Vintage bier en barbecue smaakt naar meer
Fiona de Lange organiseerde vorig jaar weer succesvolle vintage bier avonden, maar verraste met drie volgeboekte vintage Beer & BBQ-avonden in samenwerking met Jeremy Vermolen. Fort Everdingen blijft haar basis, maar ze breidt haar activiteiten in 2024 uit naar Brouwerij De Klep in de Foodhall Mout in Venlo. Op donderdag 30 mei vindt daar een eerste vintage bier & food diner plaats.
Tekst: Gerard Molenaar
Entree was aanwezig bij de laatste van de drie ‘vintage bier &BBQ’ avonden van Fiona de Lange en Jeremy Vermolen op Fort Everdingen. Fiona kent Jeremy al sinds ze betrokken was bij het RTL 7-programma Op hete Kolen. Een avond met prachtige bieren bij smakelijke gerechten. Zomaar een paar voorbeelden: wat dacht je van Tevreden bier uit 2012 (nu Duits & Lauret Bière de Garde Brune) bij kippendij met parelcouscous of van ossenhaas met sojabonen en Hertog Jan Grand Prestige uit 2014? En dan steeds ook het verse bier ernaast, om te proeven wat de veroudering met de smaak heeft gedaan. Een Oude Geuze Boon uit 2011 kwam ook op tafel bij zalm en quinoa. Een verrassende combinatie, die voor sommige deelnemers even wennen was. De mooie combinaties, maar vooral ook het enthousiasme, de kennis en de uitleg van Fiona bij de vintage bieren uit haar kelder op het fort, maakten dit voor de aanwezigen een onvergetelijke avond. Het slotstuk, champagnetaart met Liefmans Kriek was een voltreffer.
Tweede locatie in Venlo
Naast deze bijzondere avonden, zijn er ook de reguliere vintage bier proeverijen op Fort Everdingen. Fiona: ‘Ik krijg enorm veel energie van deze avonden.’ Dat blijkt ook wel, want naast haar werk als verpleegkundige op de longafdeling van een ziekenhuis, breidt ze haar activiteiten verder uit naar het zuiden. Behalve op Fort Everdingen gaat ze ook in Foodhall MOUT in Venlo, waarin Brouwerij De Klep is gevestigd, proeverijen organiseren. Dit voorjaar verwacht Fiona bovendien de samenwerking op deze locatie verder uit te breiden.
Fiona de Lange
Bier aan tafel
Als het gaat om het combineren van bier en eten is vaak de regel dat zwaardere en donkere bieren het beste bij rijpe gerechten passen. Maar Fiona nuanceert dat. “Bij vettere gerechten kun je ook mooie, blonde bieren schenken. De bitterheid van het blond gaat de strijd aan met het vet en de saus die je vaak aantreft bij een gerecht. Een echte IPA met een beetje caramout gaat ook heel goed met barbecue-gerechten. Ook blonde bieren met een hoog gehalte koolzuurgas doen het goed bij gerechten van de barbecue."
Bierkennis in horeca belangrijk
Als we het hebben over bier en eten, is het volgens Fiona een kip en het ei verhaal. “Je moet gasten altijd goed informeren over de combinatie. En je moet altijd zeggen dat je bier hebt gekozen omdat het bepaalde aspecten van het gerecht accentueert. Mensen gaan het pas proeven, als je het ze vertelt. Als mensen bier gaan waarderen zoals wijn, dan gaan ze het pas proeven. Veel horecazaken denken: de mensen snappen het wel. En het personeel heeft soms ook gewoon de kennis, niet. Maar met de stijgende prijzen in de horeca komen mensen echt voor beleving. Die moet je dan wel bieden.”
Bier met een bite
Uiteraard hebben veel horecazaken te kampen met hoge inkoopprijzen en worden ook de bieren steeds duurder. “Bedenk dan een bite die je erbij kunt geven. Bijvoorbeeld amandelen of pecannoten. Probeer eens iets anders dan pinda's met zout of een blokje jonge kaas. Door er een combinerende bite bij te geven zorg je voor beleving en wordt de prijs van het bier meer ondergeschikt.”
“Doe iets met streekbieren”
Doordat ze al lang meeloopt In de bierwereld en veel contacten heeft, constateert Fiona dat veel streekbieren van de tap verdwijnen onder druk van grote brouwers. “Een andere reden dat ze van de kaart verdwijnen is dat ze onbetaalbaar worden.” Toch pleit de ‘beer nurse’ er voor om als horecazaak wel degelijk iets met regionale bieren te doen. “En als ze niet op tap mogen staan, bied ze dan op zijn minst in fles of blik. Ik zou ze als horecaondernemer niet zomaar op de kaart zetten. Werk samen met de brouwerij en zorg voor een extra streekbeleving. Je moet er echt iets mee doen en er de aandacht op vestigen.”
Naast vintage bierproeverijen en speciale activiteiten, zoals de bier & bbq avonden, verzorgt Fiona onder meer trainingen voor de horeca en is ze - met een diploma brouwtechniek op zak -ook inzetbaar voor brouwerijen om de receptuur te fine tunen. Dit voorjaar jureert ze als eerste Nederlandse vrouw bij de prestigieuze World Beer Cup in Denver.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen