Buitenlands personeel is een oplossing voor het tekort, maar hoe werkt het?
Werken met personeel uit het buitenland is één van de oplossingen tegen het aanhoudende personeelstekort. Maar hoe regel je dat? En wat zijn de ervaringen? Wij vroegen het Paul van Boxtel, eigenaar van onder andere Thomas Eindhoven en Stadscafé Spijker, naar zijn ervaringen.
Tekst: Janneke Vermeulen
Personeel uit het buitenland zijn harde werkers
Harde werkers noemt Paul van Boxtel zijn internationale koks. “In hun thuislanden maken ze vaak veel langere dagen, onder slechtere omstandigheden. Dus ze weten van aanpakken.” Van Boxtel is de eigenaar van onder andere Thomas Eindhoven en Stadscafé Spijker, ook in Eindhoven. In beide zaken komt het merendeel van de keukenbrigade uit het buitenland: Brazilië, Griekenland, Spanje en Bulgarije. Van Boxtel: “Een Spaanse chef-kok van Thomas had een bedrijfje opgezet in het overhalen van koks uit Spanje naar Nederland. Toen bleek dat we via de gangbare weg geen personeel konden krijgen, is via hem het balletje gaan rollen.”
Ook Natalia Alvarez Pereiro haalt met haar nieuwe bedrijf TRIBE NL voor Nederlandse horecazaken personeel uit Spanje, van housekeeping tot supervisors. “Veel horecaondernemers verwachten dat het personeelstekort na corona aanhoudt. Ik zoek daarom in Spanje naar geschikt en gemotiveerd personeel. En van ondernemers vraag ik of ze bereid zijn een stap extra te zetten voor hun buitenlandse medewerkers, bijvoorbeeld door ze de eerste tijd wegwijs te maken hier en huisvesting te organiseren.”
Taalbarrière is de grootste uitdaging
Ook Van Boxtel helpt zijn internationale vaste medewerkers een woning te vinden. Het overige regelwerk besteedt hij uit aan zijn Spaanse chef-kok. De grootste uitdaging is volgens Van Boxtel de taalbarrière: “Vaak is Engels de voertaal. Het niveau is niet geweldig maar met handen en voeten gaat dat oké. Maar een grapje wordt vaak gemist door de taalbarrière. Jammer, want die momenten zijn nodig om een band op te bouwen.”
Toch is de Brabantse ondernemer blij met zijn internationale medewerkers. “De sfeer onder het personeel is goed en ik kan mijn deuren openhouden op deze manier. De bediening bestaat trouwens ook grotendeels uit internationale studenten. Die trekken weer internationale gasten aan, dat geeft een heel leuke dynamiek!”
Lees hier de column van Herman Hell ‘Immigratie is de oplossing voor het personeelstekort’
Regelgeving omtrent personeel uit het buitenland
Medewerkers uit de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland kunnen hier zonder vergunning werken. Personeel uit andere landen moet een verblijfsvergunning en tewerkstellingsvergunning hebben – deze laatste moet de ondernemer aanvragen. Het UWV past daarbij een arbeidsmarkttoets toe, waarbij je o.a. moet aantonen dat je minstens vijf weken een vacature hebt en geen personeel kunt vinden binnen de EER. Ook moet er een zorgverzekering zijn afgesloten. Op de site van het ministerie van SZW staat een stappenplan om te bepalen of buitenlands personeel in je zaak mag werken.
Op de hoogte blijven van al het nieuws in de horeca? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen