Twee bekende restaurants uit Amsterdam zijn failliet. Het gaat om Café Cliché van topchef Sidney Schutte en om Auberge Jean & Marie van Jan Grijspeere en Maartje Bremer. Beide zaken laten weten dat de corona-schulden een van de oorzaken is.
Foto's: Café Cliché (links) en Auberge Jean & Marie
Café Cliché sluit per direct haar deuren in Amsterdam. De horecaonderneming, die al ruim vijf jaar gevestigd is aan de Middenweg, is failliet verklaard. Op de site van het restaurant staat: "Alhoewel de zaak op dit moment goed loopt en de gasten met blije gezichten de deur uitlopen, is het niet genoeg om de opgebouwde schuldenlast uit de covid periode te boven te komen. De vaste lasten in combinatie met de afbetaling van de covid schulden zijn te hoog om de zaak voort te kunnen zetten. Alle medewerkers en gasten zijn geïnformeerd over dit besluit. Alle bestaande reserveringen komen met het faillissement te vervallen."
Café Cliché was een initiatief van de Middelburgse jeugdvrienden Marco Doeleman en chef Sidney Schutte die tijdens een gezamenlijke vakantie de wens uitspraken om ooit nog eens een laagdrempelig restaurant te openen; no nonsense en gewoon goed was het idee. Dat idee is blijven hangen en heeft in 2018 vorm gekregen in Amsterdam. Vervolgens hebben ze in hun geboortestad Middelburg een tweede zaak mogen openen in 2022. Het café in Middelburg is nog wel geopend voor gasten.
Restaurant Auberge Jean & Marie en delicatessenwinkel Épicerie Jean & Marie hebben hun eigen faillissement aangevraagd. Eigenaren Jan Grijspeere en Marije Bremer-Jansen zagen geen mogelijkheid meer om het tij te keren.
Ze schrijven hierover: "De problemen zijn begonnen tijdens de COVID-19 periode die aanving in 2020. Aansluitend daarop volgden o.a. de krapte op de arbeidsmarkt, gestegen inkoopprijzen en inflatie. Deze factoren hebben er toe geleid dat, ondanks de aanhoudende drukte en goede recensies van de vele vaste gasten het restaurant achter de financiële feiten bleef lopen en er geen andere optie was dan het aanvragen van de eigen faillissementen van de verschillende exploitaties."
Auberge Jean & Marie opende haar deuren op 24 juni 2016 en scoorde sindsdien hoge ogen in gastronomisch Nederland. In 2017 en 2022 verkozen door het publiek en vakjury tot 'Fijnste Franse restaurant van Nederland'; vanaf 2017 in de Lekker500 restaurantgids opgenomen; in 2020 in de 'Gault&Millau gids' opgenomen met 14,5 punten en 2 toques, en verkozen tot 'Bistronoom van het jaar'. De 'Guide Michelin' bekroonde het klassiek Franse restaurant met een 'Bib Gourmandwaardering' vanaf hun gidsuitgave in 2020.
Delicatessenwinkel Épicerie Jean & Marie werd door de ondernemers in juli 2020 geopend. Gelegen pal naast hun restaurant konden zij zo het hoofd bieden aan de lockdowns die een ieder troffen tijdens de pandemie. Er werden diners voor thuis, belegde broodjes en wijnen aangeboden.
"Na de pandemie bleek het lastig om de winkel levensvatbaar te houden; de klanten konden immers weer volop genieten van de heropende horeca en het gebrek aan voldoende medewerkers maakte het tevens lastig de, voor Jean & Marie zo belangrijke kwaliteit te waarborgen."