Voor onze ondernemersrubriek spraken we deze week Erik Beeftink tijdens Best Bartender 2022. Hij is één van de ondernemers van de succesvolle cocktailbar The Stockroom in Groningen. In 2019 werd de zaak bekroond tot Best New Cocktailbar. Vier weken geleden opende hij samen met onder andere Lennart Deddens de cocktailbar Cilinder. Deze zit op één minuut lopen van The Stockroom. Beeftink vertelt over hoe hij omgaat met de hoge energiekosten en hoe hij zijn personeel behoudt. “Sta achter de bar en maak ook de wc’s schoon. Laat zien dat je niet vies bent van hetzelfde werk.”
Tekst: Madelief de Weerd
“Lennart, ik en nog drie anderen openden vier weken geleden onze tweede bar Cilinder. Het zit op een minuut lopen van The Stockroom en zit in een groot pand van 900 m2 waarin verschillende concepten gehuisvest zijn. Zo vind je er een vegan restaurant, een nachtclub, een bier- en wijnbar, een arcadehal én onze cocktailbar Cilinder. We openden Cilinder omdat we steeds gasten moesten wegsturen bij The Stockroom. Nu kunnen we ze naar de overkant brengen.”
Cilinder zit in de Oosterstraat in Groningen en is van woensdag tot en met zaterdag geopend. In de bar is ruimte voor groepen tot 250 gasten. De drankenkaart bevat een mix van natuurwijnen, craftbieren en - natuurlijk - 'killer cocktails'.
“The Stockroom opende in maart 2019 en het gaat supergoed. Na de laatste lockdown gaat het zelfs beter dan daarvoor. We draaien volle bak. Voor het bekostigen van de energierekening huurden we externe mensen in en zij brachten een advies uit. Zo hebben we led-verlichting geminimaliseerd en staan er overdag zo min mogelijk lampen aan. Het menu verandert vier keer per jaar, dus in de laatste twee menu’s namen we ook prijsverhogingen mee. Nu zitten we qua marges prima.”
“Met het hele team naar events als Best Bartender gaan. Dat verbindt. En natuurlijk alles voor je personeel doen. Zo spraken we met fulltimers af dat zij één maand een buitenlandstage mogen doen. Willen ze naar New Orleans of Barcelona? Dan mogen ze dat. Zij zoeken uit bij welke bar ze werken en waar ze slapen en wij bekostigen het. Hierdoor doen ze ervaring op, leren ze ander soort gasten kennen én komen ze terug met nieuwe ideeën. Hierdoor verbeteren wij ons als cocktailbar ook. Win-win, haha! Daarnaast zorgen we voor veel personeelsfeestjes en laten wij als eigenaren zien dat we niet vies zijn van hetzelfde werk. Ik sta vaak achter de bar en maak ook de wc’s schoon.”
*Tekst gaat verder onder de foto's.
“Zorg dat je een goede basiskennis hebt van cocktails en dat je weet wat de klassiekers zijn. Verder is het belangrijk dat je niet té snel achter de bar staat. Geduld is een schone zaak, zullen we maar zeggen. Zo namen wij iemand aan, die vandaag aanwezig is tijdens Best Bartender, die eerst één jaar in de bediening stond. Hij heeft veel geduld en zoals je ziet plukt hij daar nu de vruchten van.”
“Doe je best voor het personeel en bezuinig daar niet op. Personeel kost geld en goed personeel kost nog meer geld. Máár daartegenover staat een constante workflow en een goede sfeer. In The Stockroom krijgen we vaak complimenten van gasten, omdat zij altijd hetzelfde personeel zien. Zij waarderen dat. Betrek het personeel ook bij het maken van een menu. Wij testen en finetunen het menu hier gezamenlijk en daar komen hele leuke dingen uit. Zo heeft elke werknemer een signature cocktail.”