Marco van der Wijngaard wint NLse Bocuse d'Or
Tijdens de vakbeurs Gastvrij Rotterdam is Marco van der Wijngaard van restaurant ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht de winnaar geworden van de Nederlandse finale Bocuse d’Or. Hij gaat Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in Tallinn in juni 2020.
Vijf kandidaten hebben zich de afgelopen maanden voorbereid op de kookwedstrijd Bocuse d’Or waarbij ze zijn beoordeeld door de grote sterrenchefs van Nederland. Voorzitter Bocuse d’Or Nederland Soenil Bahadoer, restaurant De Lindehof**: “Dit jaar hebben we een extra uitdaging meegegeven aan de kandidaten. Ze moesten 14 borden en een schaal presenteren. Technieken, smaak, presentatie en de tijdsdruk zijn dan de elementen waarvoor een topprestatie geleverd moet worden. Ik heb diepe bewondering voor deze kandidaten die laten zien dat we culinaire toptalenten hebben in Nederland.”
Prijzen
Overall winnaar: Marco van der Wijngaard, restaurant 't Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht (prijs: Big Green Egg)
Winnaar beste visgerecht: Menno Post, restaurant Olivijn* in Haarlem (prijs: cheque van Jan van As)
Winnaar beste vleesgerecht: Micha van der Veen, restaurant Heeren van Harinxma* in Beetsterzwaag (prijs: cheque van Van Drie Group kalfsvlees)
Beste commis: Yentl van Gilst
De opdrachten
Het bestuur heeft ervoor gekozen om zowel 1 vis- als 1 vleesgerecht als opdracht te geven. In totaal hadden de kandidaten 5 uur en 35 minuten de tijd om hun gerechten aan de jury te presenteren en van ieder gerecht moesten 14 borden gemaakt worden. Bij het visgerecht moesten groenten een prominente rol hebben en de vissoorten die gebruikt zijn, zijn schol en Hollandse garnalen, geleverd door versvishandel Jan van As. Bij het vleesgerecht zijn ossenhaas, rundernek en ossenstaart gebruikt, geleverd door Nice to Meat. Daarnaast moesten minimaal vier garnituren en één begeleidende saus gebruikt worden. Ook beoordeelt de jury op productgebruik, de kandidaten moesten dus rekening houden met no-waste en ingrediënten die over waren moeten hergebruikt kunnen worden.
Nieuw onderdeel: presentatie op schaal
Dit jaar was er ook een nieuw onderdeel bij de Nederlandse finale. De kandidaten moesten het vleesgerecht op een schaal presenteren. Hierna moesten de borden voor de juryleden worden opgemaakt. Hiervoor is gekozen omdat bij de Europese en de wereldfinale de presentatie op schaal een specifiek onderdeel van de wedstrijd is waar veel punten op gescoord kunnen worden.
Route naar Lyon
Nu de Nederlandse finale gestreden is en Marco van der Wijngaard Nederland gaat vertegenwoordigen, is de volgende stap: de Europese finale, die gehouden wordt in Tallinn in juni 2020. De 10 beste kandidaten van de Europese finale gaan strijden op de wereldfinale die gehouden wordt tijdens de vakbeurs Sirha in januari 2021 in Lyon.
Vakjury
De vakjury stond onder leiding van Soenil Bahadoer (De Lindehof**), en bestond uit de sterrenchefs:
SVH Meesterkok Soenil Bahadoer (De Lindehof**)
SVH Meesterkok Jannis Brevet (Inter Scaldes***)
SVH Meesterkok Jarno Eggen (De Groene Lantaarn**)
SVH Meesterkok Sidney Schutte (Spectrum**)
Chef Moshik Roth (&moshik**)
Chef Jan Sobecki (Tribeca**)
De keukenjury stond onder leiding van SVH Meesterkok Marco Poldervaart (’t Havenmantsje).
Kandidaten finale Bocuse d’Or Nederland
Marco van der Wijngaard van restaurant ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht
Micha van der Veen van restaurant Heeren van Harinxma* in Beetsterzwaag
Kees Visser van restaurant Bij Kees in Zierikzee
Rob Wijnen van restaurant d’Ouwe Tramhalte in Duizel
Menno Post van restaurant Olivijn* in Haarlem
Bocuse d’Or
Deelnemen aan Bocuse d’Or-wedstrijden stelt stevige eisen aan de kandidaten en de producten. De wedstrijd vraagt niet alleen enthousiasme en liefde voor het vak, maar ook kennis, ervaring, professionalisme, een grote inzet en organisatie- en doorzettingsvermogen. Wedstrijddeelnemers krijgen support van Bocuse d’Or Nederland. Deze culinaire wedstrijd, gecreëerd door Paul Bocuse in 1987, vindt om de twee jaar plaats in Lyon, brengt 24 landen samen over 5 continenten. Naast een kookwedstrijd is het ook een avontuur dat chefs wereldwijd samenbrengt en verder begeleidt naar hun hogere ambities. Elke twee jaar (oneven jaartal) gaat Bocuse d’Or Nederland op zoek naar geschikte kandidaten om ons land culinair te vertegenwoordigen. Bocuse d’Or is een internationale zoektocht naar talentvolle chefs en jongeren die geen enkele culinaire uitdaging uit de weg gaan. De wedstrijd om de Bocuse d’Or titel kan gezien worden als de Olympische Spelen onder koks.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen