Restaurant Rotonde in Rotterdam: een plek om met veel belangstelling te volgen

Restaurant Rotonde Rotterdam - Birk - Jord - Roy

Restaurant Rotonde in Rotterdam: een plek om met veel belangstelling te volgen

Rotonde in Rotterdam wil een zo duurzaam mogelijk restaurant zijn. Hoe ze dat het beste kunnen doen, weten eigenaren Jord Corée, Birk Heijkants en Roy Lammers alleen nog niet precies. Wél dat ze alle keuzes willen kunnen verantwoorden en daar heel transparant over zijn. Juist daarom is het een plek om met veel belangstelling te volgen. "Hoe kun je nou nog foie gras op je menu zetten?"

Tekst: Guus Thijssen
Foto's: o.a. Ruth Nije Bijvank
Headerfoto: v.l.n.r Birk Heijkants, Jord Corée, Roy Lammers

Chef Jord en gastheren Birk en Roy leerden elkaar kennen bij visionair restaurant Héron in Utrecht. Voor de eigenaren van het Rotterdamse restaurant Rotonde is het daarom vanaf dag één logisch om vanuit een duurzame visie te werken. Bij Rotonde – winnaar van een Entree Award 2022 in de categorie Best New Green Fine Dining - pakken ze dat iets anders aan dan we gewend zijn. Hun visie is niet heel helder gekaderd, maar vanuit een open blik opgesteld en onderhevig aan verandering. Absolute waarheden volgen ze niet, maar aan alle keuzes rondom duurzame bedrijfsvoering wordt aandacht besteed.

Voedselbos

De herkomst van hun ingrediënten is de meest in het oog springende keuze. Meer dan 85% van de producten komt van kleinschalige boerenbedrijven rondom Rotterdam én uit een aantal voedselbossen. Birk en Roy rijden elke week een rondje om spullen op te halen en de boeren te spreken. Soms keren ze zelfs terug naar de keuken van Jord met onbekende ingrediënten, zoals Hostascheuten uit het voedselbos. Die smaken naar groene asperge. “Maar dan is er nog zo weinig van, dat we het enkel als extra snack serveren aan mensen die het hele menu bestellen.”

'Alle dierlijke producten moeten worden gezien als een luxe-product'
Openingsfoto - Vuur groot

Import

Voor wijn en koffie ligt de overweging iets anders. Bij Rotonde wordt enkel natuurwijn geschonken omdat die altijd bewust wordt geproduceerd. Birk houdt voor de inkoop van ‘lokale’ wijn de grens van Europa aan. Ook als er een wijn uit Argentinië als favoriet uit een nieuwe proeverij komt, zoeken ze rustig verder.

Met de koffie zit het iets anders. “Ik let op continuïteit”, legt Roy uit. “Als een dorp een bepaalde koffie exporteert die voor de
specialty-prijs wordt verkocht en je hebt een slechte oogst, keldert de hele lokale economie. Wij kopen in van leveranciers die altijd de specialty-prijs betalen, die zo’n 65% boven de reguliere marktprijs ligt.”

Van de producten die niet direct uit de buurt komen, weten ze exact waar het vandaan komt. Dat gaat vooral om producten die te duur zijn, in prijs of in prijs- kwaliteit verhouding. “Je kan in Nederland prachtige oliën krijgen, maar voor een aantal bereidingen willen we gewoon hele neutrale zonnebloemolie”, zegt Jord. “Die moet juist bijna wel zonder passie worden geproduceerd, dat vind je niet in Nederland of voor een vrij hoge prijs.”

Deze prijs heeft ook invloed op de toegankelijkheid van hun menu, een belangrijk uitgangspunt van Rotonde. “Ons populaire gerecht met prei en een versie van XO-saus op basis van paddenstoelen (zie kader), zou 50% in prijs stijgen als we zouden pekelen in Nederlands zeezout. Dan halen we het zout liever uit Frankrijk, waar de arbeidsomstandigheden in principe hetzelfde zijn en waar het gewoon met de trein vandaan kan komen.”

Tekst loopt door onder de foto en kader.

inzet - Terras - pagina 5 groot inzet - Sfeer - pagina 3-4 groot

XO saus

XO is de naam voor een saus die uit Hong Kong stamt. De benaming heeft niet te maken met de traditionele hoofdingrediënten (gedroogde zeevruchten en gerookte ham), maar met de diepte van smaak. De XO in de naam is gebaseerd op cognac, waarbij het als toevoeging Extra Old betekent en de rijping voor meer smaak zorgt. Omdat het daarmee ook kwaliteit aanduidt, is het een synoniem geworden voor luxe. Het is dan ook een kostbare saus, zowel door de ingrediënten als door de tijd die nodig is een goede versie te maken. Rotonde maakt het gerecht prei met XO saus zonder dierlijke producten, maar met paddenstoelen als basis. Pit komt van de szechuanpeper uit het nabijgelegen voedselbos en van Nederlandse biologische gember.

KADER - prei met xo-saus - pagina 3-4 groot

Keuzes verantwoorden

De keuzes bij Rotonde zijn altijd persoonlijk gemotiveerd, dus als één van de eigenaren iets nieuws wil introduceren wordt daar gezamenlijk over beraadslaagd. Cacao bijvoorbeeld. Bij toonaangevend no-waste restaurant Silo in Londen at Jord een dessert met rietsuiker, dat werd vervoerd op de Tres Hombres, het zeilschip dat ook cacao voor de Chocolate Makers naar Nederland brengt.

Als zij het doen, dan kan het geen slecht idee zijn. Birk: “En als je toch ook koffie hebt, is cacao wel echt een interessant product om over na te denken. Want daar kan je hetzelfde mee doen qua inkoop als koffie.”

Toch zijn ze er nog niet over uit. Want waar trek je dan de grens? Bij vlees en vis op het menu, daarover zijn ze voorlopig wel duidelijk. Dat is er niet. Jord vindt dat dierlijke producten meer gezien moeten gaan worden als een luxe-product, niet alleen het vlees zelf. “Mensen zien uit eten gaan als luxe en dan willen ze dus een stuk vlees. Ik hoop dat dat in de komende jaren verandert in bijvoorbeeld die ene keer een ei.”

Zelf denkt hij allang niet meer vanuit vlees bij inspiratie voor gerechten. “Ik keek naar de oogstplannen van onze boeren, daarin zit veel variatie. Veel vlees en dierlijke producten zijn altijd beschikbaar, dat vind ik eigenlijk heel saai.”

'We willen een duurzame relatie met ons personeel'

Wisselend aanbod

Jord bepaalt in de keuken zijn à-la-cartemenu in verhoudingen. Nu is driekwart volledig plantaardig op de hartige kaart en bij de desserts altijd één zonder ei, één zonder zuivel en één zonder gluten. “Dat houdt het voor ons ook werkbaar bij allergieën en onze zaak voor iedereen toegankelijk.” Binnen de kaders van die verhoudingen beginnen de gerechten altijd vanuit het aanbod en wisselt er per week ongeveer één gerecht, naar gelang het aanbod en de voorraad.

Tekst loopt door onder de foto.

inzet - Koolrabi met walnootpraline - pagina 3-4 groot
Koolrabi met walnootpraline

De dierlijke producten die ze serveren bij Rotonde, blijven natuurlijk wel van boerderijen met dieren komen. Dat is een vraag die hen bezig houdt, maar hun antwoord voelt voorlopig voldoende. “We houden het systeem wel in stand, maar op heel kleine schaal. Het vlees dat daarbij hoort wordt om ons heen genoeg geserveerd, denken we.”

Als ze zelf uit eten gaan, eten ze ook weleens bij zaken waar wel vlees op
de kaart staat. Zolang er maar respectvol mee om wordt gegaan. En er geen foie gras geserveerd wordt. Birk: “Mag dat even on the record? Kom op, hoe kan je dat nou nog op je menu zetten? Er wordt op allerlei manieren geprobeerd de productie goed te praten, maar het mag in Nederland niet eens geproduceerd worden. Met reden.”

Tekst loopt door onder de foto.

inzet - Natuurwijn van Clos Lentiscus - pagina 3-4 groot Sfeer 3 groot
'We zitten in een niche, en dat blijkt een groot succes'

Organische groei

Het originele idee om alles met z’n drieën te doen was direct na de opening van Rotonde al onhaalbaar. Het restaurant bleek snel een succes en ze moesten direct al personeel aannemen. Bij Héron leerden ze gelukkig hoe je een goede werkgever bent, zeggen ze in retrospect. Met na een jaar inmiddels al twaalf mensen in dienst is dat ook van belang.

Birk: “Wij willen een duurzame relatie met ons personeel. Niet alleen mensen oproepen tijdens spitsuren.” Roy vult aan: “Het is echt organisch gegroeid, met ongeveer één werknemer erbij per maand.” Door corona waren ze altijd bang weer dicht te moeten dus moest het ook wel geleidelijk groeien. “Je gaat een verantwoordelijkheid aan richting die mensen, die moet je ook kunnen nemen.” Dat succes verbaast henzelf nog steeds. “We zitten in een niche”, zegt Roy. “Want we zijn geen restaurant en ook geen eetcafé, maar een plek waar je gewoon goed vegetarisch kan eten.” Jord vult glimlachend aan: “We gooien groenten op het vuur en schenken er natuurwijn bij. Dat klinkt makkelijk, maar niemand doet het op deze manier.”

inzet - Drie gerechten - pagina 5 groot
Artikel delen