Een volle horecazaak, maar geen winst: hoe verander je dat?

Horeko personeel

Een volle horecazaak, maar geen winst: hoe verander je dat?

Zelfs wanneer je horecazaak vol zit, betekent dat niet dat je winst maakt. Niet zo gek, gezien de stijgende lonen en huidige inkoopprijzen. De nieuwste uitbreiding in de software van Horeko geeft een winst- en verliesrekening per dag in een handig overzicht. Zo krijg je meer grip op je kosten én verhoog je de nettowinst. "Werk slimmer, niet harder."
Een flinke portie passie en hard werken was vroeger misschien voldoende om een horecazaak draaiende te houden. Maar tegenwoordig is dat niet meer genoeg. “Zelfs wanneer je zaak elke avond vol zit, betekent dat niet automatisch dat je winst maakt,” zegt Frank Brussel, Head of Product Development bij Horeko. “Met de huidige en stijgende inkoopprijzen, hogere lonen en inflatie is grip op je zaak harder nodig dan ooit. Zeker om financieel fit te blijven.”

 

Bedrijfsvoering optimaliseren

Maar hoe krijg je die grip precies? Horeko biedt horecaondernemers gebruiksvriendelijke software die helpt om efficiënter te werken én inzicht te krijgen in de financiële gezondheid van je bedrijf. Horeko Employee ondersteunt het plannen van personeel. Horeko Kitchen organiseert de keuken: van HACCP en mise-en-place tot kostprijsberekeningen en menu-engineering. Brussel: “Dit alles komt in onze nieuwste software-uitbreiding samen, in één duidelijk overzicht. Zo wordt elke dag inzichtelijk hoe je daadwerkelijk hebt gedraaid.”

*De tekst gaat verder onder de afbbeelding.

Financieel overzicht Horeko
Grafisch overzicht van kosten

Inzicht in álle kosten

Het overzicht is opgebouwd als een winst- en verliesrekening per dag. “De gerealiseerde omzet komt uit de verkochte producten in de kassa”, licht Brussel toe. “De bijbehorende inkoopkosten zijn berekend op basis van de actuele prijzen uit koppelingen met leveranciers. De loonkosten volgen uit de geklokte uren. Samen met de vaste kosten wordt zo duidelijk wat er netto onder de streep overblijft. Zo kun je op wekelijkse of dagelijkse basis zien welke dagen winstgevend zijn en wanneer bijsturen nodig is.”

Actie ondernemen

Want bij- of terugschakelen is en blijft essentieel.Omzet-tabbel-Horeko “Alleen met bekijken kom je er natuurlijk niet; je zal iets moeten dóen”, stelt Brussel. “Zoals prijsstijgingen controleren, onderhandelen met leveranciers of kiezen voor vervangende ingrediënten. Of pas in het recept de portiegrootte aan. Handig: de recepten op je keukenscherm veranderen dan direct mee! En wil je echt alles tot in de puntjes geregeld hebben, bekijk dan de in- en verkoopverschillen met voorraadbeheer.“

 

Werk slimmer, niet harder

Brussel benadrukt dat de uitbreiding een startpunt is. “Deze nieuwe functie is ontstaan na de nodige research bij onze klanten. Waar loop je als horecaondernemer tegenaan en waar is behoefte aan? Gesprekken die we zullen blijven voeren. Op basis van feedback van gebruikers zullen we onze software blijven aanpassen en verbeteren, Bijvoorbeeld door een optie toe te voegen voor het instellen van (financiële) doelen."

"Bij Horeko geloven we: werk slimmer, niet harder. Daarbij is overzicht krijgen essentieel. Want dat geeft duidelijkheid en controle, van waaruit je weer stappen vooruit kunt zetten. Zo verander je onzekerheid in groei!”

 

Artikel delen