Dit zijn de vier Nederlandse finalisten van Bocuse d'Or

Bocuse d'Or Gastvrij Rotterdam

Dit zijn de vier Nederlandse finalisten van Bocuse d'Or

Op maandag 23 september is de Nederlandse finale van Bocuse d’Or. De finalisten van de Nederlandse finale zijn: Jos van der Noll, Mark Captein, Jet Loos en Jordy van Straalen. De finale vindt plaats tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam. Vier chefs hebben zich geplaatst en strijden om een plek in de Europese finale van Bocuse d’Or in 2026. De wereldfinale is in 2027. Dit jaar is eerder gestart met de voorrondes, zodat er meer tijd is voor de voorbereiding. 

Ambities

François Geurds, president Bocuse d’Or Nederland: “Juist omdat we zo ver voor de wedstrijd zitten, is het van belang om die drive te hebben. Met het bestuur van Bocuse d’Or Nederland en de partners willen we alles uit de kast halen om ons te plaatsen voor de wereldfinale in 2027.”

Meer tijd

Dat er vlak na een Europese finale nu een nieuwe Nederlandse finale wordt gehouden, heeft te maken met de ambities van Bocuse d’Or Nederland. De winnaar van deze finale heeft niet 6 maanden de tijd om zich voor te bereiden op de Europese finale, maar 1,5 jaar. Geurds: “Zo is er meer tijd om alles te bedenken en voor te bereiden. Een bezoek aan de wereldfinale in Lyon in 2025 hoort daar ook bij. Een wedstrijd koken in die kolkende wedstrijdarena is van een heel ander niveau en heeft een imponerende dynamiek.”

De opdracht

Tijdens de Nederlandse finale wordt er een plant-based en vleesgerecht bereid. De kandidaten hebben 5 uur en 35 minuten de tijd en presenteren bij de Nederlandse finale 6 gelijk opgemaakte borden aan de jury. Dit geldt als opmaat naar de 12 borden en presentatie op een schaal die tijdens de Europese finale in 2026 verplicht is. De exacte opdracht wordt op 29 juli 2024 met de chefs gedeeld en bekendgemaakt.

*De tekst gaat verder onder de foto.

Bocuse-dor-gastvrij-Rotterdam
Bocuse D'or Gastvrij Rotterdam

Schalen

Een belangrijk onderdeel van de wedstrijd is de presentatie van het vleesgerecht op een schaal. Met het oog op de duurzaamheidsdoelstellingen is ervoor gekozen om de chefs de gelegenheid te geven om te werken met wedstrijdschalen waar de vorige kandidaten gebruik van hebben gemaakt tijdens verschillende finales. De chefs zijn echter vrij om voor een eigen ontwerp te gaan.

Route naar Lyon

De Nederlandse finale wordt gehouden op het podium World of Bocuse d’Or van Gastvrij Rotterdam. Geurds: “De route naar Lyon is met een sterk Nederlands veld van jonge culinaire talenten voortgezet. Discipline, vakmanschap en passie voor koken komen samen in deze vakwedstrijd van het hoogste niveau. We zien het ook als onze missie om via Bocuse jongeren enthousiast te maken voor het vak.” De Europese finale wordt gehouden in maart 2026. De 10 beste kandidaten van de Europese finale gaan strijden op de wereldfinale die gehouden wordt tijdens vakbeurs Sirha in de Franse stad Lyon in januari 2027.
'De kookwedstrijd verbindt chefs wereldwijd en begeleidt ze naar hun hogere ambities'

Bocuse d'Or

Deelnemen aan Bocuse d’Or wedstrijden stelt stevige eisen aan de kandidaten en de producten. De wedstrijd vraagt niet alleen enthousiasme en liefde voor het vak, maar ook kennis, ervaring, professionaliteit, een grote inzet en organisatie- en doorzettingsvermogen. Wedstrijddeelnemers krijgen volledige support van Bocuse d’Or Nederland. De culinaire wedstrijd, gecreëerd door Paul Bocuse in 1987, vindt om de twee jaar plaats in Lyon en brengt 24 landen samen over 5 continenten.

Naast een kookwedstrijd is het ook een avontuur dat chefs wereldwijd verbindt en verder begeleidt naar hun hogere ambities. Elke twee jaar gaat Bocuse d’Or Nederland op zoek naar geschikte kandidaten om ons land culinair te vertegenwoordigen. Bocuse d’Or is een internationale zoektocht naar talentvolle chefs en jongeren die geen enkele culinaire uitdaging uit de weg gaan. De wedstrijd om de Bocuse d’Or titel kan gezien worden als de Olympische Spelen onder koks.

Artikel delen