Een Italiaan die in Amsterdam verliefd werd op de Belgische biercultuur. Dario Ghidoni van Café Gent aan de Schinkel, serveert bieren als St. Bernardus Wit en de befaamde St. Bernardus Abt 12. In Amsterdam leerde hij bier waarderen. “De St. Bernardus wit is een hardloper.”
Foto's: Pim Ras
Dario groeide op in een dorp vlak bij Milaan en werkte in Italië als grafisch ontwerper. “Ik hield er niet van om de hele dag achter een computer te zitten”, zegt hij. “Dus besloot ik te verhuizen en iets nieuws te proberen.” Na enkele bezoeken aan Amsterdam, viel hij voor de fietscultuur en de groene parken van de stad. Zonder ervaring in de horeca begon hij te werken in restaurants en bars. “Ik was altijd al nieuwsgierig naar het werken in de horeca”, vertelt Ghidoni. “En in Amsterdam kreeg ik daar de kans voor.” Sindsdien is hij gegroeid in zijn rol en staat hij nu aan het roer van Café Gent aan de Schinkel, een Belgisch biercafé.
*De tekst gaat verder onder het grijze kader
Bier&cO is dé importeur en distributeur van speciale bieren voor de horeca. Ghidoni: “We werken goed samen om merken te activeren, ze verstrekken onder meer gratis glaswerk en POS-materiaal. Daarnaast is dit ‘kenniscentrum voor bier’ met hun brede portfolio een puike adviseur voor onze (bier)menukaart.”
Café Gent aan de Schinkel heeft een selectie van maar liefst 35 bieren op fles, waarvan zes uit Nederland en de rest uit België. “We hebben vooral veel blonde bieren en tripels”, vertelt Ghidoni. In de zomer ligt de nadruk op lichtere bieren zoals witbieren en session IPA’s, terwijl in de winter de zwaardere bieren zoals amber, dubbel en bokbieren populairder zijn.
*De tekst gaat verder onder de foto
St. Bernardus speelt een belangrijke rol op de bierkaart. Het witbier van St. Bernardus is de populairste keuze van de tap, vooral op zonnige dagen. “Het is verfrissend en makkelijk drinkbaar, perfect voor op ons terras”, zegt Ghidoni. Daarnaast biedt het café de befaamde St. Bernardus Abt 12, een quadrupel die met zijn 11% alcohol vooral in de winter populair is. “De Abt 12 is intens, heerlijk om te combineren met eten.”
*De tekst gaat verder onder de foto's
Het publiek van Café Gent aan de Schinkel bestaat vooral uit mensen uit de buurt, maar ook toeristen, hoewel niet veel, weten de weg naar het café te vinden. “Vooral tijdens de lunch zie je veel buurtbewoners. En in de zomer trekt ons terras veel jonge mensen die met de fiets langskomen.” Met een internationale menukaart, met onder meer Belgische gerechten, en een sterke focus op Belgische bieren blijft Café Gent aan de Schinkel een fijne bestemming voor bierliefhebbers.