Ricardo Eshuis, directeur van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) ziet een aantal positieve veranderingen bij werkgevers. En dat is goed nieuws nu het terrasseizoen eraan komt. "Een belronde langs twintig horecabedrijven leert dat ondernemers met een terras gemiddeld 1,7 extra medewerkers nodig hebben." Welke vijf veranderingen ziet hij?
Header foto: Pim Ras
Werken met een terras betekent voor de meeste bedrijven: extra personeelsbehoefte. Een opgave in deze tijd van krapte.
Actuele cijfers over terrassen in de Nederlandse horeca ontbreken nog voor 2023, laat Ricardo Eshuis - directeur van SVH- weten. Naar schatting zal het aantal bedrijven met een terras ruim boven de 31.000 liggen. "Een belrondje langs 20 bedrijven heeft geleerd dat er gemiddeld 1,7 extra medewerkers vereist zijn om het terras optimaal te kunnen draaien. Dat zou inhouden een personeelsvraag van ruim 52.000 op jaarbasis om de terrassen in Nederland goed te kunnen bemensen."
"Hoeveel terrasmedewerkers expliciet worden geworven, is slechts bij benadering te zeggen. Deze rol wordt niet apart geregistreerd als functie. Het behoeft geen uitleg dat een medewerker bediening ook op het terras loopt."
Met het schaarse aanbod van personeel, ziet Eshuis wel een omslag bij werkgevers. "Die omslag is noodzakelijk om medewerkers te werven en om ze te behouden." Dit zijn de 5 meest in het oog springende veranderingen volgens Eshuis: