Gun jouw gasten een mini-vakantie op het terras. Laat ze dromen van deze vijf populaire bestemmingen met gepaste vloeibare begeleiding.
Tekst: Ingmar Voerman
Goede sangria wordt een instant hit op het terras; een die jouw gasten per direct op vakantie stuurt naar Spaanse stranden en eilanden. En nee, dit gaat niet om karaffen met rode bulkwijn, Seven-Up en veel fruit. Dat kan, maar met wat simpele aanpassingen en bovenal goede ingrediënten (volle rode wijn, spirits, likeuren, siropen, verse kruiden en fruit), maak je van zo’n kan echt een publiekstrekker. Eenvoudig te bereiden en aan te bieden per kan.
Serveer de Italiaanse liefde door streekproducten te schenken en te serveren. Denk bijvoorbeeld aan een Venetian Spritz, dé cocktail van Venetië met als basis de lokale Select-likeur, of aan een Caffé Covalo na het eten, een mix van koffie, Moretta Covalo-likeur en citroenschil en waan je in de kustplaats Fano. Of kies voor een vermouth di Torino uit Turijn, of een limoncello (met tonic) zoals je hem aan de Amalfi-kust drinkt.
Nederlands vakantieland nr. 1 is natuurlijk het traditionele wijnland van de wereld. Maar voor de echte Frankrijk-ervaring serveer je net zo goed Pernod met ijs, of aperitiefwijn Lillet met ijs en een sinaasappelschil. Frankrijk per streek? Kies Calvados (en appelcider!) uit Normandië, cognac uit de gelijknamige streek, sinaasappellikeur Cointreau uit Angers, of bartenders’ favoriete kruidenlikeur Chartreuse uit Grenoble. Calvados en Cognac mixen soepel met ginger ale, waar Cointreau fantastisch mixt met bitter lemon. Foto: Cordial Sensation met Royal Bliss Yuzu Tonic Water.
Misschien wel het meest interessante vakantieland van Zuid-Amerika als het om eten en drinken gaat: Mexico! En dan slaan we alle Tex-Mex strapatsen graag over, die hebben weinig tot niets met Mexico te maken. We willen paloma’s drinken met goede 100% agavetequila, en aan mezcalito’s nippen bij een bord mole nero. En daar drink je kannen met hibiscuslimonade bij, en cocktails met mezcal en tamarinde, net als in de staat Oaxaca. Foto: een paloma van Botanero in Rotterdam.
Terrassen met Caribisch tiki-thema zagen we vorige zomer al, en ook deze zomer zullen ze op steeds meer plekken oppoppen. Van decoratie met bamboe, tropische planten en polynesische totems en tiki-goden waan je je al snel in tropische sferen. Hawaiikrans om en gaan. Wat drinken we erbij? Tiki-cocktails met rum en fruitsappen, of zelfs alcoholvrij. Mai Tai’s, Zombie’s, Royal Bermuda Yaught Clubs, Jungle Birds; heerlijk. Of gewoon een verse kokosnoot met een limoentje, al dan niet met een scheut rum erin. Foto: Rum Club in Utrecht (door Lars Verkroost)