De finale van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) nadert. Op 4 november 2024 wordt onthuld welke van de 10 finalisten zich de beste jonge gastvrouw of gastheer van Nederland mag noemen. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de feestelijke lancering van de restaurantgids Lekker500, editie 2025.
Op 23 september namen de finalisten het tegen elkaar op in een praktijkronde. Ze werden getest op vaardigheden zoals tafelbereiding, verkoopgesprekken en het maken van cocktails. Een deel van de proeven wisselt jaarlijks: dit jaar werd onder andere een fruitsalade aan tafel bereid en gedecoreerd met een quenelle roomijs. Ook gaven de finalisten in een verkoopgesprek advies over het organiseren van een Argentijns-Nederlands huwelijksfeest.
Naam | Restaurant | Plaats |
Daan van Herwaarden | Alma* | Oisterwijk |
Dennis Vinck | Château Neercanne* | Maastricht |
Esmée de Haas | Nassau | Groningen |
Jasper Jongejans | Ciel Bleu** | Amsterdam |
Roy Teesselink | De Swarte Ruijter* | Holten |
Wietse van Eijsden | Suzie's & Van Aken | Oegstgeest |
Youri van Dijk | Apicius* | Bakkum |
Nina Veldhuis | Vive la Vie | Groningen |
Pieter-Jan Kruithof | De Groene Lantaarn** | Staphorst |
Rachelle Krijgsman | Karels | Braamt |
De praktijkopdrachten werden beoordeeld door een vakjury, bestaande uit onder meer Nadine Mögling (SVH Meestergastvrouw bij restaurant Bij Jef*, Texel), Annelies Pijper (hoofdredacteur van Lekker500), Lex Gasseling (Just Hospitality) en juryvoorzitter Edwin Raben (Edwines School). Voormalig NHGP-winnaars Tim Wellenberg (2019), Annemarie Nijhoff (2020), Max Oude Veldhuis (2021), Teide Schepers (2022) en Marèl Disselhorst (2023) jureren dit jaar ook mee.
Een andere proef was het maken van een cocktail met Hennessy Cognac, waarbij de deelnemers een eigen ingrediënt konden toevoegen. Deze cocktails werden beoordeeld door general manager van Moët Hennessy Nederland, Jean-Baptiste Billiet, samen met Annique de Bruijn, Jasmijn Meijer en juryvoorzitter Edwin Raben.
Naast de praktijkproeven hadden de finalisten een profielgesprek met Lekker500-journalist Mieke van Laarhoven over hun deelname en toekomstplannen. Het resultaat daarvan is terug te vinden in de Lekker500, editie 2025. In een apart jurygesprek werden de finalisten ondervraagd over diverse werksituaties door vertegenwoordigers van de Stichting Samenwerking Gastronomische 4 en enkele externe juryleden.
Het traject begon in januari 2024 met een theorie- en wijn-spijsproef. In de zomer bezochten juryleden de finalisten in hun eigen werkomgeving, waarbij ze beoordeeld werden op hun gastvrijheidskwaliteiten. De praktijkronde op 23 september vond plaats op ROC Mondriaan International Hotel and Management School in Den Haag.
De uitreiking vindt dit jaar plaats bij Parc Broekhuizen in Leersum. De winnaar ontvangt de wisseltrofee (gemaakt door kunstenaar Lou Thissen) en een studiebezoek aan Château de Bagnolet in Cognac, Frankrijk, inclusief een exclusieve Hennessy Paradis ter waarde van € 1.250 en een geldprijs van € 2.500. SVH reikt een prijs uit voor de finalist met de beste theoriescore, en de maker van de beste cocktail ontvangt een WSET Spirits-cursus van Edwines School.
De Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP), opgericht in 1999, heeft als doel het niveau van Nederlands gastheerschap te bevorderen en aandacht te genereren voor het vak. De prijs wordt ondersteund door de Stichting Samenwerking Gastronomische 4 en partners als ROC Mondriaan, Lekker500, S.Pellegrino, en meer. De wedstrijd staat open voor alle horeca-professionals, ongeacht hun lidmaatschap bij een restaurantvereniging.