De Amsterdamse brouwerij Oedipus heeft met Bride een nieuw witbier gelanceerd dat zich nadrukkelijk onderscheidt van traditionele witbieren. Bride is fris, droog, zeer doordrinkbaar met een verrassende bite dankzij de toegevoegde groene peperkorrels. Tegelijkertijd verleidt het de bierdrinker met frisse citrusaroma’s. Een instant terrassucces.
Hoofdfoto: Joey Simons (links) en Kristopher Vlek (rechts).
Foto's: Pim Ras
Traditionele witbieren kennen we als een frisse, troebele bierstijl op basis van tarwe, op smaak gebracht met koriander en sinaasappelschil. De klassiekers staan bekend om dit profiel en kunnen als zoetig worden ervaren. Maar Oedipus staat al vanaf het begin bekend om het doorbreken van patronen en heeft het nieuwe witbier Bride dan ook de onmiskenbare Oedipus-twist meegegeven.
In plaats van koriander wordt groene peper gebruikt en naast sinaasappelschil voegen de brouwers mandarijnpuree toe. Maar de citrustonen komen ook uit de gist en de gekozen hopsoorten. De gebruikte granen — gerst, tarwe en haver — zorgen voor wat body, zonder dat het zwaar wordt. Dat maakt Bride zeer doordrinkbaar.
Ingrediënten worden op verschillende momenten in het brouwproces toegevoegd om specifieke smaakeffecten te bereiken — zoals mandarijnpuree aan het einde van de vergisting voor een fris aroma, zonder extra zoetheid. “We wilden geen kopie maken van wat er al is. Bride is aromatisch, kruidig, maar ook droog. De geur doet misschien zoet aan, maar de smaak is dat zeker niet,” zegt brouwer Joey Simons.
*De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Bride is niet het eerste witbier van Oedipus. Eerdere versies als Offline en Strip gingen eraan vooraf. Head of Commerce Kristopher Vlek: “Offline legde het accent op hop. Strip, dat we nog steeds brouwen, heeft meer zure accenten. Maar als brouwer blijven we altijd naar recepten kijken en zochten we naar een balans tussen Offline en Strip, maar met een eigen karakter.
Bride gaat over het vieren van wie jij bent en wat jou gelukkig maakt. Sommige tradities vragen om een nieuw perspectief. Een huwelijk markeert vreugde, een nieuw begin, maar hoe dat eruitziet, bepaal jij. In een pak, een trouwjurk of je badjas, Bride laat ruimte voor wat jij wilt vieren, op jouw manier.”
*De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.
Oedipus heeft naam gemaakt met het gebruik van niet-traditionele ingrediënten. In andere bieren verwerken de brouwers bloemen, rabarber of kruiden die ze lokaal plukken. Die experimenteerdrift zie je ook in Bride; de groene peper voegt kruidigheid en een subtiele scherpte toe die het bier een droog en pittig randje geeft. Brouwer Joey Simons ziet hierin de kracht van de brouwerij: “We hebben veel ervaring met het combineren van smaken en kunnen daarom net wat verder gaan in de keuze van ingrediënten. Bride blijft een witbier, maar met een eigen gezicht.”
*De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Bride is ontwikkeld in de nieuwe brouwerij van Oedipus in Amsterdam-Noord, de Oedipus Craft Space, die niet ver van de oude locatie ligt. “Terwijl we de apparatuur nog aan het finetunen waren, was ik ook bezig met Bride”, zegt Simons, die blij is met de flexibiliteit die de nieuwe brouwerij. Vlek: “We zitten al bijna tien jaar met onze creatieve wortels diep in Amsterdam-Noord en kunnen hier de komende tien jaar onze eigen gang blijven gaan."
"De energie van de buurt past ons en wij passen in de buurt. Mensen komen langs voor een drankje, maar ook voor evenementen of om te eten. Die interactie met onze gasten helpt ook bij het verder ontwikkelen van bieren zoals Bride. De nieuwe locatie biedt ons de ruimte om zowel bieren als low&nodranken te ontwikkelen. Uiteindelijk draait het om smaak. Altijd.”