Hayk Simons van HTC Advies draagt na deze editie van de Horecava Innovation Awards (HIA), de jaarlijkse innovatiewedstrijd van de Horecava, het voorzitterschap over aan Puck Wilbers. Zij is managing partner van HTC Advies. We spreken met Wilbers over haar nieuwe rol. De digitale uitreiking van de HIA vindt plaats op 3 februari.
Tekst: redactie Entree Magazine
Foto’s: o.a. Pim Ras
“We beoordelen elk jaar tientallen inzendingen. Dit zijn innovaties van verschillende partijen. Het zijn allemaal producten of concepten waar veel aandacht, technologie en ontwikkeltijd, maar vooral ook visie en ambitie bij komen kijken. Alle initiatiefnemers willen onze branche een stukje mooier maken. Op deze manier zie je als eerste deze initiatieven en heb je een goed beeld hoe ver onze branche is.”
“Innoveren geeft energie. Dingen kunnen altijd sneller, beter, gezonder, duurzamer of gewoon anders. De gast van nu is kritischer dan ooit. Zeker als het gaat om service, eten en drinken. Stilstand is in deze branche keihard achteruitgang. Innovatie is geen luxe maar een must!”
“De jury bestaat per categorie uit vier experts met verschillende achtergronden. We maken gebruik van elkaars inzichten, kennis en ervaring. Die juryleden zijn goed in staat om te beoordelen of een inzending ook echt een waardevolle innovatie is. De presentaties van alle uiteindelijk genomineerden, vier of vijf per categorie, worden door alle juryleden bijgewoond. De categoriejury bepaalt de winnaar van de categorie, en de hele jury kiest daarna de overall winnaar uit deze vier winnaars. Kortom: er is in de hele jury veel betrokkenheid bij alle inzendingen en winnaars.”
“Er was in iedere categorie een mooie diversiteit. Eigenlijk hadden alle genomineerden per categorie voldoende innovatiekracht om te winnen. We hebben veel innovaties gezien op het gebied van vegan, DIY-technologie, duurzaamheid, robotisering, 3D-oplossingen, software, bereidingstechnieken, ontzorging en margeverhoging. De coronaperiode heeft trends versneld. Daar spelen de inzendingen slim op in. Opvallend om te zien dat veel ondernemers covid en bijbehorende lockdown-periodes hebben gebruikt om te innoveren en ideeën verder te ontwikkelen.”
“Als genomineerde, categoriewinnaar en winnaar heb je een goed podium en krijg je zichtbaarheid in verschillende media. Het kan een innovatie echt een kick-start geven.”
Bekijk hier de genomineerden van de Horecava Innovation Awards 2022
De jaarlijkse Horecava Innovation Awards is een initiatief van de Horecava. Bedrijven kunnen bij deze wedstrijd een nieuw horecaproduct of -dienst voor de food service-branche onder de aandacht te brengen. De vier categorieën zijn: F&B, Concept/interior/design, Equipment/services en Digital/ apps/social media.
Op de hoogte blijven van alle trends in de horeca? Schrijf je in voor de nieuwsbrief