Carnaval: KHN beantwoordt veelgestelde vragen
Van zondag 23 februari tot dinsdag 25 februari veranderen steden en dorpen in Nederland in feestlocaties met hossende mensen.
Maar wat moet je als horecaondernemer weten om deze dagen goed te laten verlopen? Koninklijke Horeca Nederland geeft antwoord op veelgestelde vragen.
-
Hoe kan ik tijdens carnaval geschminkte jongeren identificeren?
Volgens de wet ben je verplicht om de leeftijd van de (jonge) gasten te controleren. Maar nu de praktijk: de handhaving is haast niet te doen, omdat bij geschminkte gasten moeilijk is vast te stellen of hij of zij 18 jaar of ouder is. Een oplossing om een eventuele (onbewuste) overtreding en een boete te voorkomen is leeftijdbandjes verstrekken. In verschillende gemeenten zijn er voor en tijdens carnaval centrale posten waar jongeren na het tonen van hun identiteitsbewijs en een check middels een ID-apparaat leeftijdsbandjes kunnen halen. Met deze bandjes kunnen zij snel en gemakkelijk bij de horecagelegenheden aantonen dat zij oud genoeg zijn om alcohol te mogen drinken. De jongeren dienen de leeftijdsbandjes enkele dagen voor de start van carnaval af te halen, zodat zij zich kunnen identificeren.
-
Zijn mijn medewerkers verplicht om gehoorbescherming te dragen?
Bij geluidsniveaus boven de 85 dB(A) zijn jouw medewerkers verplicht gehoorbeschermers te dragen. Je dient er op toe te zien dat dit ook daadwerkelijk gebeurt.
Wat kan ik als horecaondernemer doen?
Oordopjes!
Medewerkers die werken in een omgeving waar het geluidsniveau hoger is dan 80 decibel, moeten van hun werkgever gehoorbeschermers aangeboden krijgen die voldoende bescherming bieden. Zorg dus dat jouw medewerkers oordoppen dragen als de muziek of het omgevingsgeluid harder is dan 80 decibel. Let op de verschillen tussen oordopjes. Goede oordoppen hebben een minimale demping van 17 SNR (Signaal-ruisverhouding). Deze oordopjes beschermen het gehoor tegen schade, maar zorgen ervoor dat jouw medewerker de gasten goed kan verstaan en de muziek nog goed hoort. Let op! De Arbeidsinspectie controleert! Als je deze oordopjes niet beschikbaar stelt, riskeer je een boete van 450 euro per geval.
Gehooronderzoek!
Om beginnende gehoorschade vroegtijdig te signaleren ben je volgens de Arboregels verplicht om medewerkers de mogelijkheid te bieden voor een periodieke gehoortest (minimaal één keer per vier jaar).
Zet de afspraken op papier!
Je moet de blootstelling van medewerkers aan schadelijk geluid opnemen in een risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE). Daarbij hoort een plan van aanpak (PVA) waarin je aangeeft welke maatregelen je neemt om het geluid op de werkplek terug te dringen.
Positie van boxen!
Zorg ervoor dat het geluid uit de geluidsboxen zoveel mogelijk geconcentreerd wordt op de ruimte die daarvoor bedoeld is en dat jouw medewerkers niet pal naast een box werkzaamheden verrichten.
-
Ben ik aansprakelijk voor diefstal van gasteneigendommen uit de garderobe?
In veel horecabedrijven ziet men in de garderobe een bordje hangen waarop staat dat de directie niet aansprakelijk is bij diefstal of vermissing van kledingstukken. Als een gast zijn jas afgeeft bij een betaalde en bewaakte garderobe ontstaat een overeenkomst van bewaarneming. Je bent dan verantwoordelijk voor de in bewaring gegeven jas. Je bent dan verplicht om zorgvuldig om te gaan met hetgeen dat aan jou in bewaring is gegeven. Afhankelijk van de vraag hoever de zorgvuldigheid gaat, kun je door de gast aansprakelijk worden gesteld voor de schade veroorzaakt door verlies of diefstal.
-
Ben ik strafbaar als een gast een sigaret in de rookruimte opsteekt?
Ja. Door de uitspraak zijn per direct rookruimten in de horeca niet meer toegestaan. Het rookverbod geldt voortaan ook in jouw rookruimte. Niet de persoon die de sigaret opsteekt is strafbaar, maar alleen jij als ondernemer. Een elektronische sigaret of een e-sigaret is volgens de wet wel toegestaan in de horeca.
- Hoe zorg ik voor brandveiligheid tijdens carnaval?
Het is noodzakelijk dat je de tijd neemt om kritisch te kijken naar de (brand)veiligheid van jouw zaak. De versieringen, de vluchtroutes, het aantal feestgangers: het zijn allemaal factoren om rekening mee te houden. Tips voor brandveiligheid tijdens carnval:
* Gebruik uitsluitend brandvertragende versieringen.
* Controleer en vraag een productcertificaat van feestartikelen zoals vlaggen, slingers als je deze wilt gaan ophangen. Doe altijd een praktijktest buiten: is de feestversiering brandveilig? Houd de vlam er 10 tot 15 seconden bij. De stof mag niet branden of druppelen. Kijk hier voor de eenvoudige brandproef van de brandweer.
* Gebruik voor de bevestiging van de versieringen uitsluitend ijzerdraad. Dit voorkomt dat de versieringen bij brand naar beneden vallen op het publiek.
* Houd lichtspots en andere warmtebronnen vrij van versieringen (minstens 50 cm vrijhouden).
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen