Vanaf 3 juli ban op sommige wegwerpplastics
Het gebruik van sommige wegwerpplastics is per 3 juli bij wet verboden. In de hotelsector gebeurt al heel veel om duurzaam te ondernemen en het gebruik van plastic terug te dringen. Maar wat zijn de beste alternatieven? Wat verwacht de gast? En hoe ver kun je gaan? De antwoorden op een rij.
Tekst Carolien Dircken Foto’s
Wat zegt de wet (en waarom)?
Op 3 juli zeggen we massaal gedag tegen verschillende varianten ‘single use plastics’. Dan mogen bijvoorbeeld plastic borden, roerstaafjes en bestek, bepaalde voedselverpakkingen en rietjes niet meer verkocht in Europa. Een belangrijke stap in het terugdringen van het plastic afval, dat één van de grootste problemen van deze tijd vormt. Jaarlijks komt er wereldwijd zo’n 350 miljoen (!) ton plastic bij en daarvan belandt het overgrote deel op stortplaatsen. Of in het milieu. De enige manier om die vervuiling tegen te gaan, is plastic hergebruiken en recyclen én minder wegwerpplastic gebruiken.
Hoe staat het met plastic in hotels?
Het onderwerp leeft in de hotelwereld. Marriot en Hilton hotels kondigden jaren geleden al aan minder plastic te gaan gebruiken en ook Accor hotels maakte bekend voor eind 2022 álle wegwerpplastics in de ban te willen doen. Op veel kamers hebben shampooflesjes al plaatsgemaakt voor dispensers en er bestaan zelfs volledig plasticvrije hotelkamers (zie kader). In Amsterdam bundelt een groep van 22 duurzame hotels (onder meer The Student Hotel, Stayokay, Conscious Hotels en Mercure) de krachten om de mogelijkheden voor circulair ondernemen te onderzoeken. Deze ‘Koplopersgroep’ kijkt, op uitnodiging van de Gemeente Amsterdam, ook naar de mogelijkheid om plastic te verminderen en zelfs volledig te recyclen.
Waar valt winst te behalen?
Er valt in hotels genoeg te winnen. Er worden nog steeds plastic foodverpakkingen gebruikt bij het ontbijt (denk aan jam- en honingkuipjes), en je vindt in hotelkamers nog altijd plastic pennen, keycards, shampooflesjes, drankverpakkingen, tandenborstels, hygiënelabels en voorverpakte sloffen. Alles wat gasten na – of tijdens - hun hotelverblijf weggooien, biedt kans voor verbetering. Kleine uitdaging: consumenten gaan wel steeds bewuster leven, maar sinds de pandemie is hygiëne óók belangrijker dan ooit: verschillende gasten die samen één botervlootje of shampoobar delen? Uitgesloten. Daarom vraagt juist deze tijd nóg meer creativiteit om plasticvrij te ondernemen én tegemoet te komen aan de wensen van de gasten. Op een betaalbare manier.
Welke stappen kun je nu nemen?
De eerste stap is natuurlijk: inventariseren. Welke plastic producten gebruik je en welke zijn vervangbaar of zelfs overbodig? Geef je gasten daarin ook een keuze én een rol: vraag ze bijvoorbeeld of ze behoefte hebben aan badkamerartikelen, sloffen, een flesje water of een gevulde minibar. Overweeg ze zelfs te belonen voor duurzaam gedrag: geef ze korting als ze hun eigen shampoo meenemen. Bekijk daarnaast wat je zelf kunt veranderen en waar leveranciers mee kunnen denken. Kan het ontbijtbuffet plaatsmaken voor een à la carte-variant, zoals veel ondernemers het afgelopen jaar hebben ondervonden? Kun je meubels gebruiken van natuurlijke of gerecyclede materialen die langer meegaan of makkelijk te herstellen zijn? Kunnen de producten die je gebruikt verpakt worden in herbruikbare flessen, kratten of dozen? En daarnaast: Kun je nadenken over een slimme manier om herbruikbare plastic verpakkingen en gebruiksartikelen in te zetten?
Welke alternatieven zijn er?
Bamboe tandenborstels, eetbare jamcups, kartonnen rietjes: het aanbod in alternatieven voor plastic groeit enorm en verpakkingsdeskundigen zijn volop aan het innoveren. Maar niet alle alternatieven zijn zo duurzaam als ze lijken. Zo gebruiken veel ondernemers al bioplastics, gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals mais of suikerrietpulp. Maar ook bioplastics vallen onder de nieuwe wet en vormen eigenlijk geen alternatief. Bovendien kunnen deze producten vaak ook niet gerecycled worden. Overstappen op karton dan maar? Ook dan moet je nog opletten. “Hoewel natuurlijke materialen de indruk wekken ‘duurzaam’ te zijn is dat lang niet altijd de werkelijkheid”, zegt Linda van den Heuvel van Paardekooper Verpakkingen. “Zeker voor foodverpakkingen met benodigde coatings en grammage-verschillen blijkt het uitdagend om te bepalen wat de meest duurzame optie is. Soms heeft een volledig recyclebare, dunne plastic verpakking bijvoorbeeld een lagere milieu-impact dan een verpakking die deels van karton is gemaakt, maar door een coating of plastic venster niet makkelijk gerecycled kan worden. Laat je goed adviseren door je verpakkingsleverancier over de meest duurzame optie voor jou.”
Wat dan wel?
Hergebruiken is veruit de beste optie. Repareer eerst iets voor je het vervangt en wees creatief met het inzetten van ‘afval’. Er worden zelfs huizen gebouwd van 100% gerecycled plastic. Een samenwerking met lokale kunstenaars, meubelbouwers of productontwerpers kan hierbij ook perfect uitpakken. Ga dus bij alles na: is er een manier om het zelf opnieuw te gebruiken? En zo niet: zorg er dan voor dat je kunt recyclen.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen