Als eigenaar van Roger Bloem Marketing (en tevens oprichter van foodblog Cityguys) helpt Roger Bloem horecazaken met hun online marketing. Volgens hem is dat hoog nodig, want het gaat lang niet altijd goed in de horeca. Tijdens een bijeenkomst van netwerkclub AF&BM in de nieuwe rooftop Hasta la Vista, Baby! in Amsterdam gaf hij hierover een presentatie. Vijf tips die je als horecaondernemer kunt toepassen om je marketingstrategie te versterken.
Tekst: Sanne Lafleur
Foto's: Senne Möller | popupstudio
“Marketing is eigenlijk niks anders dan naar de toekomst kijken, proberen die zo goed mogelijk te voorspellen en daarop in te spelen. Zo weten snackbars in Amsterdam wanneer de drukste dagen van het jaar zijn, namelijk dagen als Koningsdag en Pride.
Op zulke momenten trekken honderdduizenden mensen de stad in en na een lange dag feesten willen ze massaal een snack of frietje scoren. Daarom is het belangrijk om niet alleen te zorgen voor een efficiëntere productie tijdens deze dagen, maar ook om er een campagne aan te koppelen.
Zo ontwikkelde ik ooit voor Smullers de campagne: ‘Een Pride zonder Roze is als Friet zonder Saus.’ Samen met sausleverancier Oliehoorn creëerden we roze frietsaus, die we naar influencers en media stuurden. Het resultaat? Binnen no-time hadden we meer dan een miljoen impressies te pakken.”
*De tekst gaat onder de afbeelding verder.
“Door de AIDA-marketingfunnel uit te tekenen kun je zien welke elementen je wanneer kan beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan mond-tot-mondreclame, PR, teamcontent, reviews, Google Ads, influencer marketing of een chef die actief is op social media.
Hierdoor komt de potentiële gast op een bepaald moment terecht in de journey en klikt diegene misschien door naar de website of naar Tripadvisor. Als ze daar zien dat jouw locatie aan hun verwachtingen voldoet, hebben ze interesse, delen ze het mogelijk met anderen en maken ze uiteindelijk een reservering.”
“Elke klantreis kent uitdagingen. Zo was bij Lowlander Botanical Bar & Restaurant de locatie in Amsterdam Noord een pijnpunt. Hierdoor was het belangrijk om mensen te laten zien hoe dicht de zaak bij Amsterdam Centraal ligt. Dit loste we op door websitebezoekers te retargetten via social media met een video die de korte afstand benadrukte.
Het jaar daarna merkten we dat we veel gasten hadden, maar ze wisten vaak niet dat je er ook kunt eten. We bedachten daarom een evenement: het record 'borrelen met het meeste aantal borrelplanken' verbreken. Gasten die een ticket kochten, brachten hun eigen borrelplank mee. We vulden deze gratis met bites van Lowlander en gaven hen de keuze uit bijpassende bieren. Sindsdien zijn de verkopen van borrelplanken en eten flink gestegen.”
*De tekst gaat onder de afbeelding en het groene kader verder.
Al ruim dertig jaar is de AF&BM hét netwerk voor verdere ontwikkeling en inspiratie van professionals in Food & Beverage management. De AF&BM organiseert inspirerende bijeenkomsten en evenementen op bijzondere locaties door het hele land. De vereniging telt ruim honderdtwintig leden, twintig partners en diverse netwerkpartners. Jaarlijks organiseren ze vijf themabijeenkomsten met netwerkgelegenheden, een sociaal evenement, een partnerdag en het jaargala met de verkiezing van de F&B Professional of the Year.
“Horecazaken investeren veel tijd en geld in content, maar zodra een post online staat, kijkt vaak niemand er meer naar om. Ondertussen verschijnen er reacties die vaak compleet worden genegeerd. Zonde!
Hospitality draait om contact. Als iemand in real life zegt: ‘Dit restaurant lijkt me leuk!’, negeer je dat toch ook niet? Online gebeurt dat wel, terwijl dit juist de warmste leads zijn. Een simpele reactie of een DM met: ‘Het eerste drankje is van ons!’ kan zo een reservering opleveren.
Tryptique in Wateringen snapt dit. Iemand reageerde op hun post: ‘Om de hoek, staat op ons lijstje.’ Hun antwoord? ‘Wat leuk! We hebben donderdag nog een tafel vrij.’ De conversie ligt op deze manier voor het grijpen.”
“Behandel influencers net zoals andere gasten. Ooit kreeg ik als foodblogger totaal een andere ervaring dan mijn volgers. Sindsdien vraag ik altijd of andere gasten dezelfde ervaring krijgen. Wanneer dit niet het geval is, kan hun bezoek niet voldoen aan de verwachting.
Tot slot: vraag of gasten een review willen achterlaten op Google of Tripadvisor. Hoe pak je dit aan? Als iemand een story deelt waarin ze jouw restaurant taggen, repost deze dan niet alleen, maar reageer op hun post. Vraag wat ze zo bijzonder vonden aan hun bezoek en moedig ze aan om een review achter te laten. Dit helpt enorm bij de ranking.”