Vakjury Gaia Green Awards beoordeelt genomineerden horecalocaties hoe hun duurzame innovaties positief bijdragen aan de bestrijding van COVID-19.
De Gaia Green Awards worden uitgereikt aan de meest duurzame horecalocaties uit Nederland en België. De award bestaat uit drie categorieën: hotels, restaurants en strandpaviljoens. De award heeft als doel om bijzondere duurzame horecalocaties te onderscheiden en de rest van de horecamarkt te inspireren.
Drie duurzame dilemma’s voor de anderhalve meter samenleving
De anderhalve meter samenleving zorgt voor een aantal duurzame dilemma’s voor de horeca waarbij duurzaamheid en ‘het nieuwe normaal’ elkaar versterken, maar soms lijnrecht tegenover elkaar staan. Met name op de volgende drie thema’s worden praktische dilemma’s verwacht:
- Waterbesparende sensorkranen, waterloze urinoirs en sensoren voor het aan- en uitschakelen van verlichting hebben een positief effect op de water- en energierekening én zijn volledig Corona-proof. Nadeel is dat dit om concrete investeringen vraagt en Covid-19 heeft gezorgd voor flink minder investeringsruimte in de horeca.
- Papieren menukaarten, informatiemappen in hotelkamers en inchecken aan de balie. Zomaar drie voorbeelden van zaken die een uitdaging opleveren als horecazaken komende periode weer gaan opstarten. Online inchecken en digitale guest directories in de hotellerie waren al aan een enorme opmars bezig, maar digitale menukaarten zijn nog vrij nieuw in de sector. Momenteel wordt er al flink geïnnoveerd met QR-codes waarmee gasten via een app met hun eigen smartphone menukaarten kunnen inzien en bestellingen kunnen doen en betalingen kunnen verrichten. Voor het verminderen van het papierverbruik zijn dit allemaal mooie ontwikkelingen, maar wat betekent dit voor het persoonlijke contact met de gast en het gastheerschap? En in hoeverre kunnen oudere gasten aanhaken bij deze digitalisering?
- Zijn buffetten nog wel verantwoord in de anderhalve meter samenleving? Groepen gasten die kort achter elkaar langs een buffet lopen is natuurlijk volledig in strijd met ‘het nieuwe normaal’. Ook qua foodwaste zijn buffetten vaak de grote boosdoener. Maar wat is het alternatief? In de hotellerie zien we al steeds meer locaties overstappen op À la carte ontbijtconcepten. Maar voor groepen tijdens bruiloften, partijen en zakelijke evenementen met meer dan honderd personen zijn dit soort concepten moeilijk haalbaar. Of wordt deze uitdaging vanzelf opgelost omdat grote groepen voorlopig nog geweerd zullen worden in de horeca?
Genomineerden
De vakjury van de Gaia Green Awards heeft vandaag tijdens een digitale vergadering de vijf genomineerden per categorie bekend gemaakt. De volgende horecabedrijven zijn genomineerd voor de Gaia Green Awards 2020.
Strandpaviljoens
- Gastrolounge XV (Texel / NL)
- Beachclub Birds (Den Haag / NL)
- Sjoerd (Ameland / NL)
- Hart Beach (Scheveningen / NL)
- Pele Surfshack (Hoek van Holland / NL)
Hotels
- nhow Amsterdam RAI (Amsterdam / NL)
- Stayokay Bergen op Zoom (Bergen op Zoom / NL)
- Hotel Indigo (Antwerpen / BE)
- Hotel Breeze (Amsterdam / NL)
- Holiday Inn Express Mechelen City-Centre (Mechelen / BE)
Restaurants
- Veggies on Fire (Den Haag / NL)
- De Bottelarij (Wellen / BE)
- L’Invité (Amsterdam / NL)
- Noorderlicht (Amsterdam / NL)
- Villa Augustus (Dordrecht / NL)
Uitreiking
De award wordt uitgereikt op het Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen tijdens de horeca vakbeurs Gastvrij Rotterdam. Op dinsdag 22 september 2020 vanaf 16.00 uur zullen in Rotterdam Ahoy de winnaars bekend gemaakt worden door de vakjury.