Stadswijngaard Utrecht breidt uit met de Druivengaard in het Máximapark
Op zaterdag 6 mei plant de burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma in het Máximapark de eerste druivenstokken aan van een nieuwe wijngaard. Uiteindelijk zullen vrijwilligers driehonderd wijnstokken aanplanten op de Druivengaard. Zo wordt het nieuwe perceel van Stadswijngaard Utrecht in het Máximapark genoemd.
In april verleende de Gemeente Utrecht vergunning voor deze uitbreiding van Stadswijngaard Utrecht. Op het nieuwe perceel aan de rand van het Máximapark wordt net als op de andere percelen volledig biologisch gewerkt.
Biologische stadswijngaard
Sinds 2020 kent Utrecht een biologische stadswijngaard: op moestuin De Koningshof gingen in de lente van 2020 de eerste druivenstokken de grond in. Korte tijd later volgde de aanleg van een tweede perceel, in het centrum van de stad. Met dit derde perceel in het Máximapark komt de droom van de oprichters van de Stadswijngaard weer een stukje dichterbij.
Wijngaardenier en voorzitter Peter Groeneveld: ‘Samen met de stad willen we op een duurzame wijze wijndruiven produceren. De Utrechtse biologische wijngaarden worden groene tuinen voor ontspanning, rust en verbondenheid met de natuur. Maar het worden ook bijzondere locaties om mensen te ontmoeten en mensen te laten kennismaken met de wereld van de wijn.”
Vrijwilligers
Het werk op de Utrechtse Stadswijngaard wordt uitsluitend door vrijwilligers gedaan. Samen met de wijngaardenier onderhouden zij de stokken, wieden zij onkruid én halen zij de druiven binnen. De wijn wordt vooralsnog bij een bekende Nederlandse wijnmaker gemaakt. Voor het nieuwe perceel, de Druivengaard, is het de bedoeling dat vooral ook omwonenden de kans krijgen mee te helpen op de wijngaard.
De opbrengst
In de afgelopen twee jaar zijn de wijnstokken op de oudere percelen goed gegroeid. De geoogste druiven leverden in 2022 voldoende sap om een kleine hoeveelheid wijn, druivensap en verjus (zuur sap gebruikt als azijn) te maken. De eerste flessen wijn komen in mei 2023 beschikbaar, al is de hoeveelheid nog te klein voor verkoop. Pas in 2024 wordt een serieuze opbrengst verwacht.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen