promotioneel
Topchef Alain Caron: 'De witte wijn van Plaimont is geweldig bij visgerechten!'
Topchef Alain Caron: 'De witte wijn van Plaimont is geweldig bij visgerechten!'
De 25ste jubileumeditie van ‘Blending Le Faîte’ van wijnhuis Plaimont vond dit jaar in Parijs plaats. Op uitnodiging van wijnimporteur Delta Wines proefden diverse wijnprofessionals, zoals Alain Caron, in het vijfsterrenhotel The Peninsula Paris de nieuwste blends van het wijnhuis uit Zuidwest-Frankrijk.
Blending Le Faite
Het evenement Blending Le Faîte’ van wijncoöperatie Plaimont vindt normaal gesproken plaats in het zuidwesten van Frankrijk. Dit jaar is echter extra speciaal, vertelt Dennis Suikerbuik, commercial director van Delta Wines. “Voor de rode wijn van Plaimont is het namelijk de 25ste jaargang. Hoogste tijd dus voor een feestje.” En wat voor een feest: het wijnhuis huurde het chique hotel The Peninsula Paris af in hartje Parijs. Delta Wines nodigde diverse wijnprofessionals uit om de nieuwste blends te proeven en om het nog spectaculairder te maken, is ook chef-kok en televisiepersoonlijkheid Alain Caron van de partij.
'Assemblage Du Faite'
Na de kennismaking is het tijd voor ‘Assemblage Du Faite’ in een van de zalen van het chique hotel. We nemen plaats aan een net gedekte tafel en krijgen ieder zes glazen voor onze neus. De bediening schenkt drie rode en drie witte wijnen: de blends van Le Faîte. Olivier Dabadie, president van Plaimont ontvangt alle wijnprofessionals hartelijk: “Samen proeven we meer en komen we tot de beste resultaten.” Tijdens de blending staan de zes druivenrassen van het wijngebied Saint-Mont in Frankrijk centraal, legt Dabadie uit. Voor de rode wijnen zijn dit de Tannat, Pinenc en Cabernet Sauvignon. Voor de witte wijnen zijn dit de Gros Manseng, Petit Courbu en Arrufiac. Na het vele walsen, ruiken en proeven, kennen we elke blend een score toe voor verschillende categorieën zoals de intensiteit, vetheid en afdronk
De twee blends die het hoogst scoren, gaat Plaimont op grote schaal produceren. Hoe tof is dat? Na de puntentelling blijkt alleen dat de meesten uit de groep niet helemaal dezelfde smaak hebben als de juryleden. Chef-kok Alain Caron, eigenaar van restaurants Cafe Caron, Petit Caron, Cantine de Caron & De Gouden Reael in Amsterdam, is op uitnodiging meegereisd naar Frankrijk. De in Parijs geboren fijnproever kondigt aan dat voor de witte wijn de eerste blend de hoogste score kreeg: “Hij is fris, fruitig en lichtzuur. Een geweldige wijn voor bij visgerechten.” Het tafelgezelschap vertelt hem dat ze de derde blend het beste vonden. Hij heeft daar maar één gevat antwoord op: “Terrible!”
25 jaargangen aan wijn van Plaimont
Na de blending lopen we vanuit de zaal terug richting de ontvangstruimte en de hal. In verschillende hoekjes staan tafels met wijnflessen uit de jaargangen 1996 tot 2021. De hele oude flessen zitten zelfs nog onder het stof. “Wat een genot om al deze vintage wijnen te mogen proeven”, zegt Leonie Jacobs, brand manager bij Delta Wines. Na het proeven van de 25 jaargangen aan wijn, serveren sterrenchef David Bizet en sommelier Florent Martin, van restaurant L’Oiseau Blanc** - dat gevestigd is in het Peninsula-hotel - een vijfgangenlunch. Het is de perfecte afsluiting van een onvergetelijke wijntrip
Over het wijngebied Plaimont
In het Zuidwesten van Frankrijk vind je de 5.300 hectare (!) aan wijngaarden van Plaimont. Het gebied ligt onder Bordeaux en staat bekend om het vakmanschap, de tradities en de innovaties. Hier werken achthonderd wijnboeren samen en doet het wijn-huis onderzoek op wijngaarden en in hun expertisecentra. Hierdoor kan Plaimont onder andere eeuwenoude druivenrassen herintroduceren. Het wijnhuis onderzocht bijvoorbeeld druivenrassen in de wijnstreek Saint-Mont waar tweehonderd jaar oude wijngaarden zijn. De onderzoekers van Plaimont zijn de druivenrassen ook gaan verbouwen. Een aantal van die rassen, onder meer de petit corbu en arrufiac, vinden we nu terug in gastronomische witte wijnen uit Saint-Mont
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen