Receptontwikkeling bier: winnares Louise van den Berg-Heruer deelt tips

Louise van den Berg-Heruer

Receptontwikkeling bier: winnares Louise van den Berg-Heruer deelt tips

Louise van den Berg-Heruer deed mee aan vijf serieuze recepten-bierwedstrijden en won liefst vier keer. Laatste wapenfeit: het winnen van de Zundert Trappist Challenge, die afgelopen zomer werd gehouden. Wat kunnen we van haar opsteken? De eigenaresse van het KeukenAtelier in Leiden ‘schildert met smaken’ en deelt een paar gouden tips voor receptontwikkeling bij bier.

Tekst: Puck Kerkhoven
Foto's: Colette Klautz
Hoofdfoto: Louise van den Berg

Verrassende kwaliteit

‘Vind het perfecte gerecht bij de pure, langzaam gemaakte trappistenbieren Zundert Tripel 8 en Zundert Quadrupel 10!’ Zo luidde de oproep van de organisatoren van de Zundert Trappist Challenge. Er kwamen meer dan twintig aanmeldingen binnen, van verrassend hoge kwaliteit. Een jury bestaande uit biersommelier Henri Reuchlin, John Bas (redacteur BN DeStem), Joël Broekaert (culinair recensent NRC), Fran Raffo (keukenchef van de abdij in Zundert) en Puck Kerkhoven, auteur van Bier & Food en Entree Magazine, selecteerde drie ijzersterke kanshebbers: @keukenatelier, @desmaakstaat en @debiersmaeker.

*De tekst loopt door onder de afbeelding.

Winnende-gerecht-en-gagel
Het winnende gerecht (links) en een ingrediënt van bier genaamd Gagel (rechts)

Schilderen met smaken

De jury was vanaf het begin onder de indruk van het winnende recept van Louise van den Berg-Heruer (56): pompoen parelgort risotto met roggekruim. Spot on! Mooi ingetogen, voedzaam, “Perfect passend in onze sobere abdijkeuken”, aldus abt Guido van Bellen.

Brouwbroeder Christiaan: “Een mooie match met onze Zundert 10. De winnaar liet zich overduidelijk inspireren door de ingrediënten die wij gebruiken bij het brouwen van dit bier.” Dat vonden ook de overige monniken van de Abdij Maria Toevlucht te Zundert. Want zij wezen gezamenlijk het gerecht van Louise aan als winnaar.

“Het liefst schilder ik met smaken”, zegt Van den Berg-Heruer. “Dat is wat je doet met receptontwikkeling. Je bouwt een gerecht laag voor laag op. Denkwerk en creativiteit gaan samen op.” Van den Berg- Heruer, medisch opgeleid, is autodidact op dit gebied. Ze kookt, bakt, schildert, fotografeert en illustreert in haar Leidse KeukenAtelier. Haar werk is altijd foodgerelateerd. Ze geeft vier tips om tot een mooie pairing van bier en spijs te komen.

Tip 1: Verdiep je in smaakomschrijvingen van professionals

“Ik ben geen biersommelier. Ik proef het bier wel uiteraard, maar ik kijk liever wat de experts zeggen. In het geval van Zundert 10: zwoele kruidigheid, drop, beetje chocolade, rijp fruitaroma. Vol en zacht, in balans gebracht door een fijne hopbitterheid, met dat terugkerende kenmerkende kruidje, wat lokale gagel blijkt te zijn.”

Tip 2: Start het denkproces van achter je bureau

“In mijn hoofd ga ik met die informatie aan de slag. Welke ingrediënten ken ik en passen die goed bij dit smaakprofiel? Notigheid en zwoele specerijen als koriander, kruidnagel en nootmuskaat moeten terugkomen. Vol, rijk, zoet en kruidig moet het zijn. Ik kwam op pompoen en risotto. Niet met rijst, maar met Nederlandse parelgort; lekker notig, smeuïg met een stevige bite. Het wordt gemaakt van geslepen gerstekorrel, toevallig ook het belangrijkste ingrediënt van bier!”

Tip 3: Verplaats je in de mensen die jouw gerecht gaan eten

“Hoe zitten ze erbij? Luxe of juist sober en eenvoudig? Hebben ze behoefte aan een snack, een dessert of iets substantiëlers? In het geval van de trappistenbroeders was de keuze voor een voedzaam hoofdgerecht, gepresenteerd op een kale houten tafel, snel gemaakt. Vegetarisch, dat was een voorwaarde, met ingrediënten uit de directe omgeving van de abdij.”

Tip 4: Heb je het plan rond? Ga dan pas koken, proeven en corrigeren

“Na één keer koken was het al bijna raak. Ik moest iets terugnemen in sommige specerijen. En ik kon nog wel wat noten en knapperigheid gebruiken. Dat werd de topping van walnoot en roggebrood; een verwijzing naar nog een ander graan dat in dit bier is gebruikt. Dan proef je het bier erbij en: yes 1+1= 3! Dan weet je dat je goed zit.”

Tip 5: Doe mee met recepten- en kookwedstrijden

“De uitdaging om op ontdekkingsreis te gaan met iets wat je nog niet kent, dat hele denkproces is zo leuk! Je verlegt grenzen en zet jezelf op scherp want ja, je wil natuurlijk wel presteren. Daarbij is de waardering van een deskundige jury een echte opsteker. Je krijgt meer zelfvertrouwen. De publiciteit eromheen is overigens ook mooi meegenomen.”
Artikel delen