Over ruim drie weken is het zo ver! Dan krijgen de 50 genomineerde ondernemers te horen wie er met de felbegeerde Entree Award naar huis gaat.
Jaarlijks openen en restylen er in Nederland ontzettend veel horecabedrijven. Samen met een onafhnakelijke vakjury bekijkt Entree Magazine welke bedrijven een nominatie voor een Entree Award verdienen. Een belangrijke maar ook leuke taak. Zo blijkt uit het gesprek met Guus Thijssen en Maarten Wessels, die samen verantwoordelijk zijn voor de categorie ‘Best Hospitality Concept'.
Genomineerden
Er zijn in het totaal vijftig nominaties. Alle genomineerden worden in september of oktober bezocht door een juryteam van twee of drie personen. Maarten Wessels en nieuw jurylid Guus Thijssen gingen naar de genomineerden in de categorie Best Hospitality Concept. Daar wordt gekeken of horecabedrijf een ijzersterk concept neerzet. De genomineerden zijn allemaal onderscheidend en hun idee dient als verrassende inspiratie voor de branche. Genomineerd zijn:
1. DeZusters in Maarssen
2. Blue op Schiphol
3. Brouwerij Dockum in Dokkum
4. Mooie Boules in Amsterdam en Rotterdam (binnenkort o.a. Delft en Breda)
5. Bright Kitchen in Amsterdam
Eerste keer
Guus Thijssen organiseert als ‘Guustronomie’ collaboratieve diners waaronder 010/020 en Het Grote Groente Circus. Daarnaast is hij freelance programmamaker en presentator bij gastronomische events en werkzaam als strateeg en conceptontwikkelaar bij designbureau Wunderwald. Het is zijn eerste jaar in de jury. ‘’Ik vond het een hele bijzondere ervaring. Je komt op plekken waar je niet elke dag komt. We begonnen bij Blue op Schiphol, dat voelde al meteen heel erg apart omdat je daar niet zo maar komt omdat het achter de douane ligt. Daarnaast gingen we ook naar Dokkum naar Brouwerij Dockum, ook iets wat je niet alle dagen doet.’’
Aangekondigd bezoek
Het jurybezoek wordt aangekondigd en aan de ondernemers de keuze of ze de conceptontwikkelaar en/of designer(s) bij het bezoek betrekken. Thijssen: ‘Je komt bij allemaal bevlogen ondernemers over de vloer die stuk voor stuk iets bijzonders neerzetten. Je komt in aanraking met heel veel verschillende vormen van gastvrijheid. We kijken naar hoe het met de hospitality is algemene zin is gesteld. Maar we letten hierbij ook op of het concept breed inzetbaar is en of er learnings voor andere bedrijven of ondernemers inzitten.’’
Nieuwe kreten
Maarten Wessels, van Wessels Trainingen en columnist en voormalig hoofdredacteur bij Entree Magazine was de metgezel van Thijssen. “De bezoeken hebben mij, als taalfanaticus, weer een schat aan nieuwe worden opgeleverd.'' Een kleine bloemlezing;
Rider: bezorger van maaltijden
Messenprotocol: afspraken die met de Marechaussee zijn gemaakt inzake het gebruik van messen (keuken, red) achter de douane
Doe Horeca: samen spelletjes doen in een horecagelegenheid
Kald kletske: kouwe klets / bier
Introperspectief: naar binnen reizen van de gast (tijdens het diner)'
Samen jureren
Thijssen: ’’Omdat je met het andere jurylid door het hele land reist, kom je veel van elkaar te weten. Zo vonden Maarten en ik elkaar in de benadering van hospitality door generaties heen. Hij ziet en hoort veel door zijn trainingen en ik kom door mijn werk in aanraking met mensen van mijn leeftijd en jonger die werkzaam zijn in de horeca. Zo konden we elkaar ook goed aanvullen met jureren. We hebben dan wel andere achtergronden maar dezelfde focus!.’’