Of we nou wel of geen tropische zomer krijgen, een goed uitgekiend terras is het hele jaar door goud waard. Experts geven tips om iedere dag een top-omzet te draaien.
Tekst: Iris Kranenburg i.s.m. gastvrijheidsdeskundige Maarten Wessels
Foto: The Streetfood Club Breda gemaakt door Alex Pander
Bij een terras met honderd plekken zouden vier medewerkers voldoende moeten zijn. Bij een slechte routing kunnen dat er zo maar zes zijn (reken uit je extra kosten…). Denk dus na over de perfecte terrasrouting: maak een schets van de indeling van de tafels, stoelen en servicestations en teken looplijnen uit. Zo zijn looppaden van 1 tot 1,30 meter breed ideaal en heeft een gast gemiddeld 1 tot 1,5 vierkante meter nodig op een terras. Weet je hoeveel ruimte je per persoon hebt? Kies daar je meubilair op uit:
Loungebanken en -stoelen nemen veel plaats in, maar gasten vinden het heerlijk om erop te zitten én op banken kun je meer gasten kwijt. Plaats ze sowieso aan het begin van je terras, zodat het al meteen vol en gezellig oogt, gevolgd door tafels en stoelen op ‘normale’ hoogte. Sluit af met bartafels en -krukken voor een uitnodigend effect. Is jouw terras van meerdere kanten toegankelijk? Plaats dan hoge zitjes in het midden. Door deze afwisseling ontstaat een speelse, maar overzichtelijke opbouw
Heb je weleens gedacht aan vloerverwarming, luxe verplaatsbare windschermen, heaters met een bewegingssensor en warmtekussens op je terras? Inderdaad niet goedkoop, maar een verlenging van het terrasseizoen levert een enorme omzetboost op
Door het ontbreken van servicestations hebben terrasmedewerkers die alleen bestellingen opnemen, en dus continu in hun wijk moeten blijven, geen plek om vuile spullen neer te leggen. Hierdoor moeten ze helemaal naar de keuken lopen: erg tijdrovend. Een goed servicestation heeft veel opslag voor bus trays om te debrasseren. Medewerkers hebben dan meer rust om aan upselling te doen en meer tijd voor gasten
Vaak is er bij de binnenbar geen apart uitgiftepunt voor buiten, staat de bar op een onhandige plek en is de route naar het terras te lang. Tip: plaats in de zomer op de binnenbar extra etagères voor dranken. Efficiënt én het is voor gasten duidelijk dat ze niet aan die kant van de bar kunnen staan
Zet een paar goede margepakkers op de kaart, zoals een zelfgemaakte groene jasmijn ijsthee. Inkoop: 0,42 euro. Verkoop: 3,71 euro. 89% marge! Voordelige inkoop, makkelijk te maken, gezond én de presentatiemogelijkheden zijn eindeloos. Houd sowieso de hele ijstheecategorie in de gaten. De drank is enorm in trek en grote bedrijven spelen daar goed op in met innovaties, zoals Fuze Tea.