Restaurant Loef & Lij in Woerden: passie voor eten, wijnen en gastvrijheid

Giovanni de Goede, Mariëlle Brunt en Guido Jansen

Restaurant Loef & Lij in Woerden: passie voor eten, wijnen en gastvrijheid

Loef & Lij in Woerden, in september 2020 opgericht door Guido Jansen en zijn zwager Pike Uittenbogaard krijgt lovende recensies. Het restaurant ligt op een prachtige locatie aan de haven van Woerden en biedt gasten alles, van koffie en gebak, (zakelijke) lunch tot fine dining in de avond. Jansen heeft een diepe passie voor zowel koken als wijn en dat zie je terug in de wijnselectie. De witte en rode Portugese Esporão wijnen hebben een speciale plek in zijn hart.

 

Openingsfoto: Chef-kok Giovanni de Goede (links), gastvrouw Mariëlle Brunt (midden) en Guido Jansen (rechts).

Speciale plek in het hart

Samen met chef-kok Giovanni de Goede, met ervaring in gerenommeerde restaurants zoals Bokkedoorns**, Amarone* en De Burgemeester*, willen Guido Jansen en zijn zwager Pike Uittenbogaard gasten smaken laten ontdekken. De Goede ontdekte de Esporão wijnen voor het eerst zo’n dertig jaar geleden. “Ik nam een flesje mee en dacht meteen: 'Zo, dat is lekker.'"

Deze wijnen, afkomstig van het Esporão landgoed in de Alentejo-regio van Portugal, hebben een speciale plek in zijn hart veroverd. “Ze maken prachtige wijnen en werken ook nog eens biologisch. Ze hebben er aandacht voor de wereld en dat vind ik mooi meegenomen,” zegt hij.

“Voor mij is biologisch zijn niet het belangrijkste; een wijn moet iets doen, of het nou een lichte of een zware wijn is. Het moet gewoon goed in balans zijn.” Die benadering komt ook terug in zijn restaurant, waar hij samen met chef-kok Giovanni de Goede en restaurantmanager Mariëlle Brunt continu zoekt naar mooie combinaties van eten en dranken.

passie

De passie voor koken ontstond bij Jansen al in zijn jeugd. “Mijn ouders hadden een zaak en het was handig als ik een beetje kon koken, want dan konden we eerder eten,” lacht hij. Die vroege ervaringen legden de basis voor zijn liefde voor eten en smaak. Nu, bij Loef & Lij, deelt hij die passie met zijn keukenteam. “We prikkelen elkaar constant: 'Ik heb dit geproefd, ik heb dat geproefd, hier moeten we mooie combinaties van maken.' Het is een creatief proces dat je terugziet op onze menukaart,” legt hij uit.
Wijnglas-Loef-en-Lij
Wijnglas Loef & Lij aan het water

Herinneringen creëeren

Jansen wil dat gasten van Loef & Lij herinneringen creëren. “Dat proberen we hier ook over te brengen. Elk gerecht heeft een wijn- of bieradvies om onze gasten een reis te laten maken,” vertelt Jansen. Hij gelooft sterk in het delen van eten en mooie momenten, zowel voor de particuliere als de zakelijke markt. “Delen werkt ontwapenend, zeker ook bij zakelijke gesprekken. Mensen worden er open van waardoor gesprekken veel ontspannener verlopen, in een gastvrije omgeving.”
'De plek aan de haven zorgt voor een gastvrije sfeer waar herinneringen worden gecreëerd'

Die gastvrijheid is ook terug te zien in de service bij Loef & Lij. Alle jonge mensen in de bediening proeven de wijnen zodat ze er goed over kunnen vertellen. Met 25 wijnen per glas en 75 op fles is er keuze te over. En voor wie geen wijn of bier drinkt, zijn er cocktails en alcoholvrije opties. “We willen dat iedereen zich thuis voelt, of je nu een wijnliefhebber bent of liever iets anders drinkt,” legt Jansen uit. “En ook de prachtige plek aan de haven zorgt ervoor, dat in een gastvrije sfeer met mooie smaken herinneringen worden gecreëerd.”

*De tekst gaat verder onder de afbeelding van Loef & Lij.

Exterieur-Loef-en-Lij-Woerden
Restaurant Loef & Lij in Woerden

Smaakprofiel

De Woerdense horecaondernemer is bijzonder enthousiast over de smaak en complexiteit van de Esporão-wijnen, zowel rood als wit. “De rode Esporão heeft een rijk smaakprofiel met tonen van donker en rood fruit, kruidnagel, een vleugje eucalyptus en een hint van vanille door de houtlagering,” vertelt hij. “De tannines zijn prachtig rond en fluweelachtig, en de wijn is mooi in balans.” Bij de witte Esporão valt de heldere geelgroene kleur op, samen met smaken van perzik, mandarijn en grapefruit, afgemaakt met subtiele specerijen en een getoaste hint van eikenhout. “Wat ik zo bijzonder vind aan deze wijnen is hoe ze zich ontwikkelen op de fles,” zegt Jansen.

*De tekst gaat verder onder de afbeelding van de wijnflessen van Esporão.

Esporao-wijnflessen-6 Esporao-wijnflessen-7

 

Zorgeloze zondag

“Aan het einde van de maand hebben wij ‘Zorgeloze Zondag’. Dat is een wijn-spijs-lunch. In samenwerking met Marjolein van Wonderlust Wines. Bewust een lunch, want als je zondagavond uit eten gaat, dan zit je er altijd een beetje tegenaan te hikken. Dan is het ineens heel snel voorbij, als het ware. Dus een lunch is daarin veel fijner."

"Ik vind persoonlijk lunchen ook eigenlijk leuker omdat je dan niet vol naar bed gaat en je kunt nog wat doen. Die Zorgeloze Zondag is met een amuse, altijd met een bubbel, en dan vier gangen met vier verschillende wijnen. Dat zijn vier wijnen en vier gerechten die we niet op de kaart hebben. Elke maand ontwikkelen we iets nieuws om op die zondag te presenteren. Dat is, denk ik wel wat we doen: wijn-spijscombinaties in combinatie met enorme gastvrijheid.”

Goede samenwerking

Jansen waardeert de nauwe band die hij heeft opgebouwd. “Delta Wines levert via de groothandel / wijnhandel, maar we hebben ook regelmatig persoonlijk contact. We komen elkaar vaak tegen bij proeverijen en evenementen. Soms bellen ze om te vragen of ik iets kan regelen, bijvoorbeeld als er wijnmakers op bezoek zijn."

"Het is een samenwerking die goed werkt en die ons in staat stelt om speciale evenementen, zoals winemakers dinners, te organiseren. Onder andere Pedro, de exportmanager van Esporão, staat op het programma om dit jaar bij ons te komen. Dan serveren we een zesgangendiner met zes wijnen van de desbetreffende wijnmaker, in dit geval Esporão. Dus dat gaat er komen. Dat zijn gewoon leuke dingen.”

*De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Wijngaarde Wijnvat-Esporao-wijn


Simpele filosofie

De filosofie van Loef & Lij is simpel: “Of het nu een lunch in de zon is of een diner bij zonsondergang, we willen dat mensen een beetje dat vakantiegevoel ervaren, even alles vergeten en genieten van het moment. Je kunt bij ons eten aan de bar maar ook aanleggen in de haven. En elk seizoen heb je het mooiste uitzicht.”

Over Delta Wines en Esporão

De officiële Nederlandse importeur van Esporão-wijnen is de vooraanstaande importeur Delta Wines, die verschillende toonaangevende merken vertegenwoordigt, waaronder Esporão via DGS Wijn. Esporão produceert een breed scala aan wijnen, van instapwijnen tot premium cuvées.

Hun portfolio omvat onder andere Esporão Reserva: Dit is een van hun vlaggenschipwijnen, zowel beschikbaar in rood als wit. Het zijn rijke, complexe wijnen die enkele jaren kunnen rijpen. Esporão heeft een sterke focus op duurzaamheid en milieuvriendelijke wijnproductie en heeft internationaal een grote reputatie opgebouwd. De wijnen worden wereldwijd gewaardeerd en hebben talrijke prijzen gewonnen op internationale wijnconcoursen.

Artikel delen