Dit zijn de winnaars van de Gaia Green Awards 2022
Tijdens een feestelijke awardshow op Gastvrij Rotterdam zijn de Gaia Green Awards 2022 uitgereikt. De awards worden toegekend aan horecabedrijven die zich onderscheiden op het gebied van duurzaam ondernemen.
De Gaia Green Awards zijn awards voor horecabedrijven uit België en Nederland die uitblinken op het gebied van duurzaam ondernemen. De winnaars van deze zevende editie ontvingen een dinercheque van Euro-Toques en een award ontworpen door kunstenaars van Stichting hetWerkvan, een stichting die het werk van kunstenaars met een beperking brengt naar een markt zonder beperkingen. Yolande Vesters (voorzitter Euro-Toques) en Leon Keekstra (Stadsbemoeial Rotterdam) maakten de winnaars bekend:
- Categorie hotels: Ecohotel Fevery (Brugge)
- Categorie restaurants: Noorderlicht (Amsterdam)
- Categorie strandpaviljoens: Restaurant aan Zee (Oostvoorne)
Winnaars subcategorieën Gaia Green Awards
Daarnaast zijn er awards uitgereikt binnen vier subcategorieën: de Plasticvrij Award, de Publieksprijs, de Falco Eleonora Award en de Frisse Vis Award. De winnaars zijn horecabedrijven die een bijzondere prestatie hebben geleverd op het gebied van duurzaam ondernemen.
Plasticvrij Award: Logica, Leiden
De Plasticvrij Award 2022 is gegaan naar Logica Leiden. Dit restaurant heeft o.a. een volledig plasticvrij terras, stimuleert leveranciers om producten met minder plastic te verpakken en is in Leiden een initiatief gestart voor het uitbannen van plastic terrasmeubelen.
Publieksprijs: Restaurant aan Zee, Oostvoorne
De Publiekprijs van de Gaia Green Awards is uitgereikt aan Restaurant aan Zee. Dit strandpaviljoen ontving de meeste publieksstemmen via de website van de Gaia Green Awards. Naast de award voor duurzaamste strandpaviljoen wint dit restaurant dus ook de Publiekprijs 2022.
Falco Eleonora Award: Restaurant Rotonde, Rotterdam
Tijdens de uitreiking is ook een award uitgereikt aan een horecalocatie met een opvallend duurzaam Food & Beverage concept. De Falco Eleonora Award 2022 is een initiatief van de Amsterdam International Olive Oil Competition en is gegaan naar Restaurant Rotonde uit Rotterdam. Dit progressieve restaurant zet groente op een spectaculaire manier in de hoofdrol op haar menukaart.
Frisse Vis Award: Noorderlicht, Amsterdam
De vakjury heeft dit jaar voor de eerste maal de Frisse Vis Award toegekend. Deze nieuwe award is gegaan naar een restaurant met een opvallend concept rondom vis en duurzaamheid op de menukaart. De Frisse Vis Award 2022 is gegaan naar Restaurant Noorderlicht (ook winnaar Categorie Restaurants). Dit restaurant is bijna volledig plantaardig en de vis op het menu bestaat uitsluitend uit bijvangst producten.
Vakjury
De onafhankelijke vakjury is een mix van gepassioneerde vakspecialisten. De vakjury is blij met het enthousiasme onder de finalisten en de wijze waarop zij inhoud geven aan duurzaam ondernemen. "Voor horecalocaties is duurzaamheid een belangrijk thema. Vooral op het gebied van duurzame energieopwekking en food & beverage-concepten zagen we dit jaar een aantal duurzame pareltjes voorbijkomen. Zonnepanelen, warmtepompen, vrijwel volledig vegetarische menukaarten. De deelnemers hebben ons behoorlijk verrast met hun inspanningen."
Trotse winnaars
Ook Restaurant Noorderlicht is trots op het winnen van de Gaia Green Award in de categorie restaurants. "We proberen duurzaamheid en circulariteit binnen ons gehele restaurant door te voeren. We werken met korte ketens, een menu dat 90% vegetarisch is, verantwoord kraanwater, circulair meubilair en we scheiden de koffiedrab en sinaasappelschillen van het overige afval. We staan voor gezond en lekker 'comfort-food', uitgeserveerd in fastfoodstijl. Hiermee willen wij aan iedere gast, lekker, voedzaam en verantwoord eten aanbieden voor een eerlijke prijs."
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen