Beste bierrestaurant ter wereld: De Gebrande Winning in Sint-Truiden

Beste Bierrestaurant

Beste bierrestaurant ter wereld: De Gebrande Winning in Sint-Truiden

De Gebrande Winning in het Belgische Sint-Truiden mag zich de afgelopen jaren het beste bierrestaurant ter wereld noemen. Chef-kok en eigenaar Raf Sainte verwent iedere bierliefhebber met prachtige bier- en foodcombinaties. In slechts acht jaar tijd heeft hij zich letterlijk op de wereldkaart gezet. Wat is zijn geheim?

Tekst: Fiona de Lange

De Gebrande Winning is een hoeve met een lange geschiedenis die teruggaat naar 1633. Leden van een gangsterbende, de bokkenrijders, staken de hoeve in 1784 in brand. Het pand in het Belgische Sint-Truiden kreeg toen de naam ‘De verbrande winning’. In 1785 werd de locatie weer opgebouwd en zo’n 45 jaar geleden nam de eerste horecazaak zijn intrek in de oude stallen van het pand.

Raf Sainte (49), nam de leegstaande horecazaak acht jaar geleden over. Daarvoor werkte hij jaren als chef-kok. “De liefde voor bier ontstond al tijdens mijn opleiding. Iedereen was altijd met wijn bezig, maar ik vond bier veel interessanter. Tegenover het restaurant waar ik als kok werkte, lag een café dat heel veel bieren op de kaart had. Dat trok altijd veel volk. Ik stelde continu voor aan mijn toenmalige patron om bij de gerechten meer met bier te doen, maar dat kwam er niet van. Toen ik De Gebrande Winning binnenstapte wist ik het meteen: dit wordt de place-to-beer &
food!”

'Iedereen was altijd met wijn bezig, maar ik vond bier veel interessanter'

Bierschat

De sfeer heeft iets weg van een oude Belgische bistro met een uitgang naar de binnenplaats. Daar is een grote kelder waar een schat aan vintage bier ligt. “Mijn vader verzamelde altijd al oude bieren en vandaaruit heb ik het verder uitgebouwd”, zegt Raf. “Je vindt er veel unieke exemplaren, bijvoorbeeld alle jaargangen Orval.” Hij toont trots de oudste fles uit 1966 (zie onderstaande foto). Een deel van de bijzondere biercollectie staat ook op de kaart, maar wel achter slot en grendel. De sleutel van dat deel van de bierkaart krijg je alleen als Raf denkt dat je de waarde kunt inschatten van de bieren. De prijzen op de bierkaart zijn laag en vaak rond de inkoopprijs. “Ik wil niet verdienen op de bieren. De biersprankel in je ogen geeft toegang tot de bierkaart!”

Bierrestaurant Bieren Beste Bierrestaurant Raf Sainte


Raf Sainte wil zijn culinaire passie en de liefde voor bier graag delen. Daar krijgt hij energie van en daar staat hij iedere dag weer met veel plezier door op. Een bier kan niet drie keer over de kop in prijs, zegt hij. “Daar win je op de lange termijn ook helemaal niets mee. Ik geloof stellig dat mensen terugkomen om de bijzondere beleving, om de emotie en de gastronomische liefde die we bezorgen in onze gerechten. Een positieve aanbeveling naar een vriend of familielid zorgt voor een stabiele toekomst.”

Bier-foodpairing

Dat De Gebrande Winning in 2018 door RateBeer voor het eerst werd uitgeroepen tot beste bierrestaurant ter wereld, was een enorme verrassing voor hem. En nog meer dat ze jaar na jaar de titel bleven winnen. “De sleutel ligt denk ik bij de combinatie van mijn bijzondere bierkelder, mijn  culinaire passie, liefde en bovenal de bijzondere combinaties. Je krijgt hier geen gangbare bieren en mijn menu’s wisselen soms zelfs meerdere keren per week.” Ja, daar wordt zijn personeel soms wel gek van, zegt hij lachend. “In mijn zaak alleen maar mooie, verse vis of een bijzonder goed stuk vlees van de boer om de hoek. En als het op is, dan ga ik weer op zoek naar nieuwe pareltjes.”

'Ik wil niet verdienen op de bieren. De biersprankel in je ogen geeft toegang tot de bierkaart'
Het is mogelijk om à la carte te eten, maar veel leuker is het gastronomische menu van De Gebrande Winning zelf. Voor circa 25 euro krijg je het bijpassende bierarrangement bij de vijf gangen. De gastronomische beleving begint met het eigen champagnebier ‘Geraffineerd’, gebrouwen bij Brouwerij De Vlier. Een frisfruitig bier (8%) met tonen van vanille, perzik, mandarijn, abrikoos, citrus, sinaasappel en een friszure afdronk. Een bijzondere amuse ‘Havana Vitello Tonnato’ begeleidt het champagnebier. Een kroket met tonijn en kalfssukade in een gerookt sigarenkistje. De zure tonen van het bier snijden door het vet en direct proef je de tonijn die ondersteuning krijgt van de kalfssukade. De toon is gezet voor een avond die voorbij gaat als een ware smaaksensatie.

Bier & Foodpairing

Frisse combinatie van grijze garnalen en tomaat, jus van snijbonen en komkommer (zie onderstaande afbeeldingen)
  • Bier: De Vlier White, Brouwerij De Vlier (5,5% ABV) Friszure tonen versterken de smaak van de garnaal en deze maakt plaats voor aardse tonen snijbonen en komkommer. 
Garnalen_bierpairing De vlier bier white_bierpairing

Loempia ‘ekoelogische’ rundertong, madeirasaus en champignons
  • Bier: Vintage Poperings Hommelbier (2020), Brouwerij Leroy (7,5%).
    De vintage variant is bewust gekozen zodat de hop in het bier al een stuk is vervlogen en de smaak van de rundertong prachtig naar voren komt. Tip van de chef: “Let in combinaties op de hopbitterheid in het bier.”
Kaasaffineurs Van Tricht
  • Bieren: Àngela Ferrero Rocher Pastry Stout, Brouwerij De HopHemel (8,5%) en Hazel’s Nuts, Brouwerij Odd Side Ales (11%).

De kazen met het bier geven dat laatste zetje naar de bier & gastronomische hemel! Chef-kok Raf glimlacht bij de tevreden gezichten van de gasten: “Ik ben de hele dag met smaak bezig en heb door jarenlang alles te proeven geleerd hoe de perfecte interactie ontstaat tussen het bier en het gerecht. Mijn personeel neem ik mee in deze smaakreis. Op de dagen dat we gesloten zijn, wordt er regelmatig geproefd. Het is belangrijk dat iedereen ervaart wat bier en gastronomie met elkaar doen. Dan kun je het ook weer overbrengen op de gasten. De passie is het grote geheim”, besluit hij met een twinkeling in zijn ogen.

Zeebaars, babykreeft, kaffir en pinda

  • Bier: Yuzual Suspects, Dok Brewing Gent (5% ABV).
    Een ‘match made in heaven’ waar dit exotische bier met onder andere yuzu, passiebloem, klaproos en goudsbloem een intense smaakbeleving geeft aan de vis. De kaffir zorgt voor een exotische nasmaak.

Zacht gegaarde en gelakte lamsschouder, zoete aardappelcrème, jonge wortel en jus met citroentijm

  • Bier: Grapevine Montepulciano (2020), Brouwerij De Ranke (6,5%).
    De jonge wortel en de jus van citroentijm bouwen het fundament naar de montepulciano druif in het bier. Je geniet van de op de tong  smeltende zacht gegaarde lamsschouder.
Hazels Nuts Bierpairing Odd Side Beerpairing_verkleind


Hazel's Nuts, Brouwerij Oss Side Ales (links) en zacht gegaarde en gelakte lamsschouder (rechts)

Artikel delen