Noordt en Heineken: samen bieren ontwikkelen

Tags: bier

Noordt en Heineken: samen bieren ontwikkelen

Brouwerij Noordt en Heineken gaan een unieke samenwerking aan. Een samenwerking gebaseerd op vertrouwen en beklonken met een ferme handdruk. Straks staan Heinekens Global Master Brewer Willem van Waesberghe en Hoofd Brouwzaken Peter Rouwen van Brouwerij Noordt samen in de brouwerij om nieuwe bieren te ontwikkelen.

Tekst: Gerard Molenaar Foto's: Pim Ras

Samenwerking Noordt en Heineken

De samenwerking tussen Noordt en Heineken werd bekendgemaakt bij het 5-jarig bestaan van de Rotterdamse Brouwerij Noordt. Peter Rouwen, samen met Fer Kok (De Prael) en Henri reuchlin (StiBON) initiator van de StiBON/Lentiz brouwopleiding gaat ook voor Heineken brouwers opleiden. Daarnaast gaat hij helpen met het ontwikkelen van een brewpub in het nieuwe hoofdkantoor van Heineken in Leiden. Uitwisselen van kennis en mensen voor innovatie is ook onderdeel van de samenwerking. Het is uniek dat zo’n samenwerking niet is vastgelegd in een lijvig contract. De goede persoonlijke contacten van Peter Rouwen en Willem van Waesberghe zijn het ‘contract’

Landelijke distributie

Er was al een formele samenwerking met Heineken op het gebied van distributie van de Noordt-bieren in de regio Rotterdam. Die samenwerking wordt nu uitgebreid tot landelijke distributie, zodat van Groningen tot Maastricht horecazaken de bieren van Noordt op de kaart kunnen zetten.

5 jaar Noordt

Op 1 september bestond brouwerij Noordt 5 jaar. Oprichter en mede-eigenaar Peter Rouwen maakte al snel naam in de Nederlandse bierwereld. De in Leuven opgeleide brouwer bleek uit te blinken in het brouwen van zeer goed doordrinkbare bovengistende bieren. Maar hij bleek ook een zeer innovatieve brouwer met hart voor de hele biersector. Daarom initieerde hij met Fer Kok van De Prael, waar Peter ooit werkte, een MBO brouwopleiding. In die vijf jaar kwam hij ook Willem van Waesberghe, internationaal verantwoordelijk voor het merk Heineken, tegen. En het klikte. Die mooie brouwersvriendschap leidde tot het avontuur dat nu gaat beginnen. Experimenteren en nieuwe ondergistende bieren ontwikkelen.

Tegenslag

Rouwen koos er voor om met Noordt voor de horeca te brouwen. Beter gezegd, de Rotterdamse horeca. Toen op 12 maart de horeca dicht ging, was de klap dan ook heel groot. Maar Rouwen is niet de man om bij de pakken neer te zitten. Dat uitgerekend Heineken met hem een samenwerking aangaat, is de kroon op zijn werk en na een zware periode een fantastisch toekomstperspectief voor Noordt.

De band met Heineken was altijd al goed. De bieren van Noordt mochten bijvoorbeeld bij Heineken klanten op de tap. Rouwen zette zich ook nooit af tegen de grote pilsbrouwers, zoals andere kleinere brouwerijen wel deden. Toen Heineken de brewpub de Gele Kanarie in Rotterdam opende kwam Rouwen in contact met Willem van Waesberghe. “Een fantastisch vakman”, zegt hij. Er was meteen een klik.

Waardering

Willem van Waesberghe sprak zijn waardering uit voor Peter Rouwen en zijn team en roemde met name ook de energie die Peter in de brouwopleiding heeft gestoken. “We vinden het als Heineken fijn dat die opleiding er is en dat we brouwers zien ontwikkelen. Ook voor andere brouwerijen is het goed dat die opleiding er is. We kennen Peter inmiddels goed. Je weet wat je aan Peter hebt en je weet wat je aan zijn team hebt. Het is gewoon lekker brouwen. We hebben samen stiekem weleens wat gebrouwen en nu mogen we het echt doen. We weten niet waar het naartoe gaat en of deze bieren op de markt gaan komen. We willen vooral veel leren en ontdekken.“

In de bierspecial van Entree (oktober) een uitgebreid interview met Peter Rouwen en Willem van Waesberghe.

Noordt en Heineken Willem van Waesberghe en Peter Rouwen

Artikel delen