mensen komen hier kijken en proeven. Texel is voor ons groot genoeg.”

Dit artikel is een uitgebreide versie van het stuk over familiebrouwerij Diks in het artikel Typsich Texels in Entree 4. Het interview vond plaats vóór de coronacrisis.

Artikel delen