Verrijk je wijnkaart: Languedoc als betaalbaar alternatief

Wijngaard - Harry's in Maastricht
Tags: wijn drank

Verrijk je wijnkaart: Languedoc als betaalbaar alternatief

In restaurants kiezen gasten sneller voor klassiek dan voor de ‘nieuwe wereld’. Maar dan het liefst niet te duur. Als er één regio in dat gat duikt, is het Languedoc-Roussillon. Ruime keuze, stijgende kwaliteit, leuk voor de portemonnee.

Tekst: Niels van Laatum
Foto’s: o.a. Guy Houben

Openingsfoto: wijngaard (links) en restaurant Harry's in Maastricht (rechts)

Ooit was het ‘de wijnplas’ van Frankrijk. Nu is Languedoc de regio waar de kwaliteit het snelst vooruitgaat. Een immens gebied waar ongeveer een kwart van alle Franse wijn vandaan komt, met procentueel de meeste biologische wijngaarden van het land. Grootste pluspunt: je krijgt er enorm veel wijn voor je geld. Om kosten te besparen en toch kwaliteit te leveren is dat een gouden tip.

Wat is de Languedoc?

Languedoc, Pays d’Oc, Occitanie. De namen worden door elkaar gebruikt om Zuid-Franse wijnen aan te duiden, maar wat betekent het nou precies? Het wijngebied Languedoc loopt van Costières de Nîmes (Gard) langs de Middellandse Zeekust tot aan de Spaanse grens boven Barcelona bij de Pyrénées Orientales (Roussillon). Vandaar ook wel: Languedoc-Roussillon.

Pays d’Oc IGP is een beschermde geografische aanduiding binnen de Languedoc-Roussillon. Dat zijn wijnen die buiten de classificatie van nader omschreven appellaties als Corbières, Fitou, Limoux, et cetera, vallen - maar niettemin aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Occitanie is een Franse administratieve regio waarin Languedoc-Roussillon en Midi-Pyrénées zijn samengevoegd.

De regio kent een flink aantal historische coöperaties en producenten die de laatste jaren enorm aan het vernieuwen en verbeteren zijn. Dat bleek tijdens een bezoek in oktober 2024. Om in de gaten te houden: Vignobles Dom Brial (Roussillon), Cellier de Demoisel - les (Corbières, Boutenac), Domaine Moulinier (Saint-Chinian) en Preignes le Vieux (Cap d’Agde).

Hieronder enkele persoonlijke tips:

  • Wit: Cellier de Demoiselles, Blanc de Demoiselles 2023 AOP Corbières, grenache blanc/ maccabeu/ marsanne/ bourboulenc 
  • Rosé: Domaine Moulinier, Le Rosé 2023 Saint-Chinian, syrah/ grenache
  • Rood: Cave de Roquebrun, Zénith de Schiste 2022 Saint-Chinian, syrah 
  • Zoet: Dom Brial Rivesaltes Grande Réserve 1969, maccabeu/ grenache blanc/ grenache gris

*De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Rose-wijnglazen
Afbeelding ter illustratie. Houd ook Languedoc rosé in de gaten, deze wijnen worden in rap tempo steeds beter.

Wat zeggen de sommeliers?

  • Adriaan Visser, hoofdsommelier van Harry’s in Maastricht: “Het is een uitgestrekte regio vol diverse, goede wijnen met enorm drinkplezier voor hele nette prijzen. Zelfs wijnen uit bekendere AOP’s zijn ondergewaardeerd, en hebben daarom ook zo’n goede prijskwaliteitverhouding.”
    Tip: Mas des Agrunelles, L’Indigène, Terrasses du Larzac, syrah/grenache/carignan (natuur).
  • Teun Kuijpers, sommelier bij De Prins van Terbregge in Rotterdam: “Bij wijn uit klassieke landen zoals Frankrijk betalen veel mensen nog steeds voor de naam. Terwijl je in de Languedoc echt klappers van wijnen tegenkomt en vaak voor een prijs waarbij je het bijna zielig voor de wijnboer gaat vinden.” 
    Tip: Domaine les Eminades, Sortilège, Saint-Chinian, syrah/grenache/mourvèdre (bio).
  • Priscilla van der Voort, sommelier bij De Plesman in Den Haag (opent maart 2025): “Languedoc is een zeer interessant wijngebied, met een enorme diversiteit aan terroirs en vele druivenrassen. De wijnen hebben diepgang en karakter. Ik verras mijn gasten met deze unieke wijnen, maar ook met hun betaalbaarheid.” 
    Tip: Château Pech Redon, L’Epervier, AOP La Clape, syrah/grenache (bio).
  • Laurent Richet, Master Sommelier en wine consultant bij De Bruijn in Wijnen: “De regio is booming, er worden veel biologische, biodynamische en natuurwijnen gemaakt. Tegelijkertijd heeft het een beetje aan uitstraling verloren. Maar de regio is in beweging, met meer focus op de wijnmaker, de productiemethode en de prijs-kwaliteit.” 
    Tip: Clos de la Barthassade, Les Gravettes, Terrasses du Larzac, cinsault/grenache/syrah (bio/biodyn).

Wat valt op?

Er wordt veel rood getipt, deels omdat ze daar in Zuid-Frankrijk erg goed in zijn. En dat geldt ook voor zoet. Houd ook wit en rosé in de gaten. Deze wijnen worden in rap tempo steeds beter en zijn dus het (her)ontdekken waard. Languedoc heeft het allemaal, en vaak verrassend voordelig.
Artikel delen