Steeds meer restaurants serveren bier-spijscombinaties: 'Zorgt voor diepgang'

Fortezza Hellevoetsluis
Tags: bier food

Steeds meer restaurants serveren bier-spijscombinaties: 'Zorgt voor diepgang'

De Nederlandse horeca ontdekt in rap tempo de mogelijkheden van bier in combinatie met fine dining. Chefs delen hun ervaringen en geven tips aan collega-horeca ondernemers die bier willen integreren in hun culinaire aanbod.

 

Tekst: Gerard Molenaar

Openingsfoto: Bier-spijscombinatie bij Fortezza in Hellevoetsluis

Foto's: o.a. Sylvia Fransen

 

“Bier kan net zo goed bij eten passen als wijn”, stelt chef Wouter Verheijen van De Zoes in Helden enthousiast. Deze overtuiging wordt gedeeld door zijn collega’s. Jack van Wanrooij van Sjef’s Table in Rijen: “De opkomst van speciaalbier heeft me echt laten zien hoe complex en veelzijdig bier kan zijn.” Rijk Boerma, eigenaar van Brasserie Mijn Streek in Heerlen, ziet zelfs voordelen ten opzichte van wijn: “Hoewel de smaakintensiteit van wijn doorgaans hoger ligt, vind ik dat de breedte van smaken in bier groter is. Het is een gave uitdaging om bier te combineren met gastronomie.”

*De tekst gaat verder onder de afbeelding.

De-Zoes-Gerecht
Gerecht restaurant De Zoes in Helden

Aanpak verschilt

De weg naar succesvolle bier-spijscombinaties gaat niet over rozen. Mathijs Jacobs van De Beejekurf in Venray: “In het begin vond ik het moeilijk, maar ik ben de combinatie echt gaan waarderen.” Hij is optimistisch over de toekomst van bier in fine dining: “Bier zal zijn verdiende plek wel vinden in de hogere horeca.” Van Wanrooij wijst op een uitdaging: “Bier is vaak sneller vullend door het koolzuur, en dat kan het lastig maken in een menu. Maar het laat vaak een filmend laagje achter in de mond, waardoor het heel goed past bij vettere gerechten.”

'De aanwezigheid van bitters en kruidigheid kan een gerecht echt naar een hoger niveau tillen'

Lisanne Hermkens van Skål in Grave begint meestal bij het gerecht: “We zoeken er vervolgens een bier bij.” Verheijen van De Zoes werkte ook zo, maar zegt: “Inmiddels sta ik er ook voor open om een keer bij een bier te beginnen en er een gerecht bij te maken.” Chef Daan van der Wielen van Mijn Streek ziet juist inspiratie in de smaak van bier: “De aanwezigheid van bitters en kruidigheid kan een gerecht echt naar een hoger niveau tillen.”

Lokale samenwerking

Bier wordt niet alleen geserveerd bij gerechten, maar ook steeds vaker gebruikt in de bereiding. Ralph Ortmans van Skål: “We gebruiken veel bier in gerechten, we gooien niets weg. Bij het stoven en bij wild gebruiken we bier – het geeft diepte en warmte aan de smaak.” Van der Wielen: “Bij de Beer & Food Battle hebben we bij twee van de drie gangen het bier ook daadwerkelijk verwerkt in het gerecht, wat zorgde voor een mooie balans en extra diepgang in de smaken.”
Artikel delen