In restaurants kiezen gasten sneller voor klassiek dan voor de ‘nieuwe wereld’. Maar dan het liefst niet te duur. Als er één regio in dat gat duikt, is het Languedoc-Roussillon. Ruime keuze, stijgende kwaliteit, leuk voor de portemonnee.
Tekst: Niels van Laatum
Foto’s: o.a. Guy Houben
Openingsfoto: wijngaard (links) en restaurant Harry's in Maastricht (rechts)
Languedoc, Pays d’Oc, Occitanie. De namen worden door elkaar gebruikt om Zuid-Franse wijnen aan te duiden, maar wat betekent het nou precies? Het wijngebied Languedoc loopt van Costières de Nîmes (Gard) langs de Middellandse Zeekust tot aan de Spaanse grens boven Barcelona bij de Pyrénées Orientales (Roussillon). Vandaar ook wel: Languedoc-Roussillon.
Pays d’Oc IGP is een beschermde geografische aanduiding binnen de Languedoc-Roussillon. Dat zijn wijnen die buiten de classificatie van nader omschreven appellaties als Corbières, Fitou, Limoux, et cetera, vallen - maar niettemin aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Occitanie is een Franse administratieve regio waarin Languedoc-Roussillon en Midi-Pyrénées zijn samengevoegd.
De regio kent een flink aantal historische coöperaties en producenten die de laatste jaren enorm aan het vernieuwen en verbeteren zijn. Dat bleek tijdens een bezoek in oktober 2024. Om in de gaten te houden: Vignobles Dom Brial (Roussillon), Cellier de Demoisel - les (Corbières, Boutenac), Domaine Moulinier (Saint-Chinian) en Preignes le Vieux (Cap d’Agde).
Hieronder enkele persoonlijke tips:
*De tekst gaat verder onder de afbeelding.