Oud-winnaars over Entree-competitie Best Bartender: 'Een mijlpaal in mijn carrière'
Op maandag 6 november vindt de jaarlijkse Entree-competitie Best Bartender plaats in de nieuwe bar LuminAir in Amsterdam. De top 3 wordt uitgenodigd op de Entree Awards op 27 november in Theater Amsterdam, waar de winnaar bekend wordt gemaakt. Inschrijven voor Best Bartender kan hier, en inmiddels hebben tientallen bartenders dat al gedaan! Wat zijn de ervaringen van oud-winnaars?
Foto's: Ming Chao
Openingsfoto: Winnaar Stefan Sumual in actie tijdens Best Bartender 2022
Het was altijd zijn droom om de titel Best Bartender te winnen. Vorig jaar werd deze droom werkelijkheid. Stefan Sumual: “Dit was een mijlpaal in mijn carrière als bartender. Het heeft talloze deuren geopend.” Andere oud-winnaars hebben dezelfde ervaringen. Andrew Nicholls (winnaar 2007): “Destijds gaf het mijn bekendheid, populariteit en erkenning een enorme boost. Ineens stond ik in de spotlights.” En Andrei Talapanescu (winnaar 2019): “Het zet je als bartender echt op de kaart.”
Schrijf je hier in voor Best Bartender 2023 in LuminAir in Amsterdam!
'Supergave opdrachten'
Ook Najade Bijl kan erover meepraten. In 2021 werkte ze bij Pulitzer’s Bar in Amsterdam en schreef zij de titel op haar naam. "Na de winst werd het steeds drukker in de Pulitzer’s Bar. Gasten kwamen vanuit alle hoeken van Nederland om een cocktail van mij te drinken.”
En er kwam meer op haar pad. “Ik kreeg steeds meer aanvragen binnen van merken voor samenwerkingen op events. Dit waren supergave opdrachten.” Ze kreeg zelfs zoveel aanvragen dat ze zich inschreef als zzp’er bij de Kamer van Koophandel. “Ik ben veel in het buitenland geweest. Londen, Parijs ... ik ging overal naartoe en op elke plek stelden ze me voor als beste bartender van Nederland.” Lachend: “Daar word ik nogal verlegen van.”
*Tekst gaat verder onder de foto en het grijze kader
Over Best Bartender
-
WAT: Best Bartender is een competitie die dit jaar voor de zestiende keer wordt georganiseerd door Entree Magazine.
-
WANNEER EN WAAR: De wedstrijddag is maandag 6 november in bar LuminAir in Amsterdam en begint aan het eind van de ochtend.
-
OVER DE WEDSTRIJDDAG: De dag begint om 11.00 uur met een theorietest en een speed round. De zes bartenders met de hoogste scores nemen deel aan de afvalrace van drie rondes. Alle bartenders krijgen ruim van tevoren een briefing.
-
JURY: Tess Posthumus (voorzitter), Andrew Nicholls, Lennart Deddens, Stefan Sumual en Mads Voorhoeve.
-
VOOR WIE: Bartenders uit alle lagen van de Nederlandse horeca kunnen zich inschrijven voor de wedstrijd.
-
WAAROM: Entree Magazine wil hiermee het mooie vak van bartending in de spotlights zetten en de beste bartenders een podium bieden.
Meedoen aan met de Best Bartender Competitie? Klik op de onderstaande rode knop om je aan te melden!
Competitiedag
Dat het winnen van Best Bartender veel brengt, is duidelijk. En de competitiedag zelf? Die begint aan het eind van de ochtend met een kennistest en snelheid & efficiency-ronde voor alle deelnemers. De beste zes nemen vervolgens deel aan de afvalrace van drie rondes, waarbij ze door een vakjury (Tess Posthumus, Lennart Deddens, Andrew Nicholls, Stefan Sumual en Mads Voorhoeve) getest worden op snelheid, efficiency, techniek, mixology, persoonlijkheid en gastvrijheid.
Nicholls: “Je wordt uitgedaagd om op meerdere vlakken je skills te laten zien.” Talapanescu vult aan:
"Deze wedstrijd wordt georganiseerd door een onafhankelijk platform – niet door een drankmerk zoals vaak het geval is – en heeft mede daardoor veel aanzien in ons vak. Volgens Nicholls is de competitie echter méér dan het winnen van een titel. “Later in mijn carrière realiseerde ik me dat de wedstrijd een heel goede manier is om meer aandacht te vragen voor de ongelijkheid van bartenders.”
Volgens Nicholls wordt deze groep zwaar ondergewaardeerd en onderbetaald. “Een goede bartender is zoveel meer dan een ‘mixoloog’. Hij of zij kan goed functioneren in een hectische en onvoorspelbare omgeving, is verantwoordelijk én gaat voorbij het voorspelbare.” Talapanescu is het daarmee eens: “Bartenders moeten goed hun omgeving kunnen lezen: hoe kan ik mijn collega’s ondersteunen, waar hebben gasten behoefte aan en hoe kan je als team perfect inspelen op de sfeer. Je staat geen onemanshow op te voeren.”
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen