Fabian Loveriks en Floris van der Sluis bouwen 1NUL8-imperium in Rotterdam

1NUL8 Fabian Loveriks en Floris van der Sluis

Fabian Loveriks en Floris van der Sluis bouwen 1NUL8-imperium in Rotterdam

In Rotterdam bouwen Fabian Loveriks (46) en Floris van der Sluis (47) momenteel in sneltreinvaart aan een 1NUL8-imperium; van onder meer 1NUL8 Basement en 1NUL8 Let’s Meat tot het binnenkort te openen 1NUL8 Aan het Water. Van copy-paste is geen sprake bij hun vijf restaurants, volgens de horecaondernemers. “Er is één ding dat in onze zaken overeenkomt, en dat is kwaliteit.”

Tekst: Nadine Muijt
Foto: Fabian Loveriks (links) en Floris van der Sluis (rechts)

Spectaculaire tafelbereidingen, een dj die de ruimte vult met ontspannen beats, en een barman die zijn cocktails met flair presenteert. Bij 1NUL8 Basement, in hartje Rotterdam, staat gastbeleving voorop. En dat merk je aan alles. Aan tafel worden de rijpe avocado’s geprakt tot guacamole, en gegrilde ananas geflambeerd en besprenkeld met kokosmakronkruim. Na het diner bewegen de gasten zich richting de bar, waar inmiddels ook late borrelaars zijn aangeschoven en de Popcorn Sour en Yuzu Fizz massaal worden gedronken.

Eerder op de avond vertelde mede-eigenaar Fabian Loveriks dat de zaak hem iedere dag kippenvel bezorgt. 1NUL8 Basement is stiekem zijn favoriet, gaf hij met een brede grijns toe. Er is reuring, maar er heerst ook een bepaalde rust - alles klopt volgens hem. “Als je deze zaak zou openen in New York, of in Amsterdam, dan weet ik zeker dat er een rij buiten staat. Wij zijn Rotterdammers en willen niet naar Amsterdam. Onze focus ligt op Rotterdam.”

1NUL8-imperium

1NUL8 Basement vormt, samen met 1NUL8 Meent en 1NUL8 Let’s Meat, de kern van het 1NUL8-imperium dat de Rotterdamse ondernemers Fabian Loveriks en Floris van der Sluijs in sneltreinvaart aan het opbouwen zijn. Later dit jaar volgen nóg twee zaken: eind 2024 opent 1NUL8 Noord en in 2025 staat 1NUL8 Aan het Water op de planning. Loveriks: "Elk concept is uniek. Dat moet ook wel. Copy-pasten is geen optie. Er is één ding dat in onze zaken overeenkomt, en dat is kwaliteit. Alles moet kloppen, van personeel tot look-and-feel."

*De tekst gaat onder de afbeelding verder.

3 - 1NUL8 Basement in Rotterdam
1NUL8 Basement in Rotterdam

Beste vrienden

Loveriks en Van der Sluis kenden elkaar al uit de uitgaanswereld. Eind 2016 kruisten hun paden opnieuw en vanaf dat moment volgden ze dezelfde route. "Het klikte meteen", vertelt Loveriks. "We zijn niet alleen compagnons geworden, maar ook beste vrienden." De ondernemers zijn absolute tegenpolen. Ze vergelijken zichzelf met een plus en een min. Loveriks is de rustige van de twee en denkt graag iets langer na over beslissingen. Van der Sluis daarentegen is direct, heeft een kort lontje en raakt snel verveeld. Van der Sluis: "We zijn elke dag samen. Het is net een huwelijk. We vullen elkaar aan en tillen elkaar naar een hoger niveau. Ik vertrouw Fabian blindelings, en hij mij ook."

Centrale bar

Loveriks werd betrokken bij 1NUL8 Meent, de all day-zaak die Van der Sluis ooit startte met horecaondernemer Ad Schaap (oprichter De Beren), en begin 2019 openden ze high end-restaurant Vandal. In oktober 2022 kregen de ondernemers een verontrustend telefoontje van de keukenchef: de zaak stond onder water en de vonken schoten uit de meterkast. Ze moesten noodgedwongen sluiten. Dit was het moment om het roer om te gooien en iets neer te zetten wat Rotterdam nog niet had: een restaurant waar de bar centraal staat.

1NUL8 Basement werd geboren. Met een grote open keuken en een dj-booth op vrijdag en zaterdag, maar de lichtgroene, golvende bar steelt toch echt de show. Hierachter wordt er flink geshaket en gestird. De horecazaak is zo ingericht dat gasten na het diner nog niet naar huis willen en de verleiding van nog een cocktail aan de bar niet kunnen weerstaan. Op donderdag verschuift de focus nog meer naar de bar, dan is het cocktailavond. "We trekken hiermee een hele nieuwe doelgroep aan, namelijk de late borrelaars die rond een uurtje of tien nog aanschuiven."

*De tekst gaat onder de afbeeldingen van 1NUL8 Let's Meat (links) en 1NUL8 Basement (rechts) verder.

1NUL8-Lets-Meat-Rotterdam (5) 2 - 1NUL8 Basement in Rotterdam

Portfolio 1NUL8

  • 2012: 1NUL8 Meent All day-concept
  • 2023: 1NUL8 Basement Moderne cocktailbar en restaurant
  • 2024: 1NUL8 Let’s Meat Barbecue- en grillrestaurant
  • 2024: 1NUL8 Noord Franse all day-bistro (moet nog openen)
  • 2025: 1NUL8 Aan het water All day-concept

Oog voor details

Van der Sluis werkte vanaf zijn dertiende voor een van de grootste horecaondernemers die Rotterdam rijk is: horecaman Robin Bravenboer, bekend van o.a. Bar Bù, Café Lebbink en Café Van Eijk. "Bravenboer heeft iets magisch. Horeca kun je niet leren, het moet in je zitten. Hij heeft het in zich. Door hem heb ik oog voor detail en onthoud ik de namen van onze vaste gasten." Horeca is het mooiste vak dat er bestaat, vinden Loveriks en Van der Sluis. "Chagrijnige mensen gaan niet uit eten. Je hebt bijna altijd met vrolijke mensen te maken."

'Horeca kun je niet leren, het moet in je zitten'

Eerlijkheid

De sleutel tot goed werkgeverschap? Eerlijkheid. Deze ondernemers draaien nergens omheen en zeggen altijd waar het op staat. Pleasen past niet bij ze. Als iemand steken laat vallen, moet dat duidelijk worden gemaakt. "Ik waarschuw drie keer vriendelijk, bij de vierde keer ben ik harder", geeft Van der Sluis toe. Volgens hem is dat nodig. "We sturen 135 man aan. Als we niet duidelijk of consequent zijn, gaat dat ten koste van onze organisatie."

Arrogantie, daarentegen, past ook niet bij deze ondernemers. Loveriks: "Vroeger konden werkgevers veel maken. Nu heerst er een voor-jou-tien-anderen-mentaliteit. Trek je je mond te ver open, dan rent je personeel weg. Met arrogantie bereik je niks. Het past ook niet bij ons." Hij benadrukt het belang van complimenten geven en geeft toe dat de traditionele hiërarchie bij hen ver te zoeken is. "Wij zijn heel erg van en voor ons personeel. Daarnaast is de afwasser net zo belangrijk als de boekhouder. Echt iedereen is gelijk." Dat blijkt volgens hen ook wel uit de onderlinge sfeer. 95% van het personeelsbestand viert samen kerst. "Het is een familie geworden. Daar zijn we heel trots op."

*De tekst gaat onder de afbeeldingen van het nog te openen 1NUL8 Aan het water (links) en 1NUL8 Noord (rechts) verder.

1NUL8 Zwijndrecht-Visual-2 1NUL8 Noord Visual-1


Loslaten

Met de aanstaande opening van twee nieuwe 1NUL8-zaken, staat de teller straks op vijf restaurants. Door deze groei hebben Loveriks en Van der Sluis hun manier van ondernemen moeten aanpassen. Ze kunnen niet meer altijd ter plaatse zijn en hebben nu meer een helikopterview, zegt Loveriks. Loslaten is essentieel. “Daar heb ik heel erg aan moeten wennen. We komen elke dag in alle zaken, maar we zijn er niet meer tot sluit bij. Dat is niet vol te houden.” Van der Sluis lacht: "Geheel loslaten zal niet lukken, hoor. Daar zijn we te perfectionistisch voor."

Eén dag in de week zijn ze vrij. Althans, dat proberen ze. Want als ondernemer sta je altijd aan. "Onbewust reageer ik op appjes, neem ik telefoontjes aan en check ik de omzet", geeft Loveriks toe. "Ondernemen vraagt veel van je. Het is topsport."

CV Fabian Loveriks en Floris van der Sluis

Fabian Loveriks

  • Sales binnendienst Econosto
  • Sales buitendienst B&M Media Group
  • Eigenaar The Quality Concept
  • Management Bon Bon catering & events
  • Mede-eigenaar 1NUL8 Group

Floris van der Sluis

  • Glazenhaler Café Lebbink
  • Bediening Kleine Baja Beach Club
  • Vastgoedondernemer
  • Mede-eigenaar Het Rotterdamsche Vastgoedhuys
  • Eigenaar Bardot in Ridderkerk
  • Mede-eigenaar BED Rotterdam aan de Meent
  • Mede-eigenaar 1NUL8 Group
Artikel delen