Thee-arrangement populair bij gasten Voltaire
Alcoholvrij wint aan populariteit. Steeds meer restaurants bieden naast een wijnarrangement ook een thee-arrangement als alternatief. Voor de thee-arrangementen van restaurant Voltaire* komen bezoekers graag terug. Hoe pak je dat aan? We vroegen Maarten Riebeek, Theemeester van restaurant Voltaire*, naar zijn 5 toptips:
Eerste stap naar een perfect thee-arrangement: ken je product
Wellicht een no-brainer. Ken je product. Weet hoe de thee smaakt waarmee je werkt. Blijf proeven en vertrouw op je smaakpallet. Leer de thee kennen waarmee je werkt en onthoud hoe deze smaakt. Sencha thee is bijvoorbeeld geplette gestoomde groene thee. De smaak hiervan doet aan groente denken en de afdronk is licht zoet. Gun Powder is net zoals Sencha een groene thee. De blaadjes van gunpowder thee zijn opgerold. De smaak is grasachtig, pikant met een citrusachtige afdronk. Twee soorten groene thee met beide een totaal andere smaak.
Maarten werkt in de basis met het thee-assortiment van Dilmah. Dit heeft als voordeel dat hij precies weet hoe de thee het beste tot zijn recht komt en met welke bijzondere theesoorten hij deze kan aanvullen om iets bijzonders te creëren.
Gebruik gefilterd water
Wist je dat het soort water dat je gebruikt bij het zetten van thee, van grote invloed is op de smaak van thee? Kraanwater zorgt doorgaans voor thee die mat en dof is, en weinig nasmaak heeft. Gefilterd water of water gezuiverd met omgekeerde-osmose geeft de thee meer smaak, een betere afdronk en een heldere kleur.
Vermijd veelgemaakte fouten
Don't kill your darlings. Wat bedoelen we hiermee? Kies de juiste watertemperatuur bij de gekozen thee. De smaken van groene thee ontwikkelen zich het beste op 80 graden. Bereid je groene thee met kokend water, dan zal de thee onaangenaam bitter smaken. Serveer je veel thee in je restaurant? Overweeg dan om een Samovar aan te schaffen. Een Samovar kookt het water en laat het daarna afkoelen tot een temperatuur van 80 graden. Die temperatuur houdt hij vervolgens vast.
Een andere veelgemaakte fout is overbrew. Wat is overbrew? Bij overbrew laat je de thee te lang trekken. De thee wordt dan te bitter. Zonde.
Gouden teapairing combinaties
De gouden vuistregel bij teapairing is: Kijk naar je gerechten. Hoeveel kruiden zijn er verwerkt in een gerecht? Hoe kruidiger een gerecht des te intenser de thee mag zijn.
Makreel is ziltig. Hier past een lichte Sencha thee goed bij. Forel gaat bijvoorbeeld weer goed samen met een Ran Watte.
Earl Grey bij een dessert met chocolade en passievrucht. De citrustonen in de Bergamot combineren goed het zware van de cacao en complimenteren mooi bij de zure tonen van de passievrucht.
Durf te experimenteren
Het is heel veilig om tijdens je thee-arrangement voor klassieke combinaties te kiezen. Nog leuker is het om zelf een theemelange te maken die zorgt voor een echte smaakexplosie. De meest gewaagde combinatie die Maarten ooit maakte was gefermenteerde aardpeerthee gecombineerd met White Lychee thee en Lapsang Souchong thee. Deze thee heeft hij vervolgens laten fermenteren in alcoholvrij bier. Deze thee werd geserveerd bij een gerecht met zuurkool, langoustine en buikspek. Het rokerige van Lapsang Souchong paste goed bij de buikspek, de aardpeer goed bij de zuurkool en het zoete van de lychee paste perfect bij de langoustine.
Aan de slag met tea-food pairing?
Wil je zelf aan de slag met tea-food pairing? Laat je adviseren door de thee experts van Dilmah en vraag een gratis proefpakket aan.
Direct bestellen doe je via deze zakelijke contactpagina.
(Beeld: TEXTERS Social creatives)
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen