advertorial

Proeverij van het Chileense wijnhuis Montes: Carmenère in de spotlights

Proeverij Montes Carmenère

Proeverij van het Chileense wijnhuis Montes: Carmenère in de spotlights

Precies dertig jaar geleden werd de druif Carmenère in Chili ontdekt, een 'wedergeboorte' die de Chileense wijnwereld op zijn kop zette. Op uitnodiging van wijnimporteur Delta Wines sprak Eduardo Stark, regiomanager van het Chileense wijnhuis Montes, tijdens een wijnproeverij en -lunch in restaurant NENI in Amsterdam met een select gezelschap over Chili’s kenmerkende druivenras: Carmenère.

Openingsfoto: Eduardo Stark (links) en het Chileense wijngebied

Zodra de gasten binnen wandelen bij restaurant NENI in Amsterdam voor de wijnproeverij van het wijnhuis Montes, worden ze verwelkomd met een glas Montes Sparkling Angel brut. Een elegante mousserende wijn, vertellen Laura Bron, marketingmanager van wijnimporteur Delta Wines en Eduardo Stark, de regiomanager  van het Chileense wijnhuis. De smaak is fris en doet denken aan witte bloemen, gedroogd fruit en geroosterd broodkruim. Deze wijn bestaat uit 100% Pinot Noir. Oester en ceviche; daar past deze wijn volgens Stark goed bij.

Maar het eten moet nog even wachten, eerst wordt er wijn geproefd en gaat Stark dieper in op Chili's kenmerkende druivensoort: Carmenère. Daarvoor geeft hij eerst wat achtergrondinformatie over 'het gekke Zuid-Amerikaanse land' van 4.300 kilometer lang, dat op sommige plekken slechts 150 kilometer breed is. "Ons land heeft alles: woestijnen, gebergtes, stranden en koude groene landschappen. Hierdoor zijn de Chileense wijnen ook erg uiteenlopend. Onze wijngaarden bevinden zich in de Colchagua Valley, in het midden van Chili, ten zuiden van de hoofdstad Santiago."

*De tekst gaat onder de afbeelding verder.
Carmenère Montes Chili Landschap
Chileense wijngebied

Wijnklimaat in Chili

In de Chileense wijngebieden heerst over het algemeen een mediterraan klimaat. Het is er warm en droog, wat de druiven alle kans geeft om goed te rijpen. "Het gebrek aan regen wordt gecompenseerd door irrigatie", legt Eduardo Stark uit. "Dit irrigatiewater is smeltwater uit het Andesgebergte. Hoe strenger de winters en hoe meer sneeuw in de bergen, des te meer smeltwater er in de zomer beschikbaar is. Dat is goed voor onze wijngaarden."

De hete zon wordt getemperd door verschillende bronnen van verkoeling. Langs de Chileense kust zorgt een koude luchtstroom vanuit Antarctica voor afkoeling. "Als we deze luchtstroom niet hadden, zouden we in plaats van perfect gebalanceerde wijnen een zoete jam maken", lacht Stark. De wijngaarden in de buurt van de Andes krijgen ’s nachts verkoeling door koude bergwinden. De wijngaarden tussen de Andes en de kust zijn het warmst.

Ontdekking van Carmenère in Chili

Precies dertig jaar geleden, in 1994, werd ontdekt dat veel van de wijngaarden in Chili, waarvan men dacht dat ze Merlot-druiven bevatten, in werkelijkheid waren aangeplant met Carmenère. Dit was een grote verrassing. “In Chili werd Carmenère vaak geoogst alsof het Merlot was”, legt Stark uit. “Dit leidde soms tot vreemde verschillen in rijping en smaak. Carmenère rijpt namelijk later dan Merlot, wat de inconsistenties in de Chileense 'Merlot'-wijnen verklaarde.” Deze ontdekking werd gezien als de wedergeboorte van Carmenère. De druif, die haar oorsprong heeft in Bordeaux, leek namelijk uitgestorven. Inmiddels is Carmenère een Chileense specialiteit geworden, vergelijkbaar met hoe Malbec dat is voor Argentinië. 

Kenmerkende smaak

De wijnen gemaakt van Carmenère hebben een unieke smaak die wordt gekenmerkt door rijke, donkere vruchten zoals zwarte bessen en pruimen, gecombineerd met kenmerkende kruidige tonen zoals peper en soms zelfs een vleugje cacao. Stark laat het gezelschap de eerste wijn proeven: Montes Limited Selection Carmenère 2019. Deze wijn bestaat uit 90% Carmenère en 10% Carbernet Sauvignon. “Het is een toegankelijke rode wijn. Hij is gemakkelijk te drinken, gewoon als een wijn an sich."

Vervolgens worden er twee glazen gevuld; Montes Alpha Carmenère 2021 en Montes Alpha Black Special Cuvée Carmenère 2022. Het zijn twee wijnen met meer body. Tonen van chocolade, tabak en muntachtige kruiden zijn in beide wijnen aanwezig, wat goed samen zou gaan met vleesgerechten zoals een Côte de Boeuf of een Goulash. 

*De tekst gaat onder de afbeeldingen verder.

Purple Angel_Montes_Carmenère Wijn_Montes_Carmenère


Wijn met een verhaal

Er wordt een vierde wijn ingeschonken. Dit keer de Montes Wings Carmenère 2020. Bijzonder is het verhaal achter deze wijn. Wijnmaker Aurelio Montes Sr. en zijn zoon Aurelio Montes Jr. wilden een wijn maken die ronder en verfijnder is, met meer nadruk op het fruit. De wijn komt van hoger aangeplante wijngaarden en een ander terroir, waardoor deze Carmenère een heel andere stijl heeft dan de bekende Purple Angel.

'Engeltje op de tong'

De wijnproeverij wordt afgesloten met twee spektakelstukken: de Montes Purple Angel 2021 en de vintagewijn Montes Purple Angel 2011. Beide wijnen bevatten 92% Carmenère, en 8% Petit Verdot voor de intensiteit. Ze zijn complex, maar in balans. 'Engeltje op de tong', roept een vinoloog terwijl hij de vintagewijn walst in zijn glas. De typerende tonen van Carmenère zijn aanwezig. "Tabak, pure chocolade, hout, vanille, koffie, drop, peper, groene paprika, munt, braam, pruim en bosbes: je proeft er zo veel in terug", aldus Stark. 

Montes Alpha

In 1988 werd het wijnhuis Montes opgericht door vier vrienden: Aurelio Montes, Douglas Murray, Alfredo Vidaurre en Pedro Grand. "Ze wilden de wereld laten zien dat de wijnen uit Chili kwalitatief ontzettend goed kunnen zijn", vertelt Stark. "Andere wijnhuizen maakten relatief simpele wijnen. Het kon anders, dachten ze."

Douglas Murray, verantwoordelijk voor de verkoop en promotie van de wijnen, speelde een cruciale rol in de doorbraak van Montes. Tijdens een belangrijke proeverij in 1987 in de Verenigde Staten, waar Chileense wijnen nog relatief onbekend waren, liet hij een van hun eerste premiumwijnen, Montes Alpha Cabernet Sauvignon, proeven aan distributeurs en wijnexperts. De kwaliteit en complexiteit van de Montes Alpha maakten grote indruk. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een van de meest gerenommeerde wijnhuizen van Chili en exporteren ze hun wijnen over de hele wereld.

NENI Amsterdam

Na de wijnproeverij worden de tafels gevuld met gerechten, bereid in de keuken van NENI Amsterdam. Gemarineerde wortel met gekarameliseerde pecannoten en crème fraîche, gekarameliseerde aubergine met harissa en jasmijnrijst, en mediterrane kip met hummus en geroosterde groenten. Hier wordt Montes Alpha Chardonnay bij geserveerd. En een Montes Outer Limits Sauvignon Blanc 2023; een levendige wijn met aroma's van passievruchten en limoen. De smaak is mondvullend met mineralen, crispy fruit en stevige zuren.

'De wijnen van Montes sluiten goed aan op onze keuken'

Ronald Huiskamp, eigenaar van NENI Amsterdam, spreekt lovend over de wijnen van Montes Alpha: "Onze keuken maakt veel gebruik van verse kruiden en kruidenmelanges uit het Levante gebied. De wijnen van Montes sluiten daar goed op aan." Op de kaart van NENI staan Montes Alpha Chardonnay, Montes Limited Selection Pinot Noir en Montes Alpha Carbernet Sauvignon. "We bieden met het wijnhuis Montes goede kwaliteit aan, voor een fijne prijs. Dat wordt door onze gasten gewaardeerd."

De wijnen van Montes worden geïmporteerd door Delta Wines, de grootste importeur van wijn en alcoholvrije dranken in Nederland.

NENI_Proeverij_Montes_Wijn
Restaurant NENI Amsterdam
Artikel delen