Wijnmaker Rémy Grassa bracht onlangs een kort bezoek aan Nederland. Op uitnodiging van wijnimporteur Walraven Sax sprak de eigenaar van het Franse wijnhuis Domaine Tariquet tijdens een lunch in restaurant Pesca in Amsterdam met een select gezelschap over het duurzaam georiënteerde familiebedrijf uit het uitzonderlijke wijnbouwgebied in de Gascogne.
Tekst: Nadine Muijt
De gastronomische proeverij van het wijnhuis Domaine Tariquet start zodra de gasten binnen wandelen bij restaurant Pesca, aan de Rozengracht in Amsterdam. Hier wordt iedereen ontvangen met een verse oester met een dashi mignonette. Als aperitief wordt Domaine Tariquet Entracte 2020 geserveerd, de eerste mousserende witte wijn van Domaine Tariquet. Aan deze wijn is geen suiker toegevoegd. Dit betekent dat het een 'brut nature', oftewel droge wijn, is. Aan tafel wordt er, onder het genot van een tweede oester, een glas Domaine Tariquet Imprévu 2022 ingeschonken. Deze wijn, bestaand uit 66% Riesling en 34% Ugni blanc, biedt een neus van zwarte bes, framboos en vlierbloesem.
Inge van Hoef, Marketing Manager van Walraven Sax, verwelkomt alle genodigden. "Wij zijn ontzettend trots en vereerd dat Domaine Tariquet ons gekozen heeft als partner in Nederland. De frisse en fruitige wijnen passen perfect bij de wensen van de hedendaagse gast: iets wat Domaine Tariquet perfect invult."
Gelegen in Gascogne, in het zuidwesten van Frankrijk, huist Domaine Tariquet. Rémy Grassa is met zijn broer Armin Grassa eigenaar van het wijnhuis, waarvan het landgoed al sinds 1912 eigendom is van de familie Grassa. Vroeger werd het landgoed enkel gebruikt voor Armagnacs, maar sinds het in handen is van de familie Grassa worden er ook druiven geteeld voor wijnen. Op dit moment zijn dat vijftien wijnen: dertien witte wijnen en twee rosé wijnen.
"In 1982 bottelden mijn vader en tante twintigduizend flessen van de Domaine Tariquet Classic", vertelt Rémy Grassa over de geschiedenis van het wijnhuis. "We hadden toen nog geen marktaandeel met onze witte wijn. Deze nieuwe wijn met een nieuwe stijl kwam uit een nieuwe regio. In 1987 werd de wijn bekroond als Wine of the Year in Londen en hier begon ons succes. We verkochten meer en meer wijnen en besloten om te groeien door meer wijngaarden aan te leggen in plaats van druiven in te kopen. Dit was een belangrijke ontwikkeling voor ons. We are winegrowers. Van het planten van de wijnranken tot het bottelen: wij voeren alles zelf uit. We nemen hierbij veel risico wat betreft het klimaat. In 2021 en 2022 verloren we 50% van onze oogst."
Grassa laat het gezelschap Domaine Tariquet Classic 2021 én Domaine Tariquet Classic 2022 proeven. Bijzonder is dat deze tweede variant nog maar net gebotteld is waardoor de frisheid er vanaf spat. Tevens is de blend veranderd tussen 2021 en 2022. Het is een primeur om deze geserveerd te krijgen.
Als voorgerecht bereidt de keuken van Pesca, onder leiding van chef-koks Jordi Schaeken en Remi Simons, gepekelde zalm met een crème van mierikswortel en een kruidenvinaigrette. Daarnaast komt er ook aguachile van tonijn met avocadocrème en foreleitjes op tafel. De wijnen Domaine Tariquet Rosé de Pressée 2022 en Domaine Tariquet Contradiction 2022 passen goed bij deze voorgerechten.
Hierna volgt een tussengerecht van pulpo van de barbecue met fregola en een coulis van paprika met hierbij Japanse kropsla met een miso dressing en katsuobushi. Hier krijgt het gezelschap nogmaals de Domaine Tariquet Classic 2022 te proeven.
Bij Domaine Tariquet staat duurzaamheid hoog in het vaandel. "Wij zijn bewust bezig met onze impact op het milieu", vertelt Grassa. "Voor elke drie hectare aan wijngaard, geven wij één hectare aan de natuur terug. Dit houdt in dat we tussen onze wijngaarden, op ons landgoed, natuurlijk bos of drasland aanleggen. Dit is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar heeft ook een positief effect op onze wijn."
Het hoofdgerecht dat de keuken van restaurant Pesca serveert is een groot spektakel. Grote schalen met vis komen de zaal in: tarbot met een beurre blanc van citroentijm en zeeduivel met paksoi, bundelzwammen en pinda. Als bijgerecht komen er schalen gevuld met gepofte bloemkool met asian pindasaus op tafel, afgetopt met een crunch van ui en pinda. Hierbij worden twee bijpassende wijnen geserveerd: Domaine Tariquet Amplitude 2022 en Domaine Tariquet Réserve 2021. Rémy Grassa heeft wisselende favorieten, maar op dit moment is de Amplitude 2022 zijn persoonlijke favoriet. Hij beschrijft deze wijn als een volle elegante wijn met frisse en fruitige tonen.
De lunch wordt afgesloten met twee smakelijke desserts. Een van de desserts is cheesecake met een sorbet van passievrucht en een krokant van kokos. Het tweede dessert is een chocolade nemesis met karamel en hazelnootroomijs. In het glas wordt Domaine Tariquet Dernières Grives 2019 geschonken. Een unieke wijn waarbij geuren van overrijp fruit en veel exotisch fruit vrijkomen. De wijn is zoet, maar behoudt de nodige frisheid.