‘Bierspecialist in de Horeca’ zoekt opvolger
Hoe is het om de wedstrijd ‘Bierspecialist in de Horeca’ te winnen? “Geweldig! De roes duurde een week, de impact was heel groot!” Aan het woord is Richard Moerkerk van de Boom in Alkmaar, die de titel sinds 2019 draagt. Daarom is hij dit jaar gastjurylid. “Door mee te doen aan deze wedstrijd krijgt het specialisme ‘bier’ in de horeca een extra impuls en aandacht. Schrijf je dus in!”
Lees hier hoe jij kan meedoen aan Bierspecialist in de Horeca 2021
Richard Moerkerk kreeg door de coronacrisis in 2020 geen opvolger. Daarom draagt hij nu al anderhalf jaar met trots de titel Bierspecialist in de Horeca. Als winnaar is hij dit jaar ook gastjurylid. Entree vroeg hem wat de titel hem heeft gebracht en waarom hij van mening is dat iedere horecamedewerker met echte passie voor bier aan deze wedstrijd mee zou moeten doen.
Vertel iets over jezelf Richard: waar werk je en wat heb je met bier?
“Ik ben 37 en ik woon in Alkmaar. Ik ben Internationaal Biersommelier bij Proeflokaal De Boom en in 2019 stond ik op het podium in een bomvol Theater Amsterdam om de award ‘Bierspecialist in de Horeca 2019’ in ontvangst te nemen. De Boom, waar ik dagelijks mijn passie voor bier in de praktijk breng, is een biercafé waar jong en oud samenkomt en waar we enorm veel vaste gasten ontvangen. Daarnaast komen toeristen en dagjesmensen ook graag bij ons over de vloer, we hebben dus een hele diverse gastenkring.”
“Die roes heeft ruim een week geduurd”
Hoe is je passie voor bier ontstaan?
“Voor mijn opleiding aan de hotelschool ben ik in 2002 naar België verhuisd en daar kwam ik met bieren in contact, een wereld die veel groter was dan het pilsje in de kroeg in Nederland toentertijd. In België heb ik in diverse sterrenrestaurants gewerkt. In die restaurants werd niet zo heel veel met bieren gewerkt, maar de ervaring in de restaurants en het dagelijkse leven heeft bij mij een enorme passie voor bier, gastronomie en gastvrijheid teweeg gebracht, die ik later mee heb teruggenomen naar Nederland.”
“De eerste nachten heb ik amper geslapen want mijn telefoon bleef maar gaan voor interviews op radiozenders, voor kranten en magazines”
Waarom deed je in 2019 mee aan Bierspecialist in de horeca?
“Als biersommelier zet ik me in voor een steeds betere bierbeleving. Ik vind het enorm leuk om de diversiteit en mogelijkheden van bier te laten zien. Dat bier gebruikt kan worden in een stoofschotel weten de meeste mensen wel, maar dat je er een hele gave combinatie met bijvoorbeeld vis of gebak mee kunt maken is een heel stuk minder bekend. De wedstrijd leek me een mooi podium om daar meer bekendheid aan te geven. En ik denk dat deze wedstrijd er voor zorgt dat de kwaliteit van bier in combinatie met gastronomie en gastvrijheid stijgt en dat de winnaar een echte ambassadeur voor bier in de horeca is.”
Hoe vond je de wedstrijddag? Vertel eens iets over de sfeer?
“De wedstrijddag was vooral heel erg leuk! De sfeer was, ondanks het competitieve element, heel ontspannen en gezellig. Natuurlijk waren er ook wel spannende momenten, maar je bent heel de dag onder horecamensen die gepassioneerd met bier bezig zijn. Alleen daarom is het al de moeite om mee te doen!”
Wat was voor jou het hoogtepunt van de praktijkdag in Rotterdam?
“Voor mij was dat absoluut de pitch over een bier en spijs combinatie. Zoals ik al zei is dat een onderdeel van het bierspectrum waar ik al heel lang mee bezig ben en waar een groot deel van mijn passie ligt. Tien deelnemers mochten de pitch doen en de namen van die deelnemers werden willekeurig getrokken. Daardoor kwam ik als laatste aan de beurt en de minuten daarvoor waren erg spannend! Op het podium kwam alles samen; de blijdschap van het halen van deze ronde, ik had een hele mooie en originele combinatie voorbereid en ik had net genoeg tijd om alles te benoemen wat ik over de Jopen Johanieter en serranoham wilde vertellen.”
“De impact was echt overweldigend. Onwijs leuk om mee te maken!”
Hoe wist jij de jury te overtuigen?
“In het juryrapport las ik dat mijn deskundigheid zonder betweterigheid gewaardeerd werd. Net als de juiste hoeveelheid persoonlijke aandacht voor íedereen. Daar herken ik me wel in. Ik lach graag en vertel heel graag over bier, maar het mag nooit opdringerig worden. Kennis moet hand in hand met gastvrijheid gaan.”
Wanneer ben je een bierspecialist in de horeca? Waar moet jouw opvolger aan voldoen?
“Een bierspecialist in de horeca laat bierkennis en -kunde samengaan met wat onze sector het beste doet: mensen in de watten leggen. De nieuwe winnaar maakt met zijn kennis en kunde over bier, op zijn of haar eigen manier, het verschil in de horeca.”
Waar ga jij als jurylid op letten?
“Op beleving. Er zijn natuurlijk heel veel technische feiten te vertellen over bier, maar dat is vaak wat droge stof. Als een deelnemer er een makkelijk te begrijpen verhaal van kan maken levert dat extra credits op, maar echte pluspunten verdien je als ik trek in het bier krijg als je het voor mij omschrijft.”
Hoe voelde het om op het podium te staan met de trofee?
“Om eerlijk te zijn heb ik vanaf het moment dat mijn naam genoemd werd maar de helft van wat er gebeurde echt beleefd. De rest gebeurde in een soort waas… Ik was, en ben, enorm trots op de winst en winnen op zo’n groot podium, voor een zaal vol mensen is niet te beschrijven. Zo gaaf! Toen ik die trots en dank had uitgesproken in de microfoon waren de medefinalisten al van het podium af, maar dat had ik dus helemaal niet door. Heel speciaal… Die roes heeft ruim een week geduurd.”
Hoe waren de reacties?
“Enorm! De eerste nachten heb ik amper geslapen want mijn telefoon bleef maar gaan voor interviews op radiozenders, voor kranten en magazines. En ik kreeg felicitaties van collega’s, brouwers en mensen uit de horeca, bierwereld en gasten. Tot twee en een halve maand na de gala avond ben ik élke dag gefeliciteerd, gasten wilden in De Boom met me op de foto en ik word nog steeds op straat aangesproken. De impact was dus echt overweldigend. Onwijs leuk om mee te maken!”
Waarom moet iedere medewerker met een hart voor bier en voor zijn gasten meedoen?
“Omdat er zoveel diversiteit in bier te vinden is. En ook in de mensen die het bereiden en serveren overigens. Voor mij is er niet één standaard biergenieter. In iedereen schuilt een bierliefhebber. En met gepassioneerde mensen in de horeca kunnen we ‘de consument’ laten zien wat voor smaken, bier & spijs combinaties en mogelijkheden er allemaal mogelijk zijn met bier. Door mee te doen aan deze wedstrijd krijgt het specialisme ‘bier’ in de horeca een extra impuls en aandacht.”
‘Door mee te doen aan deze wedstrijd krijgt het specialisme ‘bier’ in de horeca een extra impuls en aandacht. Schrijf je dus in!’
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen