Wijnmaker Miguel A. Torres bracht onlangs een kort bezoek aan Nederland. Op uitnodiging van wijnimporteur Walraven Sax sprak de president van Familia Torres tijdens een lunch in restaurant Bolenius* in Amsterdam met een select gezelschap over het belang van duurzaamheid en de klimaatambities van de wijnbodega.
Tekst: Roy Timmerman
De presentatie van Miguel A. Torres is deze ochtend in het Amsterdamse Wicked Grounds al bijna een uur bezig en het woord wijn is nog amper gevallen. De boodschap die de bekende Spaanse wijnmaker en president van Familia Torres wil verspreiden draait dan ook vooral om duurzaamheid.
De inmiddels 81-jarige eigenaar van de ruim 150 jaar oude wijnbodega in Catalonië is op uitnodiging van wijnimporteur Walraven Sax in Nederland. Na de presentatie vertelt hij tijdens een lunch in restaurant Bolenius* in Amsterdam over de klimaatambities van Familia Torres. “Hoe beter we voor de aarde zorgen, hoe beter onze wijnen zijn.”
Een nieuwe manier van wijn maken is essentieel om de klimaatverandering tegen te gaan, zegt Torres. Het doel is om in 2030 de CO2-uitstoot per fles wijn met 60% te reduceren ten opzichte van 2008. Inmiddels is de doelstelling al voor meer dan de helft behaald, meldt hij trots.
Dit doen ze onder meer door samen te werken met de hele keten om de carbon footprint te verlagen, door elke wijngaard van zonnepanelen te voorzien, door elektrisch vervoer en het gebruik van biomassa om het gas te verminderen. En met succes: het Spaanse familiebedrijf werd vorig jaar door het Britse tijdschrift The Drinks Business uitgeroepen tot Green Company of the year.
Ook voor Walraven Sax, de Nederlandse importeur van de wijnen van Familia Torres, is maatschappelijk verantwoord ondernemen een vanzelfsprekendheid, zegt directeur Bart Gijtenbeek. Vorig jaar plantte het bedrijf bijvoorbeeld 16.000 bomen als compensatie voor de CO2-uitstoot van het binnenlandse vervoer.
Chef Luc Kusters van Bolenius* knikt instemmend bij de duurzame boodschap van Familia Torres. Bolenius behoort al jaren tot de top van de wereld van groenterestaurants, Kusters pioniert al sinds de opening in 2010 in Amsterdam-Zuid met zijn eigen groenten- en kruidentuin. Groenterestaurants hebben de toekomst, predikt hij. “Als we over vijftig jaar nog te eten willen hebben, moeten we nu al meer groenten gaan eten en minder maar beter vlees en betere vis consumeren.”
Kusters is vaandeldrager van Dutch Cuisine, een culinair platform dat als doel heeft de unieke Nederlandse keuken en producten (internationaal) op de kaart te zetten. Op de groene Michelinster, waarmee Bolenius werd onderscheiden, is Kusters minstens zo trots als op de rode Michelinster, zegt hij. Michelin noemde Bolenius het rolmodel voor duurzame gastronomie.
Groen is de toekomst, zegt Kusters en dat sluit inderdaad mooi aan bij de filosofie van Familia Torres, lacht hij. Hij serveert voor het Spaans/Nederlandse gezelschap een Nederlandse lunch met groenten uit eigen tuin, indachtig de Dutch Cuisine.
De moestuin van de Zuidas, Kusters’ signature dish van twintig verschillende bereide groenten, gaat mooi samen met de witte wijnen Forcada (2016) en Milmanda (2019). De volgende gang is de Leidse stamppot (pastinaak, ui en witte boon), die begeleid wordt door de rode wijnen Gran Coronas (2018) en Mas La Plana (2007 én 2017).
Assistent-maître Jop IJspeert serveert vervolgens de Secret del Priorat (2018) en Grans Muralles (2015) bij de op open vuur geroosterde knolselderij met knoflook en champignons. De lunch eindigt met een appel-honing-crumble, met de dessertwijn Floralis Moscatel Oro.
Miguel A. Torres ziet het allemaal tevreden aan. Hij praat vol passie met zijn gasten over de (productie van) de wijnen en de klimaatambities. Waar nodig vult hij zijn hoofd communicatie aan bij de verhalen over de diverse gepresenteerde wijnen. Na de uitgebreide lunch is er even rust. Hij verheugt zich op een wandeling door het centrum van Amsterdam, voordat de reis naar Berlijn wordt vervolgd. Per trein.