Dit zijn de 10 finalisten van de Hennessy Gastvrijheidsprijs 2024

De 10 finalisten van de Hennessy Gastvrijheidsprijs 2024

Dit zijn de 10 finalisten van de Hennessy Gastvrijheidsprijs 2024

De finale van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) nadert. Op 4 november 2024 wordt onthuld welke van de 10 finalisten zich de beste jonge gastvrouw of gastheer van Nederland mag noemen. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de feestelijke lancering van de restaurantgids Lekker500, editie 2025.

Op 23 september namen de finalisten het tegen elkaar op in een praktijkronde. Ze werden getest op vaardigheden zoals tafelbereiding, verkoopgesprekken en het maken van cocktails. Een deel van de proeven wisselt jaarlijks: dit jaar werd onder andere een fruitsalade aan tafel bereid en gedecoreerd met een quenelle roomijs. Ook gaven de finalisten in een verkoopgesprek advies over het organiseren van een Argentijns-Nederlands huwelijksfeest.

De 10 finalisten

Naam Restaurant Plaats
Daan van  Herwaarden Alma* Oisterwijk
Dennis Vinck Château Neercanne* Maastricht
Esmée de Haas Nassau Groningen
Jasper Jongejans Ciel Bleu** Amsterdam
Roy Teesselink De Swarte Ruijter* Holten
Wietse van Eijsden Suzie's & Van Aken Oegstgeest
Youri van Dijk Apicius* Bakkum
Nina Veldhuis Vive la Vie Groningen
Pieter-Jan Kruithof De Groene Lantaarn** Staphorst
Rachelle Krijgsman Karels Braamt

Oud-winnaars in de jury

De praktijkopdrachten werden beoordeeld door een vakjury, bestaande uit onder meer Nadine Mögling (SVH Meestergastvrouw bij restaurant Bij Jef*, Texel), Annelies Pijper (hoofdredacteur van Lekker500), Lex Gasseling (Just Hospitality) en juryvoorzitter Edwin Raben (Edwines School). Voormalig NHGP-winnaars Tim Wellenberg (2019), Annemarie Nijhoff (2020), Max Oude Veldhuis (2021), Teide Schepers (2022) en Marèl Disselhorst (2023) jureren dit jaar ook mee.

Cocktail met eigen twist

Een andere proef was het maken van een cocktail met Hennessy Cognac, waarbij de deelnemers een eigen ingrediënt konden toevoegen. Deze cocktails werden beoordeeld door general manager van Moët Hennessy Nederland, Jean-Baptiste Billiet, samen met Annique de Bruijn, Jasmijn Meijer en juryvoorzitter Edwin Raben.

Jury- en profielgesprek

Naast de praktijkproeven hadden de finalisten een profielgesprek met Lekker500-journalist Mieke van Laarhoven over hun deelname en toekomstplannen. Het resultaat daarvan is terug te vinden in de Lekker500, editie 2025. In een apart jurygesprek werden de finalisten ondervraagd over diverse werksituaties door vertegenwoordigers van de Stichting Samenwerking Gastronomische 4 en enkele externe juryleden.

Parcours van tien maanden

Het traject begon in januari 2024 met een theorie- en wijn-spijsproef. In de zomer bezochten juryleden de finalisten in hun eigen werkomgeving, waarbij ze beoordeeld werden op hun gastvrijheidskwaliteiten. De praktijkronde op 23 september vond plaats op ROC Mondriaan International Hotel and Management School in Den Haag.

Prijzenpakket

De uitreiking vindt dit jaar plaats bij Parc Broekhuizen in Leersum. De winnaar ontvangt de wisseltrofee (gemaakt door kunstenaar Lou Thissen) en een studiebezoek aan Château de Bagnolet in Cognac, Frankrijk, inclusief een exclusieve Hennessy Paradis ter waarde van € 1.250 en een geldprijs van € 2.500. SVH reikt een prijs uit voor de finalist met de beste theoriescore, en de maker van de beste cocktail ontvangt een WSET Spirits-cursus van Edwines School.

Over de NHGP

De Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP), opgericht in 1999, heeft als doel het niveau van Nederlands gastheerschap te bevorderen en aandacht te genereren voor het vak. De prijs wordt ondersteund door de Stichting Samenwerking Gastronomische 4 en partners als ROC Mondriaan, Lekker500, S.Pellegrino, en meer. De wedstrijd staat open voor alle horeca-professionals, ongeacht hun lidmaatschap bij een restaurantvereniging.

Artikel delen